Prevensjon

Pearl Index: hvor sikker er din prevensjon?

Noen prevensjonsmetoder er mer effektive enn andre, når det kommer til å forebygge graviditet. Hvor effektiv en prevensjonsmetode er kommer an på hvor godt man følger bruksanvisningen, og derfor kan Pearl Index variere basert på forbruker. 

22. april 2022Skrevet av: Malene Augustin
Photo: Pexels, Daniel Reche

Hvor effektiv er en prevensjonsmetode?

Det kan Pearl Index si noe om. Pearl Index er definert som antall graviditeter/svangerskap som oppstår på en type prevensjon for 100 kvinner over 1 år. PI = (Antall graviditeter x 12) x 100 / (Antall kvinner i studien x Antall måneder studie).

Man kan for eksempel se på p-pillen, som har en Pearl Index på 9. Dette betyr at prevensjonen er 91% sikker, og at 9 av 100 kvinner vil bli gravide i løpet av 1 år selv med bruk av p-piller. Ofte oppgis det to tall av Pearl Index per prevensjonsmetode. Ett tall for perfekt bruk, og ett tall for typisk bruk.

Hva betyr egentlig perfekt bruk av prevensjon, og hva er typisk bruk av prevensjon?

Noen prevensjonsmetoder er mer effektive, det vil si, har lavere sjanse for graviditet - sammenlignet med andre. Hvor effektiv en prevensjonsmetode er kommer an på hvor godt man følger bruksanvisningen, og derfor kan Pearl Index variere basert på hvordan man bruker metoden. Perfekt bruk beskriver hvordan et prevensjonsmiddel er brukt i kliniske studier, e.g., der bruk er nøye fulgt opp og kontrollert av leger og/eller forskere.

Perfekt bruk inkluderer kun nøyaktig og konsekvent bruk. Typisk bruk beskriver hvordan en prevensjonsmetode er brukt i “virkeligheten”. Dette inkluderer blant annet at p-pillen ikke tas til nøyaktig samme tid hver dag, at man kan glemme en p-pille, at man noen ganger bruker en kondom og andre ganger ikke, at p-sprøyten blir satt for sent mm.

Obs! Noen medisiner kan også påvirke effekten av forskjellige prevensjonsmetoder. Det er derfor viktig å opplyse legen om hvilke medisiner du bruker dersom du ønsker å starte på eller endre prevensjon.

Pearl Index for de ulike prevensjonsmetodene

Er Pearl Index høy tyder det på at prevensjonsmetoden er mindre effektiv, det vil si, det er større sjanse for graviditet. Prevensjonsmetodene med høyest PI er p-piller, da disse skal tas hver dag, og til noenlunde samme tid, noe som gjør metoden mer disponert for brukerfeil sammenlignet med for eksempel p-stav, som har lavest PI.

Kilde: https://emetodebok.no/kapittel/prevensjonsmidler/

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon for kvinner over 35

Da prevensjon kommer med ulik virkning og varierte risikoer, er det visse retningslinjer man forholder seg til ved utskrivning av preparater. Hva anbefales for kvinner over 35?

Les merLesetid: 2 minutter
Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter