Underlivet

Hva er klitoris?

Denne anatomiske strukturen har blitt utelatt fra altfor mange anatomiske tekstbøker. Nå er det endelig på tide å gi denne fantastiske delen av kvinnekroppen anerkjennelsen den fortjener.

1. november 2021Skrevet av: Mariann Hæstad

Klitoris er en del av kvinners kjønnsorgan og danner en forbindelse mellom de indre kjønnsleppene. Klitoris består av to svamplegemer som er av samme type som den som finnes i penis. Ganske likt som penis fylles klitoris opp med blod ved seksuell opphisselse. Klitorishodet er synlig og dekkes av en hudfold som kalles klitorishetten. Resten av klitoris strekker seg flere cm. under huden på hver side av urinåpningen og skjeden.


Klitoris er veldig sensitiv, da det er organet med flest nervetråder. Faktisk har klitoris rundt 8000 nervetråder som alle har én felles oppgave, og det er å gi kvinnen seksuell nytelse. For mange kvinner er den eneste måten å oppnå klimaks under sex gjennom klitoris. For kvinner som klarer å oppnå klimaks gjennom penetrasjon, kan stimulering av klitoris øke styrken av orgasmenVisste du du at ?

Klitoris kan dobles i størrelse ved opphisselse!Visste du at ?

Klitoris og penis har samme opphav og frem til et foster er rundt 9 uker gammelt, er de ytre kjønnsorganene til jenter og gutter helt like!Visste du at?

For det blotte øyet ser man kun en liten del av klitoris. Den er faktisk 7-12 cm lang fra klitorishodet og strekker seg under huden og rundt vagina.

Kilder:
The sole function of the clitoris is female orgasm. Is that why it’s ignored by medical science? | Women | The Guardian
klitoris – Store medisinske leksikon (snl.no)

klitoris.no - harde fakta om klitoris

The Clitoris, Uncovered: An Intimate History - Scientific American

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Kløe i underlivet

Klør det i eller rundt vulva? Kløe kan være helt normalt og gå over av seg selv men kan også være symptom på sykdom. Les mer her.


Les merLesetid: 3 minutter
Underlivet

Uregelmessige blødninger

Uregelmessige vaginalblødninger kan være helt ufarlig og gå over av seg selv, men i noen tilfeller kan det være symptom på sykdom. Vi tar for oss 9 ulike årsaker til uregelmessige blødninger.

Les merLesetid: 2 minutter