Hud

Strekkmerker og cellulitter

Strekkmerker og cellulitter er to tilstander som påvirker hudens utseende, og de fleste kvinner vil oppleve dette i varierende grad i løpet av livet. Men hvorfor får vi det? Og går det an å behandle det?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

I en hverdag der vi hyppig scroller på sosiale medier og stadig blir eksponert for andre sine kropper, er det kanskje ikke så rart at vi blir påvirket av det vi ser.

Da vi spurte følgerne våre på Instagram om de sammenligner seg med andre jenter/kvinner på nettopp Instagram, svarte hele 87% ja, og på spørsmål om de blir mer selvbevisste av å bli eksponert for andres kropper, svarte 74% ja.

Dessverre er strekkmerker og cellulitter noe vi sjeldent ser i feeden vår. Vi mener derfor det er viktig å normalisere disse to hudtilstandene som de aller fleste av oss har eller vil få i løpet av livet.

Hva er cellulitter/appelsinhud?

Cellulitter, også kalt appelsinhud, beskriver hud som er ruglete og som kan ligne på skallet til en appelsin (derfor navnet). Cellulitter er ingen sykdom, men fett som har hopet seg opp i en endret hudstruktur, og de fleste kvinner vil oppleve dette i varierende grad. Cellulitter oppstår ofte på mage, lår, rumpe og/eller overarmer.

Cellulitter kan forekomme hos tenåringer, men er mest vanlig i etterkant av puberteten. Grunnen til at forekomsten øker med alderen, er at elastisiteten i huden går ned, samtidig som underhudsfett hoper seg opp i drag av stramt bindevev i huden. Dette medfører en mer ujevn hudoverflate med søkk.

Hudforandringer ved cellulitter kan deles inn i forskjellige grader, alt fra milde cellulitter som kun er synlig når du klemmer huden, til mer uttalte som gir en synlig ujevn hudoverflate med flere søkk.

Obs! Cellulitter må ikke forveksles med cellulitt, som er en akutt bakterieinfeksjon i dypere lag av huden.

Hvorfor får man cellulitter?

Årsaken til cellulitter er ukjent, men det er en rekke faktorer som kan påvirke forekomsten, blant annet:

  • Kjønn: vanligere hos kvinner enn menn
  • Hormoner som insulin, østrogen og prolaktin
  • Kosthold med mye karbohydrater, salt og fett
  • Genetisk predisposisjon
  • Inaktivitet
  • Graviditet

Vektøkning og overvekt kan gjøre cellulitter mer synlig, men også normalvektige/slanke kvinner rammes.

Kan man bli kvitt cellulitter?

Det finnes ingen dokumentert og effektiv metode for å bli kvitt cellulitter permanent.

Ved overvekt kan en aktiv livsstil og sunt kosthold gjøre at cellulittene blir mindre fremtredende, og det kan også være lurt å slutte å røyke dersom du gjør det, da dette bidrar til at huden blir mindre elastisk og spenstig.

Videre kan retinol krem gjøre cellulitter mindre synlige og ha en positiv effekt hos noen, men dette krever ofte langvarig, daglig bruk. Ellers er caffein noe som brukes i mange midler mot cellulitter da det sies å ha en oppstrammende effekt på huden. Felles for disse behandlingene er at de ikke har noen vitenskapelig dokumentert effekt.

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker (striae) er lange, smale striper som oppstår når kroppens underhud av ulike grunner strekkes for raskt. Dette vil som regel skape en permanent arrdannelse ettersom de elastiske fibrene i huden overstrekkes og huden ikke klarer å gjenoppta sin naturlige elastisitet. Strekkmerker kan forekomme hos alle, men kvinner rammes hyppigere enn menn.

Hvordan ser strekkmerker ut?

Strekkmerker er innrykkete linjer i huden som varierer i lengde og farge. Avhengig av hudfarge kan strekkmerker være rosa, lilla, røde, blålige eller mørkebrune, og kan gi hudkløe og irritasjon i starten. Strekkmerker opptrer gjerne mørkere i starten, men vil over tid blekne, flate ut og bli mindre merkbare. Strekkmerker kan oppstå på en rekke kroppsdeler, inkludert mage, rygg, lår, bryst, overarmer og hofter.

Hvorfor får man strekkmerker?

Alle kan få strekkmerker, men det er noen faktorer som øker risikoen, inkludert:

  • Kjønn: kvinner rammes hyppigere enn menn
  • Graviditet: opptil 90% av kvinner får strekkmerker under eller i etterkant av graviditet
  • Pubertet grunnet rask vekst
  • Rask vektøkning
  • Genetisk predisposisjon
  • Bruk av kortikosteroider
  • Kroppsbygging og rask muskelvekst i forbindelse med trening

Mer sjeldent kan strekkmerker også skyldes medisinske tilstander som Cushings syndrom og Marfan syndrom.

Går strekkmerker bort?

Strekkmerker vil krympe og blekne over tid, men forsvinner som regel ikke helt.

Hvordan forebygge strekkmerker?

Forebygging av strekkmerker kan være vanskelig. På markedet finnes det en rekke salver og kremer som blant annet inneholder fettsyrer, elastin, vitaminer og allantoin som hevdes å ha effekt – men det finnes ingen gode vitenskapelige bevis som tilsier at bruken av disse faktisk virker forebyggende.

Finnes det behandling for strekkmerker?

Det er viktig å huske på at strekkmerker er arr som er permanente, og derfor vanskelig å fjerne. Strekkmerker kan dog bli mindre synlig gjennom regelmessig mosjon og trening ettersom dette bidrar til å stramme opp huden og motvirke overvekt. Andre metoder er laserbehandling, kirurgi eller hudsliping, men disse behandlingene er ofte kostbare, og/eller har mangelfulle vitenskapelige bevis på effekt.

Husk: de fleste kvinner får disse hudtilstandene, det er helt normalt, selv om du ikke alltid ser det i Instagramfeeden <3

Skrevet av sykepleier og marketing intern Karoline Brimi Blauenfeldt.

Kilder:
https://nhi.no/sykdommer/hud/diverse/strekkmerker-striae/

https://nhi.no/sykdommer/hud/diverse/appelsinhud-cellulitter/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465#treatment_and_removal

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter