Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om herpes

Herpes regnes også som en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge, og er den vanligste årsaken til sår i underlivet. Dette er en virusinfeksjon, forårsaket av Herpes simplex virus type 1 eller type 2.

22. september 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt

Det er ikke klare tall på hvor mange som har herpes, men man kan anta at ca 1/3 av alle 30-åringer er smittet med Herpes simplex Virus-2 (som er vanligste årsaken til kjønnsherpes). De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår.

Hvordan smittes herpes?

Viruset kan smitte via spytt, hud og slimhinner. Det kan altså smitte ved ubeskyttet sex, også munnsex og analsex. Begge virus-typene (HSV-1 og HSV-2) kan smitte til underlivet, og da kalles det kjønnsherpes. Disse virusene kan også kryssmitte!

Hvis for eksempel en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet og få kjønnsherpes. På den andre siden kan en som har kjønnsherpes, som får munnsex gi munnherpes til den som gir munnsex.

Typisk for herpes er at man først får et primærutbrudd, som vil si det første utbruddet. Dette skjer ofte dager til uker etter at man har blitt smittet. Da opplever man symptomer som smertefulle blemmer på og rundt kjønnsorganene.

Blemmene brister etterhvert og gir små sår. Man kan bli litt hoven, rød og øm i disse områdene, og noen utvikler feber og slapphet. Det kan være vondt å tisse grunnet de åpne sårene.

Hvis man blir smittet med en slik infeksjon vil viruset ligge latent i kroppen resten av livet. Det vil si at viruset vandrer langs nervebaner, og går i hvilefase i såkalte nerveganglier - denne tiden har man ingen symptomer.

Det er først når viruset våkner fra denne dvalen at man kan få ny utbrudd, det kalles også for sekundærutbrudd. Disse utbruddene er ofte mildere enn den første infeksjonen, og det er ikke alle som får nye utbrudd heller.

Hvordan behandler man herpesinfeksjon?

Det er dessverre ingen medisin som helbreder denne sykdommen eller fjerner viruset. Men det finnes behandling som kan korte ned på selve sykdomsforløpet, og man kan bruke lokalbedøvende salve som lindrer ubehaget fra sårene.

Det er også veldig viktig å holde sårene rene slik at det ikke blir en bakterieinfeksjon i såret i tillegg. Medisinen Aciklovir eller Valaciklovir kan hemme veksten og virusets aktivitet, men den gir best effekt hvis man starter behandlingen raskt etter man har symptomer - helst innen 3 dager.

Er herpesinfeksjon farlig?

Herpesinfeksjon kan være plagsomt, sjenerende og sårene kan være ordentlig vonde. Heldigvis er det ingenting som tyder på at sykdommen i seg selv er farlig. Når sårene har grodd blir huden normal igjen.

Den ene gangen denne infeksjonen kan gi alvorlig sykdom er hvis en kvinne føder mens hun har herpessår (spesielt hvis dette er det første utbruddet). Da kan barnet bli smittet av herpes under fødselen, og dette er alvorlig for en nyfødt som ikke har immunforsvar til å håndtere denne infeksjonen. Dette er svært sjelden noe problem i dag, og man velger ofte å gjøre keisersnitt i disse tilfellene.


Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter egentlig?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Simen Brynildsen

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2021 • Tjeneste i samarbeid Legevisitt og Simpleness