Underlivet

Vulvodyni: en langvarig smertetilstand i vulva

Vulvodyni er et samlebegrep for kroniske smertetilstander i vulva, området rundt åpningen til vagina, hvor man ikke finner en åpenbar årsak til smertene.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja
Pexels, Cottonbro

Smertene kan gjøre det ubehagelig å sitte lenge, og samleie kan være utenkelig grunnet smerter. Vi vet ikke årsaken til vulvodyni, men flere faktorer kan spille inn:

- Skade eller irritasjon av nerver i vulva

- Tidligere vaginale infeksjoner

- Allergier eller sensitiv hud

- Hormonforandringer

- Muskelspasmer eller svakhet i bekkenmuskulatur

Symptomer på vulvodyni

Symptomene kan være en brennende, sår og/eller stikkende følelse, smerter ved blant annet samleie, og kløe. Smerten kan være konstant eller komme og gå. Dersom smertene kun er tilstede ved berøring av området kalles dette provosert vulvodyni.

Vulvodyni kan være generalisert, hvor smertene omfatter hele vulva, eller lokalisert. Den vanligste formen for unge kvinner er lokalisert provosert vulvodyni. Som regel vil det ikke være noen synlige tegn til vulvodyni, men noen kan se litt hevelse og rødme i området.

Vulvodyni er ganske vanlig, og rammer ca. 10-15% av alle kvinner. Om du har smerter i underlivet anbefaler vi å ta en samtale med din lege. Det er viktig å utelukke andre årsaker, slik som sopp og bakterielle infeksjoner, herpes, og andre medisinske problemer slik som diabetes.

Behandling av vulvodyni fokuserer på å lette symptomene. Det er ingen spesifikk behandling som fungerer for alle, og mange trenger en kombinasjon av behandlinger. Behandling kan inkludere medisiner, fysioterapi, stressmestring og samtaleterapi.

Råd for deg med vulvodyni

  • Du skal ikke behandle mistenkt soppinfeksjon, uten sikker diagnose. Hyppig bruk av soppdrepende vagitorier og kremer kan føre til sårhet i skjeden.
  • Er sex smertefullt? Ikke gjennomfør.
  • Unngå overdreven vasking av underlivet.
  • Vit at de fleste blir bra, men at det kan ta litt tid.

Kilder:
https://vulva.no
https://www.mayoclinic.org

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter