Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

16. januar 2022Skrevet av: Mariann Hæstad

Ca. 10% av befolkningen vil få håndeksem i løpet av livet, her er kvinner også mer utsatt enn det menn er. Gjentatt kontakt med kulde, slitasje, vann, kjemiske midler og lignende kan være utløsende årsaker. Det er vanlig å bli rød, litt hoven, få sprekker og kløe i huden. Det er spesielt vondt på hendene siden de er så mye i bevegelse og huden lett sprekker opp. Noen vil få blemmer eller små vabler i huden.

4 kategorier av håndeksem:

  • Håndeksem forårsaket av irritasjoner: eksem kan oppstå ved at du får irriterende stoffer på huden(f.eks. parfyme eller nikkel) eller er mye i kontakt med vann som irriterer lokalt.

  • Håndeksem forårsaket av allergi: dersom det finnes stoffer du reagerer på, kan dette utløse et eksem på stedet du blir eksponert for stoffet.

  • Kontakteksem forårsaket av proteiner: noen vil reagere ved kontakt med ulike proteiner. Dette kan være ved hudkontakt med ulike matvarer.

  • Atopisk eksem: denne typen håndeksem er arvelig betinget. Dette kan være fordi du har hatt et tidligere eksem på området og at huden er sårbar.Behandling av håndeksem

Fuktighetskrem: Dette er det viktigste rådet ved eksem. Ta alltid med deg en fuktighetskrem når du går ut døren. Du burde smøre med krem eller salve minst to ganger daglig, og etter hver håndvask. Husk at det er viktig å ha fuktig og smidig hud for å unngå å få eksem, du burde også smøre deg før plagene kommer.


Ikke ha hendene for lenge i vann: Dette kan fremprovosere håndeksem, da det irriterer huden og vasker bort beskyttende fettlag.


Unngå for mye såpe/kjemikalier: Bruk hansker ved rengjøring med kjemikalier, men husk at også hansker kan være et problem for mange. Velg de som er allergitestede og smør gjerne med fuktighetskrem som får tørket før de tas på. Bruk hudvennlig og uparfymert såpe ved håndvask.


Allerede fått eksem? Konferer med legen din angående behandling. Oftest trenger man kremer med kortison eller kalsinevrinhemmere. Ellers er det viktigste rådet: unngå kontakt med stoffer du reagerer på og hold huden fuktig og smidig.Kilder: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/handeksem/

https://nhi.no/sykdommer/hud/andre-eksemer/handeksem-generelle-rad/

https://www.hudguide.no/nb-no/helsepersonell/hudsykdommer/handeksem


Lyst til å lære mer?

Hud

Fungerer p-piller mot kviser?

Ettersom hormoner spiller en rolle i utviklingen av kviser (akne), kan p-piller i noen tilfeller brukes som ledd i behandlingen av dette.

Les merLesetid: 7 minutter
Hud

Påske + sol + hud = ?

Solstråler i ansiktet kan være utrolig digg etter en lang vinter, men det er nå på våren du må være ekstra forsiktig (spesielt dersom du er under hudbehandling). UV-strålene er faktisk mye sterkere enn vi tror, noe som øker sjansen for solskader.

Les merLesetid: 3 minutter