Generelt

Tredje vaksinedose, mindre menstruasjonsblødninger?

Hele 4/10 jenter har opplevd forbigående menstruasjonsforstyrrelser som følge av koronavaksinen. Hva er de nyeste oppdateringene?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvor mange opplever endret menstruasjonsblødning?

Før vaksinasjonen startet var det 7,6 prosent kvinner mellom 18-30 år som hadde kraftige menstruasjonsblødninger. Etterfølgende hadde prosentandelen økt til 13,6.

Det var også mange av de som hadde hatt endringer etter første vaksine, som fikk økte blødninger etter andre vaksine. Tallet hadde likevel gått litt ned. Kun 2 av 3 kvinner opplevde samme blødningsforstyrrelser etter dose 2. Det er da tenkelig at prosentandelen kvinner som også opplever kraftigere blødning etter dose nummer 3 vil være hakket lavere igjen, men dette er fortsatt uvisst.

På en annen side ser man at det var flere ulike typer menstruasjonsforstyrrelser etter dose 2 i motsetning til dose 1, og prosentandelen i rapporteringen av endringene økte. Sannsynligvis kan den høyere rapporteringen også komme av at vi har økt kunnskap om bivirkninger som kan følge, og at kvinner derfor hyppigere rapporterer endringene inn. I en studie hadde 10,6% av kvinnene opplevd en forsinkelse av menstruasjonen på rundt 8 dager. Mange opplevde også at menstruasjonen varte lengre enn den normalt gjør.

Vi lagde en artikkel om menstruasjonsendringer etter de første dosene her.

Menstruasjonsforstyrrelsene som er rapportert:


-Uvanlig kraftige blødninger

-Uvanlig langvarige blødninger

-Uvanlig kort tid mellom menstruasjonene

-Uvanlig lang tid mellom menstruasjonene

-Uventede mellomblødninger

-Uvanlig smertefulle blødninger

-Menssmerter uten blødninger


Tv2 gjorde en spørreundersøkelse for å se hvor mange av 200 kvinner som opplevde endringer i syklus etter vaksinene. Resultatet viste at 70% hadde endret eller uregelmessig menstruasjonssyklus, 55% hadde kraftigere blødninger, 53% hadde lengre blødninger og 43% hadde kraftigere menssmerter.

Det som er fint å vite, er at endringene som er sett i forhold til menstruasjon oftest normaliseres etter 2-3 sykluser. Det er fortsatt ikke noen resultater på hvor raskt menstruasjonsforstyrrelsene normaliseres etter dose 2 eller 3.

Husk at vedvarende blødningsforstyrrelser burde sjekkes uansett om du mistenker at det er koronavaksinen som har forårsaket det. Det er viktig å utelukke andre mer alvorlige bakenforliggende årsaker. Forhør deg med din lege før du tar ny vaksine, dersom du fortsatt opplever plagsomme menstruasjonsforstyrrelser fra en av vaksinene.

Les mer om ulike årsaker til uregelmessige blødninger her.

https://www.fhi.no/nyheter/2021/koronavaksinasjon-kan-pavirke-menstruasjonen/

https://www.tv2.no/a/14331467/

https://www.fhi.no/studier/ungvoksen/okt-forekomst-av-menstruasjonsforstyrrelser-hos-unge-kvinner-etter-vaksinas/

https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/9900/Association_Between_Menstrual_Cycle_Length_and.357.aspx

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter