Kjønnssykdommer

Kan du få klamydia i halsen?

Mange er redde for å bli smittet av klamydia i hals ved oralsex, men hvor vanlig er det? Kan du virkelig bli ramma av klamma i halsen? Les videre for å se hva vi på Maja.no tester for og hvilke indikasjoner vi har for å ta halsprøve.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Mellom 80-90% av dagens ungdom oppgir å ha oralsex (munnsex). Klamydia i halsen er et omsnakket fenomen, og ja- det er faktisk mulig å bli smittet ved oralsex.

Det er derimot svært uvanlig og sjansen for at symptomer fra halsen skyldes f.eks. halsbetennelse eller streptokokkinfeksjoner er mye større. Derfor er det lurt å ta en generell sjekk hos legen dersom du opplever symptomer fra halsen.

Klamydia i hals testes sjelden for i praksis.

Ulike kjønnssykdommer du kan få ved oralsex:

  • Gonoré: Kan smitte ved oralsex. Normalt med symptomer som vond og hoven hals, men symptomene er vanskelig å skille fra andre halsinfeksjoner.
  • Herpes: Kan smitte ved oralsex. Herpes munnsår kan smitte til underliv og vice versa. Kondom vil kunne beskytte noe og seksuell aktivitet burde unngås under synlige utbrudd da dette øker smitterisiko.
  • Klamydia: Sjelden smitte, gir få eller ingen symptomer. Ved symptomer kan du kjenne på irritasjon og sårhet. Testes sjelden for i praksis.
  • Syfilis: Syfilis er en ganske sjelden kjønnssykdom her i Norge men kan smitte fra kjønnsorgan til hals.
  • HIV: Det er en viss smitterisiko ved oralsex, men betydelig lavere enn ved vaginal eller analsex.

Så, tester vi for klamydia i hals? Nei, vi har ikke inkludert klamydia halstest i prøvene våre.

Klamydia i hals er svært sjelden og har derfor liten klinisk betydning. Blir du behandlet for klamydia i underlivet, vil denne behandlingen også ta knekken på en mulig smitte i hals.

Gonoré derimot, er en mer smittsom kjønnssykdom og er mer vanlig i land utenfor Skandinavia. Vi tester for gonoré i hals dersom du har hatt oralsex og samtidig har symptomer fra underlivet. Vi tester også for gonoré i hals dersom du har hatt oralsex med noen som selger seksuelle tjenester og/eller har hatt ubeskyttet sex med person(er) fra eller bosatt utenfor Skandinavia. Menn som har sex med menn er også mer utsatt for smitte av gonoré og blir testet ved indikasjon. Gonoré kan smitte fra svelg til penis ved oralsex, men smitte fra munn til munn eller svelg til vulva er ikke rapportert.

Kan du få kjønnssykdommer av å kysse?

Ja, man kan få både herpes type 1 og type 2 gjennom kyssing. Dette kan spre seg videre til underlivet gjennom oralsex. Sykdommen er lett å gjenkjenne og gir ofte kløe/blemmer og sår på berørt område. Smitterisiko øker ved synlige utbrudd. Det er veldig vanlig å ha herpesvirus, mange som er smittet av herpes vet ikke at de har det og får aldri symptomer.

Vil ubehandlet klamydia i hals kunne gi lungebetennelse?

Nei, dette er feil. Lungebetennelse forårsaket av mycoplasma- eller klamydiabakterien har ingen sammenheng med seksuelt overførbare infeksjoner. Chlamydia pneumoniae og mycoplasma pneumoniae er andre typer bakterier enn de som forårsaker kjønnssykdom (chlamydia trachomatis og mycoplasma genitalium).

Oppsummert:


Kjønnssykdommer smitter sjelden ved oralsex men det er visse indikasjoner som gir grunnlag for test. Har du symptomer fra hals bør man oppsøke lege dersom det ikke går over, da det mest sannsynlig er andre årsaker til symptomene.

Bruk beskyttelse, klin masse og kos deg forsvarlig. XOXO Maja.


Kilder:

- https://www.nrk.no/livsstil/kjonnssykdommer-i-halsen_-1.7183748

- https://nhi.no/sykdommer/lunger/infeksjoner/klamydia-lungebetennelse/

-https://nhi.no/animasjoner/lunger-og-luftveier/mykoplasma-lungebetennelse/

-https://www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/gonore/

Lyst til å lære mer?