Kjønnssykdommer

Ni myter om herpes

Mange glemmer at genital herpes er en av kjønnssykdommene de kan få ved å ha ubeskyttet samleie. Kan genital herpes kureres? Kan du ha herpes uten å vite det?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Pexels, Antinius Ferret

Du må ha symptomer for å ha herpes (HSV)

Vi har to typer herpes kalt herpes simplex type 1 (HSV-1) og type 2 (HSV-2). Man anslår at ca. 80% av befolkningen blir smittet av et av disse herpesvirusene i løpet av livet, hvor 60-90% av dem aldri vil oppleve symptomer avhengig av hvilken virustype man er smittet med.

Herpes kan kureres

Dessverre. Du vil bære herpesviruset resten av livet når du først har fått det, her finnes det foreløpig ingen behandling som kan fjerne viruset. Viruset går som regel “i dvale” og de fleste får ikke utbrudd senere i livet.

For de som opplever residivutbrudd finnes det behandling som kan dempe utbrudd og virusutskillelse hvis det startes tidlig nok.

Munnherpes kan ikke smitte til underliv

Jo, det kan det. Tradisjonelt sett har det vært mest vanlig å ha herpes type 1 i munn og herpes type 2 i underliv (80-90% av herpes genitalis skyldtes HSV-2). Dette har endret seg de siste årene, nå er nær halvparten av tilfellene av genital herpes blant unge voksne forårsaket av HSV-1 viruset.

Herpes type 1 i munn kan smitte ved oralsex slik at du får herpes type 1 i underliv. Herpes type 2 i underliv smitter sjelden til munn men det er mulig å videreføre smitte ved oralsex.

Herpes smitter ikke utenom utbrudd

Herpes smitter mest under utbrudd, men viruset kan også smitte utover dette dersom du har et utbrudd uten merkbare symptomer.

Kondom beskytter ikke mot herpes

Kondom beskytter delvis men ikke helt mot herpes. Dette er fordi viruset kan overleve på hud og slimhinner i området rundt kjønnsorganene slik at smitten kan skje på tross av kondombruk.

Partneren din vil garantert bli smittet

I løpet av ett år med regelmessig samleie (uten synlige utbrudd) antar man at det er 5-10% sjanse for at partner har blitt smittet. Du har størst virusutskillelse det første året etter primærinfeksjonen. På verdensbasis er det 13% (av de mellom 15-49 år) som har herpes type 2 , rundt 400 millioner mennesker. I Norge er det antatt at 20-40% av de mellom 20 og 40 år har gjennomgått en HSV- 2 primærinfeksjon. Dersom du synes det er vanskelig å fortelle til partneren din kan du huske på at det faktisk er en sjanse for at han/hun allerede har smitten.

Du kan få livmorhalskreft av Herpes

Usant, HSV-virus øker ikke risiko for livmorhalskreft slik som humant papillomavirus (HPV) gjør. Det finnes heller ingen forskning som tilsier at herpes kan være skadelig på fertiliteten.

Vil test for kjønnssykdom avdekke smitte med herpes?

Nei. For å bekrefte at man er smittet med herpes kan man ta en dyrkningsprøve av selve blemmen/såret hos legen. Det går også an å bekrefte en tidligere gjennomgått HSV-infeksjon gjennom en blodprøve, men det anses som lite hensiktsmessig. Dyrkningsprøve av et aktivt utbrudd gir likevel sikrest resultat. 

Sexlivet ditt er over når du får herpes

Selvfølgelig ikke. Herpes påvirker heller ikke helsen din og et utbrudd gir seg vanligvis i løpet av en ukes tid. Selv om du kan smitte herpes videre er det viktig å huske at det er en svært vanlig kjønnssykdom og at partner(e) faktisk allerede kan ha smitten selv.

Det er likevel viktig å bruke kondom ved samleie med nye partnere, og alltid ved utbrudd.

Les mer om herpes her!

Kilde: NEL, Felleskatalogen, WHO, Healthline

https://legehandboka.no

https://stdcenterny.com/herpes-myths.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23087395/

https://www.healthline.com/health/herpes-labialis/at-home-herpes-test#fa-qs

https://sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/herpes/

Lyst til å lære mer?