Prevensjon

Mangel på P-pillen Qlaira

Statens legemiddelverk melder om mangel på P-pillen Qlaira. Hva kan du som bruker Qlaira gjøre? Oppdatering 24.03.22: Qlaira tabletter «Bayer» er tilgjengelig fra 23.02.2022.

Av Michael Kumar Lege og gründer hos Maja

Statens legemiddelverk melder om mangel på Qlaira tabletter, og venter først ny forsyning til Norge i slutten av oktober 2021. (1) Legemiddelverket råder apotek til å levere utenlandske pakninger tilsvarende Qlaira, men også for utenlandske alternativer antas forsyningen å være begrenset. Årsaken til manglenen på Qlaira er at det er vanskelig å anskaffe virkestoff til P-pillene.

VG omtalte også mangelsituasjonen. (2) Omtrent 2200 kvinner i Norge bruker Qlaira, og i mange tilfeller er årsaken endometriose. Qlaira inneholder blant annet hormonet dienogest, som har vist seg å ha effekt mot endometriosesmerter. (3)

Jeg bruker Qlaira - hva skal jeg gjøre nå?

Det anbefales at du tar kontakt med helsepersonell i god tid før du er tom for pillene, slik at man kan finne et godt alternativ til deg. Vi i Maja.no kan hjelpe deg med dette.

Jeg bruker Qlaira og har endometriose - hva anbefales som alternativ?

Plagene ved endometriose kan dempes med legemidler, og flere ulike typer prevensjon har vist seg å ha effekt mot endometrioseplager. Det finnes flere gode alternativer til Qlaira (4), blant annet:

  • P-piller som inneholder Etinyløstradiol (feks. Loette og Microgynon)
  • P-piller som inneholder Desogestrel (feks. Mercilon og Marvelon)
  • Noen typer prevensjon som kun inneholder gestagener (feks. tabletten Cerazette, spiral eller P-sprøyte)
  • P-pillen Yana, som i likhet med Qlaira inneholder hormonet dienogest

Hvilket av alternativene man skal gå for, bestemmes ut fra en individuell vurdering i samråd med helsepersonell. Det som til slutt avgjør hva man velger baserer seg blant annet på dine preferanser, hvor sterke endometrioseplager du har, samt dine risikofaktorer for alvorlige tilstander som feks. blodpropp og hjerte- og karsykdom.

Jeg bruker Qlaira og har IKKE endometriose - hva anbefales som alternativ?

Dersom du ikke har endometriose vil det som regel være fordelaktig å bytte permanent til et annet preparat. Dette fordi Qlaira, på grunn av sin hormonsammensetning, kan gi en noe høyere risiko for blodpropp sammenlignet med en del andre prevensjonsmidler.

Oppdatering 24.03.22: Qlaira tabletter «Bayer» er tilgjengelig fra 23.02.2022.

Kilder:
1. Legemiddelverket. 25.11.20 / oppdatert 19.04.21. Mangel på Qlaira tabletter. Hentet 28.07.21 fra: https://legemiddelverket.no/legemiddelmangel/nyheter-om-legemiddelmangel-og-avregistreringer/mangel-pa-qlaira-tabletter
2. VG. 27.07.21. Langvarig mangel på p-pille i Norge. Hentet 28.07.21 fra: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/qRaOM1/langvarig-mangel-paa-p-pille-i-norge
3. Relis. 06.07.21. Endometriose. Hentet 28.07.21 fra: https://relis.no/content/5179/Endometriose
4. Den Norske Legeforening, Norsk gynekologisk forening, Veileder i gynekologi. 2021. Endometriose og adenomyose. Hentet 28.07.21 fra: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-gynekologi/endometriose-og-adenomyose/#Endo

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter