Hud

Betennelse i svettekjertlene

Svettekjertelbetennelse, også kalt Hiradentis suppurativa, er en betennelse som rammer hårsekkene ved svettekjertlene slik at de blir ømme, hovne og pussfylte. Rett og slett skikkelig vondt! Hvordan kan du bli kvitt det?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er svettekjertelbetennelse?

Hidradenitis suppurativa (svettekjertelbetennelse) er en hudlidelse som rammer hårsekker med omkringliggende spesifikke svettekjertler på kroppen i form av en betennelsestilstand. Årsaken til dette er at utførselsgangene fra hårsekkene tetter seg. De vanligste stedene som rammes er armhulene eller lysken, men tilstanden kan også gi plager rundt kjønnsorganer eller under brystene hos kvinner.
Betennelsen fører til at hårsekkene blir ømme og røde, ofte utvikles også verkebyller med puss. Siden hårsekkene ofte ligger dypt i huden, kan det oppstå arr når disse sprekker og blir ødelagt.

Hvem får svettekjertelbetennelse?


Dette er en ganske vanlig tilstand som hyppigst rammer kvinner fra pubertet og opp til 40-års alder.

Hvorfor får svettekjertelbetennelse

Den direkte årsaken er ukjent, men mange som rammes med hidradenitis suppurativa har også en eller flere slektninger som er plaget med det samme. På bakgrunn av dette antar vi derfor at noe av årsaken skyldes genetikk. Ettersom en del også opplever forverring rundt menstruasjonen, antar man at hormoner også spiller en rolle. Røyking og overvekt er også kjente forverrende faktorer.

Hidradenitis skyldes ikke dårlig hygiene, men tilstanden kan forverres av varme og fuktighet, ettersom dette øker risikoen for lokal infeksjon.

Hvordan forebygge svettekjertelbetennelse?


Unngå forverrende faktorer. Dette kan f. eks. være røykeslutt hvis du røyker. Utover dette er det lurt å bruke luftige klær samt unngå barbering og hårfjerning da også dette øker risikoen for lokale infeksjoner. Vektreduksjon kan sannsynligvis lindre plagene hos overvektige. Vask de plagede områdene daglig med nøytral såpe uten parfyme.

Hva er behandlingen mot betennelse i svettekjertlene?


Ved milde plager kan behandling med azelainsyre eller antibiotikakrem ha effekt. Bakteriedrepende klorheksidin kan virke forebyggende mot nye utbrudd.

I mer alvorlige tilfeller bør behandlingen av hidradenitis styres av en hudlege og i slike tilfeller må man gå til fastlegen eller andre for en henvisning.

Dersom plagene er uttalte, kan det bli aktuelt å fjerne hele hudpartiet, enten ved kirurgi eller med laser.

Blir jeg kvitt svettekjertelbetennelse?


Dersom man kommer tidlig i gang med behandlingen, kan dette hindre progresjonen på et tidlig stadium, men tilstanden er kronisk. Ved mer alvorlige tilfeller er det ofte vanskeligere å bli kvitt plagene, men de fleste kvinner opplever betydelig bedring eller at plagene blir helt borte etter overgangsalderen.

Kilder:

Uptodate, Norsk helseinformatikk, Store norske leksikon, HelseNorge, Norsk legemiddelhåndbok.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter