Hud

Dette er de 10 vanligste hudsykdommene

Hva er forskjellen på de ulike typene eksem, og hvilke hudsykdommer er vanligst i Norge? Lær mer om de 10 vanligste hudsykdommene i denne artikkelen.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Akne og kviser

Akne, eller kviser, er en betennelse i hudens talgkjertler. Talgkjertler er de små porene vi finner rundt hårene i ansiktet og på overkroppen som produserer talg (olje-aktig substans).

Kviser er en vanlig tilstand, og nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder. Det er mange grunner til at vi får kviser. Hos kvinner kan det være alt fra stress, sminke som tetter porene, feil prevensjonsmiddel, mensen eller graviditet. Kjønnshormonet testosteron er også en viktig faktor, da det stimulerer talgproduksjonen i talgkjertler.

Man kan se økt mengde talg som hudormer (både sorte og hvite) i utførselsgangene i kjertlene. Bakterier vil bryte ned denne talgen og produsere avfallsstoffer som gjør talgkjertelen betent, og dette blir da en kvise.

Kviser smitter ikke og skyldes ikke dårlig hygiene.

Egenbehandling er viktig ved akne, men ved manglende effekt kan reseptbelagte medikamenter være nødvendig. Våre leger gir god informasjon og råd om dette, sammen med resept.

Visste du at vi deler akne inn i tre typer? Les mer om akne her.

Acne

Rosacea

Rosacea er en betennelse som gir rødhet og et kviselignende utslett i ansiktet.

Vanligvis rammes hovedsakelig huden over nesen, kinnene og pannen. I typiske tilfeller ses også utvidede blodkar i huden og små akne-liknende kviser uten hudormer.

Alvorlighetsgraden av rosacea varierer veldig. Hos enkelte oppstår kun et mildt utslett som ikke utvikler seg, mens andre kan oppleve en mer alvorlig og sjenerende variant med store hudforandringer. Utslettet rammer hovedsakelig kvinner mellom 30-50 år.

Rosacea starter vanligvis med anfallsvis rødming som varer i ca fem minutter. Etter hvert kan huden bli mer vedvarende rød og hoven, og et kviselignende utseende kan oppstå, men uten hudormer. Huden på øyelokkene blir ofte rød og irritert, mens områder rundt øynene og munnen sjeldent rammes.

Det finnes ingen behandling som fjerner rosacea helt, men man kan som regel oppnå god lindring av plagene. Ofte kreves en kombinasjon av reseptbelagte medisiner og egne forebyggende tiltak.

Våre leger gir grundig informasjon om dette sammen med resept. Rosacea behandles vanligvis med lokale kremer. Dersom man ikke kommer i mål med dette, kan man forsøke antibiotika i tablettform.

Ved uttalte plager som man ikke får håndtert med ovennevnte behandling kan det være nødvendig med henvisning til hudlege for sterkere behandling. 

Les mer om rosacea her.

Rosacea

Perioral dermatitt

Perioral dermatitt er et utslett som oppstår i deler av ansiktet, og som består av rød irritert hud og spredte kvise-liknende områder. Forskjellen fra akne er utslettet ved perioral dermatitt ofte symmetrisk, og man kan se et område med normal uaffisert hud rundt leppene.

Man ser for seg at utslettet kan trigges eller forverres av mange ting, for eksempel kosmetika, sollys, varme, vind og hormonelle forstyrrelser. Bruk av lokale kremer som inneholder steroider kan også utløse perioral dermatitt.

Hva som trigger eller forverrer tilstanden er sannsynligvis noe individuelt, her må man prøve seg frem. 

Perioral dermatitt behandles med antibiotika, enten i tablettform eller som en krem som smøres på utslettet. Behandlingen tar vanligvis 1-3 måneder, avhengig av hvilken behandlingsform legen velger og hvilken effekt tiltakene har. I tillegg er det viktig med egenbehandling, samt unngå faktorer som forverrer dette. Våre leger gir grundig informasjon om dette sammen med resept.

Les mer om Perioral dermatitt her.

Perioral dermatitt: med tillatelse fra ©DermNet NZ www.dermnetnz.org 2022. https://dermnetnz.org/

Psoriasis

Psoriasis er en vanlig tilstand som gir betennelse i huden. Typisk er rødt utslett med avgrensede, hvitaktige og skjellende skorper. Disse skorpene kan arte seg som større flekker eller som små “knopper”, og kan sees overalt på kroppen. Vanligvis ser man dette i hodebunn, ører, kjønnsorganer og strekkesider på albuer, knær og rygg. Hvor mye man er plaget varierer fra person til person.

Årsaken til psoriasis er uklar, men arv spiller en stor rolle. Utslett kan forverres eller utløses av stress, medisiner og alkohol.

Behandling består av egenpleie, unngåelse av triggere og medikamenter. I alvorlige tilfeller kan tablettbehandling, injeksjoner, lysbehandling og immundempende medisiner være nødvendig.

Psoriasis i hodebunn

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en svært vanlig tilstand som forekommer i alle aldersgrupper. Tilstanden er kronisk og tilbakevendende, og hvor mye man er plaget varierer fra person til person. Noen kan oppleve små, tørre hudområder med lett kløe, mens andre kan få hissig utslett over større hudpartier.

Det er ingen klar årsak til atopisk eksem, men man vet om flere risikofaktorer som kan trigge eller forverre dette utslettet. Den aller viktigste faktoren her er arv. Personer som er plaget med atopisk eksem har høyere sannsynlighet for å samtidig være plaget med astma eller allergi av annen type.

Behandlingen av atopisk eksem består av å påføre fuktighetsgivende kremer og kremer som inneholder steroider som virker betennelsesdempende. Kremene er i hovedsak lindrende og ikke kurerende, man må derfor bruke dem jevnlig over tid for å unngå eksemet.

Les mer om atopisk eksem.

Atopisk eksem: : med tillatelse fra ©DermNet NZ www.dermnetnz.org 2022. https://dermnetnz.org/

Kontakteksem

Kontakteksem er en akutt betennelse i huden som blir utløst av allergi eller irriterende stoffer. Noen er mer sensitiv til ulike stoffer enn andre. Vanligste form for kontakteksem er håndeksem som er mest vanlig blant kvinner. Symptomer på kontakteksem er kløe, svie, rødhet og utslett på det utsatte området.

Dette utslettet utløses som regel av at man blir utsatt for irriterende stoffer, det kan være alt fra såpe, sjampo eller vaske- og blekemidler til lateks eller nikkel.

Behandling består av egenbehandling, unngå faktorer som utløser utslettet, og medikamentell behandling. Våre leger gir grundig informasjon om dette sammen med reseptbelagt preparat.

Les mer om kontakteksem

Kontakteksem

Seboreisk eksem (Flasseksem)

I typiske tilfeller er utslettet symmetrisk og skjellene er gule og fete eller tørre og hvite. Under flasset er huden rød og sår kan forekomme.

Det er ingen helt klar årsak til dette utslettet, men mye kan tyde på at utslettet kan skyldes en reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Derfor er også behandlingen rettet mot denne sopptypen.

Seboreisk eksem er ofte kløende, og mange opplever flass som kan være skjemmende.

Utslettet rammer oftest små barn og hos voksne i alderen 30-60 år, oftere hos menn enn kvinner.

Behandling består av egenbehandling og medikamentell behandling. Dette får du grundig informasjon om fra våre leger, sammen med resept.

Les mer om seboreisk eksem

Seboreisk eksem

Neglesopp

Neglesopp kan skyldes mange ulike sopptyper, og kan arte seg på veldig mange ulike måter. Ofte gjenkjenner man neglesopp som hvitlig skjolding på neglene, i enkelte tilfeller kan man oppleve at negleplaten blir ujevn eller fortykket, eller man kan se flassing på undersiden av neglen.

Neglesopp spres ofte fra fotsopp som har oppstått grunnet fukt, typisk mellom tærne. Dersom legen er i tvil om neglene er rammet av fotsopp, kan man klippe av en bit og sende til laboratoriet for undersøkelse.

Ved mild neglesopp er det ofte tilstrekkelig å påføre soppdrepende midler direkte på neglene. Dersom man har mye fotsopp, og særlig på føttene, kan det også bli nødvendig å bruke soppdrepende midler i tablettform en periode.

Pityriasis versicolor

Dette er en nokså vanlig hudsykdom som oppstår som følge av en infeksjon med en type sopp. Soppen forårsaker et rødlig og lett flassende utslett, vanligvis kun på brystet, i nakken eller på ryggen. Hos mørkhudede får utslettet gjerne en lysere karakter.

Tilstanden rammer hovedsakelig unge voksne og er vanligere hos menn enn kvinner. En tur til varmere strøk med fuktig klima og mye svetting gir bedre vekstvilkår for soppen og øker risikoen for å utvikle utslettet. Av samme årsak er de fleste med pityriasis versicolor i Norge mindre plaget om vinteren enn om sommeren. 

Pityriasis versicolor kan hos noen gi lett kløe, men vanligvis har man ingen plager eller symptomer.

Utslettet behandles med soppdrepende kremer, disse fører vanligvis til at utslettet forsvinner i løpet av 3-10 dager. 

Pityriasis versicolor

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea er et utslett som oppstår som en reaksjon på en infeksjon med et spesifikt virus.

Utslettet arter seg som en større rød tørr flekk som vanligvis oppstår et sted på overkroppen, etterfulgt av mange mindre røde flekker spredt på hele kroppen som oppstår noen dager etter den første. Flekkene er gjerne litt avlange og følger dragene i huden.

Pityriasis rosea rammer oftest ungdommer og unge voksne. De fleste har lite symptomer utover utslettet, men dette kan hos enkelte klø! Det kan ta inntil 6-12 uker før utslettet går over, og tilstanden behandles vanligvis ikke utover generelle tiltak som påføring av fuktighetskremer. De fleste opplever dette kun en gang og opplever ingen senfølger av tilstanden.

Pityriasis roscea

Her kan du få resept på behandling av din hudlidelse


Lyst til å lære mer?

Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om årsaker og behandling av tørr vinterhud.

Les merLesetid: 2 minutter