Prevensjon

Alt du trenger å vite om prevensjon

Her finner du oversikt over alle prevensjonsmidler. Hvilke fordeler og ulemper de har, når du ikke bør bruke de ulike prevensjonsmidlene, hvor mye prevensjonsmiddelet koster og hvilke bivirkninger det medfører.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Det finnes mange typer prevensjon å velge mellom, og de forskjellige metodene kan dekke forskjellige behov. Hvilken type som egner seg best for deg, avhenger blant annet av din alder, helse og livssituasjon.

Nedenfor vil du finne en beskrivelse av de forskjellige typene prevensjon, som forhåpentligvis vil gjøre det enklere for deg å velge riktig prevensjonsmetode.

Går du på riktig prevensjon for deg?

Ta kontakt med oss og finn ut om prevensjonen du går på i dag er den beste for deg og din kropp.

Hva er prevensjon, egentlig?

Prevensjon handler om å forhindre graviditet gjennom å hindre at sædceller fra mannen kommer inn i livmoren og befrukter et egg fra kvinnen i forbindelse med samleie. Noen prevensjonsmetoder er barriæremetoder - som f.eks. kondom - mens andre innebærer bruk av hormoner, som eksempelvis p-piller.

Felles for alle disse prevensjonsmetodene, unntatt kondom, er at de ikke beskytter mot smitte av seksuelt overførbare sykdommer. Derfor anbefales alle som ikke har fast partner å alltid bruke kondom i tillegg til annen prevensjon ved samleie.

Kondom

Kondom er en gummihylse som tres på penis før samleie. Det virker ved at sæden havner i kondomet i stedet for vagina ved sædutløsning. Kondom er den sikreste barrieremetoden dersom den brukes riktig. Sikkerheten øker dersom det brukes sammen med sæddrepende krem.

Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som også beskytter mot smitte av seksuelt overførbare sykdommer. Kondom bør benyttes av alle som har samleie med personer hvor muligheten for smitte av kjønnssykdom er til stede.

Kondom kan gjerne brukes sammen med glidemiddel.

Fordeler med kondom

Lettvint. Få til ingen bivirkninger. Beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Ulemper med kondom

Fare for brukerfeil. Ikke like sikker som hormonelle prevensjonsmidler.

Når skal du ikke bruke kondom

Med mindre du har et ønske om å bli gravid kan du trygt bruke kondom til ethvert samleie.

Bivirkninger av kondom

Bivirkninger er svært sjeldent, og det finnes ingen alvorlige. Kondomet kan for noen påvirke den sensoriske opplevelsen av samleiet negativt. Eventuelt lokal reaksjon på stoffer i kondomet (for eksempel gummi eller latex), men det finnes mange forskjellige alternativer å velge mellom.

Pris på kondomer

Kondomer er generelt billige, men prisen varierer fra merke til merke. Flere steder deles det ut gratis kondomer, som for eksempel på helsestasjoner og hos helsesykepleier.

Det er også mulig å bestille gratis kondomer på nett via gratiskondomer.no.‍

Minipiller/gestagenpiller

Preparatnavn: Cerazette, Conludag, Desogestrel Orifarm, Vinelle

Disse tablettene inneholder kun gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen. Minipiller hemmer dog sjeldent eggløsning på grunn av den lave dosen hormoner.

Fordeler ved minipiller/gestagenpiller

Enkelt. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.

Ulemper ved minipiller/gestagenpiller

Må tas til samme tid hver dag. Uregelmessige blødninger er vanlig. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke minipiller

Du skal ikke bruke minipiller hvis du:

  • Er gravid
  • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
  • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp)
  • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)
  • Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din

Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din.

Bivirkninger av minipiller/gestagenpiller

De vanligste bivirkningene (1–10%) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, uregelmessige blødninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst. De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på minipiller/gestagenpiller

Én pakke minipiller (3 måneder) koster rundt 90 kr. Er du mellom 16 og 21 år får du det billigere.

Trenger jeg måle blodtrykk når jeg går på minipiller/gestagenpiller?

Nei, du trenger ikke måle blodtrykk jevnlig når du bruker denne prevensjonen.

P-piller/kombinasjonspiller

Preparatnavn: Loette, Microgynon, Mirabella, Oralcon, Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle, Yaz, Zoely, Yana, Synfase, Qlaira

Disse tablettene inneholder en blanding av de kvinnelige kjønnshormonene gestagener og østrogener. De virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

P-pillene tas hver dag til ca. samme tid. Et pillebrett kan enten inneholde 21 eller 28 piller (ved sistnevnte er de siste 7 pillene placebopiller uten hormoner). Man kan velge å hoppe over en menstruasjon ved å gå direkte over på neste brett etter å ha tatt 21 piller.

Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!

Fordeler med kombinasjonspiller

Høy sikkerhet dersom det brukes riktig. Enkle å ta. Blødningskontroll. Gir ofte reduksjon av smerter og blødningsmengde ved menstruasjon. Kan redusere kviser. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot eggstokk- og endometriekreft.

Ulemper med kombinasjonspiller

Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke kombinasjonspreparater

Du skal ikke bruke kombinasjons-p-piller hvis du:

  • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 mnd. etter fødsel)
  • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.
  • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp
  • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner
  • Har migrene
  • Har eller har hatt brystkreft
  • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom
  • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner
  • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)
  • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35

Kombinasjonspreparater og blodpropp


Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5–12 av 10 000 kvinner som bruker p–piller i et år). Denne risikoøkningen er størst de første 6–12 månedene du bruker p-pillene. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak

Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.

Bivirkninger av kombinasjonspiller

De vanligste bivirkningene (1–10 %) er kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, uregelmessige blødninger, hodepine, migrene, endret utflod, nedsatt sexlyst.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på kombinasjonspiller

Prisen på p-piller varierer mellom ca. 90–300 kr per pakke. Hver pakke inneholder 3 brett. Er du mellom 16 og 21 år får du det billigere.

Trenger jeg måle blodtrykk på kombinasjonspreparater?

Ja, du må minst måle blodtrykk ved oppstart og aller helst én gang i året. Dersom du skal få kombinasjonspreparat utskrevet hos oss for første gang vil vi trenge en blodtrykksverdi før vi kan skrive ut preparatet. Les mer om blodtrykksmålingen her.

Hormonspiral

Preparatnavn: Mirena, Levosert, Kyleena, Jaydess

Hormonspiral er et prevensjonsmiddel som føres inn i livmorhulen via skjeden, og som beskytter mot graviditet i 3–8 år. Hormonspiralen skiller ut gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.

Husk å lese pakningsvedlegget. Her står viktig informasjon.

Fordeler med hormonspiral

Sikker langtidsprevensjon. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot økt risiko for endometriekreft under østrogenbehandling (HRT).

Ulemper med hormonspiral

Uregelmessige blødninger er vanlig. Krever innsetting og fjerning, som kan være ubehagelig. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke hormonspiral

Du skal ikke bruke hormonspiral hvis du:

  • Er gravid
  • Har født for < 8 uker siden (ev. 12 uker hvis det var en komplisert fødsel eller keisersnitt)
  • Har symptomer eller tegn på en seksuelt overførbar sykdom
  • Har symptomer på bekkeninfeksjon
  • Har symptomgivende bakteriell vaginose
  • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
  • Har kreft i livmorhalsen, endometriet eller eggstokkene
  • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)

Snakk med legen din dersom du har en kjent hjertesykdom som kan medføre arytmi (forstyrret hjerterytme)

Bivirkninger av hormonspiral


Vil gi uregelmessige blødninger i starten, og kan etter hvert gi bortfall av menstruasjonen. Andre vanlige bivirkninger (rundt 10 %) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst. Smerter og ubehag i forbindelse med innsetting. 1–10 % risiko for bekkeninfeksjon (i starten) og utstøting. Perforasjon av livmoren (meget sjelden, og medfører sjeldent komplikasjoner).

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på hormonspiral‍

Egenandelen for hormonspiral ligger på mellom ca. 950–1200 kr, avhengig av hvilken type man bruker. Den er billigere for kvinner mellom 20–21 år, og for kvinner mellom 16–19 år er den gratis.‍

Kobberspiral

Preparatnavn: Nova T 380

Kobberspiral er et hormonfritt prevensjonsmiddel som føres inn i livmorhulen via skjeden, og som beskytter mot graviditet i 5 år (lengre hvis kvinnen er over 40 år). Den virker ved å hemme befruktningen, og påvirker ikke eggløsningen. Den hemmer også implantasjon av et befruktet egg, og kan derfor brukes som nødprevensjon innen 5 dager etter ubeskyttet samleie (alternativ til «angrepille»).

Husk å lese pakningsvedlegget. Her står viktig informasjon.

Fordeler med kobberspiral

Sikker langtidsprevensjon. Ingen hormonbivirkninger, og øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.

Ulemper med kobberspiral

Kan forlenge og forsterke menstruasjonsblødninger og gi kraftigere mensensmerter – egner seg derfor ikke til kvinner som har menstruasjonsplager fra før. Krever innsetting og fjerning, som kan være ubehaglig. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Beskytter ikke mot graviditet utenfor livmoren (ekstrauterin graviditet).

Når skal du ikke bruke kobberspiral

Du skal ikke bruke kobberspiral hvis du:

  • Er gravid
  • Har født for < 8 uker siden (ev. 12 uker hvis det var en komplisert fødsel eller keisersnitt)
  • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
  • Har symptomer eller tegn på en seksuelt overførbar sykdom
  • Har symptomer på bekkeninfeksjon
  • Har symptomgivende bakteriell vaginose
  • Har kreft i livmorhalsen, endometriet eller eggstokkene
  • Lupus (SLE) med alvorlig mangel på blodplater

Snakk med legen din dersom du har en kjent hjertesykdom som kan medføre arytmi (forstyrret hjerterytme)

Bivirkninger av kobberspiral

De fleste opplever økt blødningsmengde- og tid. Kvinner som sliter med menstruasjonssmerter vil ofte få disse forverret.

Dette er imidlertid mest fremtredende de første månedene. Smerter og ubehag i forbindelse med innsetting (kan forebygges ved å ta smertestillende før inngrepet). 1–10 % risiko for bekkeninfeksjon i starten og utstøting. Perforasjon av livmoren. Dette er meget sjelden og medfører sjeldent komplikasjoner.

Pris på kobberspiral

Egenandelen for kobberspiral ligger på 800 kr. Er du 21 år koster den 328 kr. For kvinner mellom 16–20 år er den gratis.

P-stav

Preparatnavn: Nexplanon

P-stav er en liten vinylstav som opereres inn under huden på overarmen til kvinnen, og som beskytter mot graviditet i 3 år. P-staven skiller ut gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.

Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!

Fordeler med p-stav

Sikker langtidsprevensjon. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.

Ulemper med p-stav

Uregelmessige blødninger er vanlig. Krever innsetting og fjerning, og fjerning kan i noen tilfeller være komplisert. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke p-stav

Du skal ikke bruke p-stav hvis du:

  • Er gravid
  • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
  • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp)
  • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)

Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din

Bivirkninger av p-stav

De fleste opplever endret blødningsmønster. Andre vanlige bivirkninger (rundt 10 %) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår, mindre sexlys og arr på innsettingssted.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på p-stav

P-staven koster ca. 1200 kr. Er du mellom 20–21 år får du det billigere, og den er gratis for kvinner mellom 16–19 år.

P-plaster

Preparatnavn: Evra

P-plaster virker på samme måte som p-piller (kombinasjonspreparater) eller p-ring. Plasteret avgir en jevn sammensetning av de kvinnelige kjønnshormonene gestagener og østrogener til blodet. Dette virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

P-plasteret festes på overarm, rumpeballe, mage eller øvre rygg/bryst. Skiftes én gang hver uke (på samme ukedag) i 3 uker. Deretter holdes en plasterfri uke, hvor man vil få en menstruasjonsblødning. Du kan velge å utsette menstruasjonen ved å utsette den plasterfrie uken.

Fordeler med p-plaster

Høy sikkerhet dersom det brukes riktig. Enkelt. Behøver ikke å huske på å ta en pille hver dag. Gir blødningskontroll. Gir ofte reduksjon av smerter og blødningsmengde ved menstruasjon. Kan redusere kviser. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot eggstokk- og endometriekreft.

Ulemper med p-plaster

Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot alle kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke p-plaster

Du skal ikke bruke p-plaster hvis du:

  • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 mnd. etter fødsel)
  • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.
  • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp
  • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner
  • Har migrene
  • Har eller har hatt brystkreft
  • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom
  • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner
  • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)
  • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35

P-plaster og blodpropp

Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5–12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller i et år). Denne risikoøkningen er størst de første 6–12 månedene du bruker preparatet.

Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak

Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.

Bivirkninger av p-plaster

Vanlige bivirkninger (rundt 10 %) er hudirritasjon, kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, hodepine, migrene, endret utflod, nedsatt sexlyst, humørsvigninger og uregelmessige blødninger.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på p-plaster

Én pakke med Evra p-plaster koster 270 kr. Inneholder 9 plastre. Er du mellom 16 og 21 år får du det billigere.

Nødprevensjon - angrepille

Preparatnavn: Ellaone, Norlevo

Dette er en nødløsning som kan benyttes etter ett enkelt ubeskyttet samleie. Angrepillen er egentlig en type minipille/gestagenpille med noe høyere hormoninnhold enn de vanlige gestagenpillene.

I Norge finnes det to ulike angrepiller, og begge kan kjøpes uten resept. Den ene inneholder hormonet levonorgestrel (Norlevo®) og må tas innen 72 timer etter samleie. Den andre inneholder virkestoffet ulipristal (ellaOne®) og må tas innen 120 timer etter samleie. Behandlingen består av én tablett.

Man antar at virkningen av nødprevensjon skyldes at eggløsningen hemmes eller utsettes, og at befruktning derved unngås. Dersom det først har skjedd en befruktning, kan man ikke forvente effekt. Angrepillen er med andre ord ikke en abortpille.

Sikkerheten for å ikke bli gravid avtar med økende tid mellom samleie og tablettinntak. Dersom påfølgende menstruasjon er unormal, eller kommer mer enn fem dager forsinket, bør du for sikkerhets skyld ta en svangerskapstest for å utelukke graviditet. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk, her står viktig informasjon!

Når skal du ikke bruke angrepille

Du skal ikke bruke angrepille hvis du:

  • Er gravid
  • Er kjent overfølsom for noen av innholdsstoffene (inkludert laktose)

Snakk med en lege før du bruker angrepille hvis du tidligere har hatt graviditet utenfor livmoren, hvis du har en leversykdom eller hvis du har kjent forhøyet risiko for blodpropp (f.eks. blodpropp i ung alder hos et nært familiemedlem).

Bivirkninger av angrepille

Vanlige bivirkninger (ca. 10 %) er kvalme, magesmerter, svimmelhet, hodepine, tretthet, brystspenninger, mensensmerter eller kraftig menstruasjon. Disse går vanligvis over innen 48 timer.

NB! Reduserer virkningen av annen hormonell prevensjon som p-piller o.l. i dagene i etterkant. Derfor anbefales bruk av lokal prevensjon etter bruk (f.eks. kondom eller pessar) inntil neste menstruasjon.

Pris på angrepille

Prisen varierer med hvor du kjøper angrepillen, men pleier å ligge omkring ca. 200–300 kroner.

P-sprøyte

Preparatnavn: Depo-Provera

P-sprøyte er et prevensjonsmiddel som settes hver 12. uke, og som beskytter mot graviditet i minst 3 måneder. P-sprøyten inneholder gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.

Husk å lese pakningsvedlegget. Her står viktig informasjon.

Fordeler med p-sprøyte

Enkelt, usynlig og sikkert. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.

Ulemper med p-sprøyte

Uregelmessige blødninger er vanlig. Må settes hver 3. mnd. Depotpreparat som ikke kan tas bort ved bivirkninger. Det kan i verstefall ta over et år fra man slutter med p-sprøyte til man gjenvinner normal eggløsning og menstruasjon. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Vektoppgang er mulig bivirkning.

Når skal du ikke bruke p-sprøyte

Du skal ikke bruke p-sprøyte hvis du:

  • Er under 18 år (med mindre alle andre prevensjonsmetoder er uaktuelle for deg).
  • Er gravid.
  • Hvis du ammer, og barnet ditt er under 6 uker gammelt.
  • Er over 35 år og har tilleggsrisiko for hjerte- og karsykdom.
  • Er over 50 år.
  • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner.
  • Har mye benskjørhet i familien (osteoporose).
  • Røyker eller har et stort alkoholforbruk.
  • Har anoreksi eller cøliaki.
  • Har, eller tidligere har hatt, brystkreft.
  • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon.
  • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp).
  • Har en leversykdom eller SLE (systemisk lupus).
  • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner.

Bivirkninger av p-sprøyte

Gir ofte uregelmessige blødninger i starten, og kan etter hvert gi bortfall av menstruasjonen. Vanlige bivirkninger for øvrig (ca. 10 %) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst, vektoppgang.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på p-sprøyte

Én p-sprøyte koster i underkant av 100 kr. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

P-ring

NuvaRing, Ornibel

P-ringen er laget av vinyl, og virker på samme måte som kombinasjonspiller (vanlige p- piller). Den skiller ut de kvinnelige kjønnshormonene gestagen og østrogen. Dette virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. Ringen settes inn i vagina, og hver ring er effektiv i en måned.

Fordeler med p-ring

Krever ikke innsetting av lege, kan enkelt settes inn og tas ut. Sikker prevensjon på lik linje med p-piller. Kvinnen trenger ikke å huske på å ta prevensjonen hver dag.

Ulemper med p-ring

Ringen må settes inn av kvinnen hver 3. uke, og må være ren. Kan støtes ut. Kan i noen tilfeller kjennes under samleie. Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke p-ring

Du skal ikke bruke p-ring hvis du:

  • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 måneder etter fødsel).
  • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.
  • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp
  • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner
  • Har migrene
  • Har eller har hatt brystkreft
  • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom
  • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner
  • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)
  • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35

P-ring og blodpropp

Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5–12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller i et år). Denne risikoøkningen er høyest de første 6–12 månedene du bruker preparatet. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak

Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.

Bivirkninger av p-ring

Vanlige bivirkninger (1-10 %) er vaginalt utflod og ubehag, kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, hodepine, migrene, nedsatt sexlyst, humørsvigninger, uregelmessige blødninger.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Pris på p-ring

Én pakke p-ringer (3 måneder) koster ca. 366 kr. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

Pessar

Pessar er en ring av plast/gummi som settes som et skjold foran livmorhalsen, og hindrer sædceller i å komme inn i livmorhulen. Pessaret må settes inn før samleie og bli liggende inne noen timer etter samleie.

Sikkerheten er avhengig av riktig bruk, men dersom det brukes riktig er det et godt prevensjonsmiddel helt uten alvorlige bivirkninger. Sikkerheten øker dersom det brukes samtidig med sæddrepende krem.

Fordeler med pessar

Ingen hormoner. Ingen alvorlige bivirkninger.

Ulemper med pessar

Litt krevende å bruke. Fare for brukerfeil. Krever stell og rengjøring. Flere størrelser phmå tilpasses hos lege eller jordmor (finnes også som one-size). Ikke like sikker som hormonelle prevensjonsmetoder. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Når skal du ikke bruke pessar

Det finnes ingen medisinske kontraindikasjoner mot å bruke pessar, men virkningen er avhengig av at det brukes riktig.

Bivirkninger av pessar

Bivirkninger er svært sjeldent, og det finnes ingen alvorlige. Kan gi lett økt risiko for urinveisinfeksjon (UVI), særlig når det brukes sammen med sæddrepende middel. Kan hos noen gi lett lokal irritasjon.

Pris på pessar

Prisen varierer noe, men ligger omkring 400 kr. Et pessar kan brukes flere ganger (inntil 2 år etter at det er pakket ut).

Tekst oppdatert 9.februar av sykepleier Mariann. Endret: Mirena har preventiv effekt i opptil 8 år.

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter
Prevensjon

Prevensjon + psykisk helse - hva vet vi?

Den siste tiden har det florert med kronikker, artikler, påstander og tekster i sosiale medier om det store og komplekse temaet: prevensjon og dens påvirkning på psyken. Hvor mye vet vi, og hvor mye vet vi ikke?

Les merLesetid: 4 minutter