Underlivet

Hva er klitoris?

Denne anatomiske strukturen har blitt utelatt fra altfor mange anatomiske tekstbøker. Nå er det endelig på tide å gi denne fantastiske delen av kvinnekroppen anerkjennelsen den fortjener.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er klitoris?

Klitoris er en del av kvinners kjønnsorgan og danner en forbindelse mellom de indre kjønnsleppene. Klitoris består av to svamplegemer som er av samme type som den som finnes i penis. Ganske likt som penis fylles klitoris opp med blod ved seksuell opphisselse.

Hvordan ser klitoris ut?

Klitorishodet er synlig og dekkes av en hudfold som kalles klitorishetten. Den ser ut som et lite "isfjell". Du finner klitoris helt øverst i vulva, så hvis du skal kjenne etter denne begynner du å berøre deg selv fra øverste del på skambenet (der håret begynner) ned til starten av sprekken som oppstår mellom kjønnsleppene. Klitoris befinner seg oftest svært nærme den øverste delen av sprekken mellom kjønnsleppene. Resten av klitoris strekker seg flere cm. under huden på hver side av urinåpningen og skjeden.

Klitoris er veldig sensitiv, da det er organet med flest nervetråder. Faktisk har klitoris rundt 8000 nervetråder som alle har én felles oppgave, og det er å gi kvinnen seksuell nytelse. For mange kvinner er den eneste måten å oppnå klimaks under sex gjennom klitoris. For kvinner som klarer å oppnå klimaks gjennom penetrasjon, kan stimulering av klitoris øke styrken av orgasmen.

Visste du dette om klitoris?

Klitoris kan dobles i størrelse ved opphisselse!

Visste du dette om klitoris?

Klitoris og penis har samme opphav og frem til et foster er rundt 9 uker gammelt, er de ytre kjønnsorganene til jenter og gutter helt like!

Visste du dette om klitoris?

For det blotte øyet ser man kun en liten del av klitoris. Den er faktisk 7-12 cm lang fra klitorishodet og strekker seg under huden og rundt vagina.


Kilder:
The sole function of the clitoris is female orgasm. Is that why it’s ignored by medical science? | Women | The Guardian
klitoris – Store medisinske leksikon (snl.no)

klitoris.no - harde fakta om klitoris

The Clitoris, Uncovered: An Intimate History - Scientific American

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter