Hud

Hva er helvetesild (herpes zoster)?

Helvetesild går også under navnet herpes zoster og kan oppstå hos de som har hatt vannkopper tidligere. Dette er fordi viruset fra vannkoppene ligger i dvale i nerverøttene og plutselig kan blusse opp igjen.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er symptomene på helvetesild?

Et typisk utslett med helvetesild starter med feber, lysskyhet, hodepine og generell sykdomsfølelse. Deretter kan det komme ubehag i et hudparti med prikking, kløe, brennende smerter eller svie. Utslettet vil vanligvis være begrenset til et området, på en side av kroppen. Selve utslettet vil bli synlig i løpet av 3-6 dager etter symptomene startet. Det typiske er rødme og blemmer med puss. Det er viktig å holde sårene rene når blemmene sprekker.

Hvem får helvetesild?

For det første så må du ha hatt vannkopper som barn for å få viruset. Sykdommen rammer hyppigst personer over 60 år eller hos de med nedsatt immunforsvar. Hele 25-30 % av befolkningen får en episode med helvetesild i løpet av livet.

Hva utløser helvetesild?

Slik som ved de andre herpesvirusene vil både fysisk og psykisk stress kunne være en utløsende faktor. Utslettet kan også komme uten at du klarer å identifisere utløsende faktor.

Hvordan behandles helvetesild?

Behandlingen går ut på å lindre symptomene og forkorte sykdomsforløpet. Noen eldre og immunsupprimerte kan også ha godt av å behandles med antivirale legemidler for å lindre smerte og forkorte sykdommen. Det å utsettes for ny smitte som voksen, fra barn som har vannkopper, kan også redusere risikoen for å få utbrudd av helvetesild.

  1. Ta smertelindring (paracetamol og/eller Ibuprofen) ved behov.
  2. Hold sårene tørre og rene.
  3. Bruk løse klær og gi huden luft.
  4. Beskytt selve utslettet med en steril og løs bandasje som ikke fester seg i sårene.
  5. Det kan være lindrende å kjøle ned området som er rammet, for eksempel ved å bade i kaldt vann eller holde noe kaldt mot området.

Hvor lenge kan helvetesild vare?

Som regel vil et virus utbrudd av helvetesild gå over av seg selv i løpet av 2- 4 uker. Hos noen kan dessverre smertene vare i variert tid utover dette selv om sårene er leget. Omtrent 4/10 sekstiåringer vil få postherpetisk nevralgi (som vil si langvarige smerter) i ettertid. Smertene vil normalt sett forsvinne innen seks måneder.

Kan helvetesild være smittsomt?

Siden blemmene inneholder viruset du får ved vannkopper, kan dette smitte til en som ikke har hatt vannkopper før. Du bør også unngå å omgås med personer som har eller kan ha svekket immunforsvar. Det kan også hjelpe å holde utslettet rent, tørt og tildekket.


OBS! Får du utslett som kan minne om herpes zoster i panne/øye/nese området bør lege oppsøkes. Zoster ophthalmicus kan gi synstap og bør undersøkes av øyelege.

Kan man vaksineres mot helvetesild?

Ja, du kan få vaksine mot helvetesild hvis du er over 50 år eller immunsupprimert. Årsaken til dette er at viruset fra en tidligere vannkoppinfeksjon kan ligge lagret i nervecellene i mange år uten å skape problemer, men kan plutselig blusse opp dersom immunsystemet er svekket.

Hos immunfriske har vaksinen vist å gi over 97 % beskyttelse mot helvetesild hos personer over 50 år, og over 91 % beskyttelse hos personer over 70 år.


kilder:
https://nhi.no

https://legehandboka.no


Medisinsk godkjent: Dr. Malene Augustin

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter