Seksualhelse

Hvordan bli gravid?

Det er ikke alltid så enkelt som det virker som. I løpet av måneden er det bare et lite tidsrom du kan bli gravid, så hvordan kan du time dette?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hos unge, friske par som har regelmessig ubeskyttet samleie er sannsynligheten for å oppnå befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode 20 til 25 prosent. Omtrent 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder og i løpet av ett år rundt 90 prosent. Etter som årene går, reduseres kvinnens evne til å bli gravid, og risikoen for spontanabort øker. Etter 35-årsalderen er kvinnens fertilitet vesentlig redusert.

Siden dagens kvinner venter lenger med å få barn, forventes andelen par som får problemer med å oppnå graviditet å øke. Det er beregnet at 5-10% har et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.

Slutt på prevensjon

En selvfølge, egentlig. Men hvor lenge før må du slutte?

Når du slutter å bruke p-pillene kan det hende det går svært kort tid før du oppnår en graviditet ved ubeskyttet samleie, men for noen tar det et par måneder før syklusen er stabilisert slik at de lettere kan beregne eggløsning.

Ut av alle prevensjonsmidler er p-sprøyten det eneste preparatet som faktisk kan hindre eggløsningen i en lengre tidsperiode etter du slutter å ta den regelmessig. Det er beregnet at det kan ta mer enn et år før menstruasjon og eggløsning er tilbake som normalt, så det er viktig å ha i bakhodet hvis du planlegger å bli gravid og står på p-sprøyte.  

I tillegg til å slutte på prevensjon kan det være lurt å tenke over andre livsstilsendringer du kan gjøre. Både røyking, snusing og alkoholinntak kan være med på å nedsette fruktbarheten, samtidig som alkoholinntak kan øke risiko for abort. Røyking påvirker også fertiliteten til menn.

Et sunt og næringsrikt kosthold i kombinasjon med normal vekt vil gi den beste forutsetningen for et ukomplisert svangerskap. Husk også at bruk av NSAIDs (f.eks. Ibux) bør unngås hos de som forsøker å bli eller er blitt gravide. NSAIDs kan forsinke eller hindre eggløsning.

Start på folat

Folat er anbefalt som vitamintilskudd for kvinner som planlegger å bli gravide og tilskuddet bør tas frem til kvinnen er tre måneder på vei. Det er ikke så mye som skal til, men et økt nivå av folat kan redusere risikoen for at fosteret utvikler ryggmargsbrokk samtidig som folat holder blodprosenten til kvinnen stabil. I tillegg kan folatmangel gi forstyrrelser i nervesystemet. Dosen som er anbefalt for gravide er 400 mikrogram.

Folattilskudd bør tas daglig i minst én måned før befruktningen. Ved graviditet som ikke er planlagt kan du starte opp på folat i det du finner ut av graviditeten og bruke det frem til 12 svangerskapsuke.

Du må time eggløsningen

Eggløsning varer i omtrent 24 timer, for noen dobbelt så lenge. For å bli gravid må du ha penetrerende samleie noen dager før eller under eggløsning.

Dersom du er en av mange som ikke har regelmessig syklus kan det være vanskelig å beregne, men økt sexlyst, endret utflod, temperaturmåling og kartlegging av syklus gjennom en app kan hjelpe deg å treffe riktig tidspunkt.

En gjennomsnittlig menstruasjonssyklus varer i 28 dager, men rundt halvparten av alle kvinner har en syklus som kan variere med rundt 7 dager. På samme måte som menstruasjonssyklusen varierer, kan også eggløsningstidspunktet variere.

En eggløsning skjer rundt dag 12- 14 før neste menstruasjon. Under eggløsningen har egget ca. et døgn på seg til å smelte sammen med partnerens sædcelle, men husk at sædcellene kan leve i opp til 5 dager dersom dere har hatt samleie i forkant.

 • Første del av syklusen: mensen
  Mensen er en forutsetning for å kunne lage barn. Hver måned forbereder kroppen seg for en mulig graviditet og livmorslimhinnen øker i omfang. Halvveis i syklusen vil eggstokkene slippe ut et egg. Dersom egget blir befruktet forblir den oppbygde livmorslimhinnen intakt slik at egget får feste seg i livmoren. Dette er årsaken til at en uteblitt menstruasjon vekker varsellampen “kan jeg være gravid?”. Hvis det ikke befruktes vil livmoren støte ut slimhinne og blod ca. 14 dager etter eggløsningen. Dette er menstruasjon.


 • Andre del av syklusen: før eggløsning
  Etter menstruasjon anbefales det at dere har ubeskyttet samleie et par ganger i uken for å dekke perioden før og under eggløsning. Ca. 7 dager etter mensen vil du merke at utfloden endrer seg, den blir klissete, øker i omfang og er gjennomsiktig. Dette skjer like før egget løsner, og betyr at livmoren gjør seg klar for å motta mannens sædceller. Sædcellene kan leve i rundt 5 dager i skjeden, så det er fint at de får slippe inn og gjort seg klar før egget entrer scenen.


 • Tredje del av syklusen: selve eggløsningen
  Nå starter showet, gjennomsnittlig ca. 14 dager før neste menstruasjon. Utfloden øker i mengde, blir slimete som eggehvite og kan dras lett ut mellom to fingre. I tillegg vil kroppstemperaturen øke med omtrent en halv grad etter egget har løsnet. Dette er det perfekte tidspunktet å ha samleie på, en siste innspurt. Dine sjanser for å bli gravid nå er høy, spesielt hvis du har samleie innen de første 4-12 timene etter egget er sluppet (noen egg lever ikke like lenge som andre, men egget kan leve i egglederen i opptil 48 timer).


 • Fjerde del av syklusen: etter eggløsning
  Etter eggløsning begynner progesteronnivået å stige for å gi beskjed til eggstokkene at de ikke trenger å slippe ut noen flere egg i denne syklusen. Slimet i livmorhalsen vil danne en plugg som skal hindre flere sædceller i å komme inn. Du kan gjerne ha samleie videre, men sjansen for graviditet anses som lav. 
Funfact: sædceller kan overleve i opptil 5 dager etter at mannen har fått utløsning.

Når kan du ta graviditetstest?

For å være på den sikre siden bør du ta en graviditetstest tidligst én uke etter du skulle hatt menstruasjon, altså ca. 3 uker etter du kan ha blitt gravid. Ved sterk mistanke og negativ test kan det lønne seg å vente ytterligere en uke før ny test, eventuelt dra til fastlegen for å måle HCG-nivå i en blodprøve (HCG er et graviditetshormon).

Fruktbarheten reduseres med alderen

Som kvinne blir vi født med et visst antall egg som jevnlig vil reduseres i løpet av livet. Når du når overgangsalderen er egglageret tomt.

En kvinne i 20- årene har ca. 20% sjanse til å bli gravid per syklus. For kvinner som er 40 år gamle vil sjansen være redusert til ca. 5%. Alt avhenger selvfølgelig også av sædkvaliteten til partner eller donor.

Ha jevnlig samleie

Dersom du og din partner har samleie jevnlig (2-3 ganger i uken) i løpet av en måned, kan du nesten være sikker på at det vil klaffe med eggløsning på et eller annet tidspunkt. Men bare 1 av 4 lykkes med å bli gravide den første måneden.

Det fruktbare vinduet” er fem dager før eggløsning og samme dag som eggløsningen skjer.

Blir dere ikke gravide innen 1 år? Oppsøk lege.

Hele 90-95% vil klare å bli gravide i løpet av et år dersom det ikke er noen bakenforliggende årsaker til at det ikke skal gå. Derfor er det anbefalt at man oppsøker lege for å finne frem til årsaker og tilpassede løsninger.

Kvinner som er over 35 bør oppsøke lege raskere, gjerne etter 6 måneder med prøving.

Medisinsk godkjent av Cindy Dahl
Lege og klinikksjef hos Maja

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter