Kjønnssykdommer

Klamydia: symptomer, smitte og behandling

Her kan du lese om Norges vanligste kjønnssykdom: Klamydia. Du får svar på hvor mange i Norge som har klamydia, hvordan du kan bli kvitt infeksjonen og om klamydia er farlig.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er klamydia?

Klamydia er en infeksjon i underlivet som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Dette er den aller vanligste kjønnssykdommen, og hvert år får ca. 25.000 personer i Norge påvist infeksjonen.

Av disse er ca. 60% kvinner, og de aller fleste er under 25 år.

Én av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen.

Hva er symptomene på klamydia?

De fleste (ca. 60-80% av kvinner og 30-50% av menn) som er smittet merker ingen symptomer i det hele tatt. Av de som har symptomer er det vanligst å oppleve svie når man tisser, endret utflod fra skjeden, eller utflod/kløe hos menn.

Når man blir smittet av klamydia, kan disse bakteriene slå seg ned og formere seg i slimhinnen i urinleder hos kvinner og menn, og på livmorhalsen hos kvinner. Derfra kan de spre seg videre til prostata eller bitestikkel hos menn, eller til livmor og eggledere i kvinner.

Hvor lang tid tar det før klamydia oppstår etter ubeskyttet sex?

Tiden fra du kan ha blitt smittet til du eventuelt får symptomer eller vil få utslag på en test er 5-14 dager.

Hvor vanlig er klamydia?

Klamydia er Norges vanligste kjønnssykdom, spesielt blant de som er seksuelt aktive under 25 år. I følge studier har omtrent én av 20 personer i denne aldersgruppen klamydiainfeksjon til enhver tid.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene våre eller via endetarmen. Klamydiabakterien kan også overføres gjennom munnsex men det har lite å si for smittespredning videre. Hvis du har positiv klamydiatest i underlivet, vil denne behandlingen også ta knekken på halsbakteriene. Les mer om klamydia i hals her.

Hvordan testes man for klamydia?

Du kan gå til lege, helsestasjon, få test tilsendt hjem eller oppsøke øvrige klinikker for å bli testet for klamydia. Kvinner testes med en vaginalswab (en q-tips som føres litt opp i skjeden) mens menn tar en urinprøve. Disse testmetodene er sikrest for de ulike kjønnene. Dersom man testes i rektum eller hals vil dette være med en q-tips.

Les gjerne bruksanvisningene våre og se filmer for testing her.

Når behandles klamydia?

  • Dersom du tester positiv for klamydia
  • Ved symptomer og mistanke om klamydia selv om prøvesvaret ikke er kommet enda
  • Dersom nåværende partner(e) har testet positivt for klamydia. I så fall må man levere en prøve før behandling. Hvis man ikke har symptomer, og har blitt kontaktet av en tilfeldig smittekontakt gir man som regel ikke behandling før man har et positivt prøvesvar.

Hvordan behandler man klamydia?

Antibiotika dreper bakterien, og førstevalg for behandling er en kur som heter Doxycyklin. Denne kuren skal tas hver dag i en uke.

En alternativ kur heter Azitromycin og kan brukes dersom man er gravid eller har spesielle grunner til å ikke bruke Doxycyklin, f.eks ved allergisk reaksjon.

Det er viktig å vente med å ha ubeskyttet samleie til det er gått én uke etter du har fullført behandling. Dette er for å være sikker på at alle bakteriene er døde, og unngå at man smitter partner som igjen kan smitte deg på nytt.

Hva koster behandling mot klamydia?

Klamydia er definert som allmennfarlig smittsom sykdom, det vil si at man har rett på gratis medisin. Når legen lager resept på antibiotika-kur til deg får du altså hentet ut denne gratis på apoteket.

Da dette regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom, betyr det i praksis at du også er pliktet til å bidra til smitteoppsporing.

Man kan få hjelp av legen, eller velge å gjøre dette selv. Kort fortalt må man altså spore opp seksualpartnere fra de siste 6 måneder, og informere om at de kan være mulig klamydia-smittet.

Dette trenger absolutt ikke å bety at det har vært utroskap, da mange kan gå med klamydia over lang tid uten å ha symptomer.

(PS! En slik smitteoppsporing kan gjøres helt anonymt fra legen - ingen har krav eller rett på å vite ditt navn!)

Kan klamydia være farlig?

Hvis man går ubehandlet med klamydiainfeksjon, kan den etter en tid utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere), eller til testikler og bitestikler.

Det er en slik egglederbetennelse som kan gi nedsatt evne til å få barn. Heldigvis får de fleste symptomer dersom infeksjonen har gått så langt, og man får oppsøkt lege for undersøkelse og behandling.

Hos menn er det uklart hvorvidt fertiliteten påvirkes (evne til å få barn), men det er sannsynlig at klamydiainfeksjon svekker sædkvaliteten.

I tillegg er det viktig å vite at hvis man har en klamydiainfeksjon er det lettere å bli smittet med andre kjønnssykdommer.

Bør partner starte på behandling med en gang, når jeg har klamydia?

Nei, partneren din bør få tatt en klamydiatest så raskt som mulig for å få undersøk om hen er smittet. Dette er for å unngå unødvendig antibiotikabruk da ikke alle som har sex med en smittet person, får infeksjonen selv.

Dersom partneren din har symptomer på klamydia kan det være lurt å snakke med legen som tar testen for å høre om en kan starte opp på antibiotika før prøvesvaret foreligger.

Én av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen.

Bør man ta en kontrollprøve etter klamydiabehandling?

I utgangspunktet anbefaler man ikke kontrollprøve etter man har blitt behandlet for klamydia, med noen unntak:

  • hvis man fremdeles har symptomer på kjønnssykdom
  • hvis det er mulig at man har blitt smittet på nytt etter behandlingen
  • hvis man er gravid
  • hvis man ikke har tatt antibiotika-kuren riktig
  • hvis man har blitt behandlet med Azitromycin mot klamydia rektalt

Dersom man etter samarbeid med legen finner ut at man skal ta kontrollprøve, bør den tas tidligst 5-6 uker etter at man har fullført behandlingen.

Dette er fordi man kan finne DNA-rester fra døde klamydiabakterier frem til dette, og vil da få en falsk positiv test (det vil si at prøven påviser klamydia selv om du ikke har infeksjonen).

Oppdatert 27.12.22 av sykepleier Mariann Hæstad

Lyst til å lære mer?