Hud

Rynker og solskadet hud

Rynker- beviset på at du har smilt ditt bredeste smil, hatt utallige latterkramper, grått, vært i solen og rett og slett levd livet. Rynker og ujevn hud er helt naturlig og noe alle opplever i større eller mindre grad. For noen kan det derimot bringe negative følelser, tap av ungdom og personlig utseende. For de som ønsker å forebygge utviklingen finnes det noen løsninger.

8. oktober 2021Skrevet av: Mariann Hæstad
“These are the lines of our lives”


Rynker og fine linjer utvikles gradvis og er et normalt aldringsfenomen. Personer som er lyse i huden vil oftest være mer utsatt enn de som er mørkere i huden. Som regel er de fine linjene først synlig rundt øyne og munn. Etter som tiden går vil man oppleve økende antall rynker og at de går mer i dybden. Da kategoriseres det som grovere rynker.


Forebyggende tiltak:

  1. Vær forsiktig i solen ved å bruke solbeskyttelse eller tildekkende klær. Solen vil ha en aldrende effekt på huden ved å gjøre den skjørere, mindre elastisk og danne linjer i huden. Når du er ute i dagslys er det alltid viktig å beskytte seg med solfaktor, uavhengig av årstid eller dekning av skyer på himmelen.
  2. Ha en sunn livsstil og stress ned. Å være i et forurenset miljø kan også være en faktor som forverrer hudtilstanden.
  3. Stump røyken. Ved å røyke kan de små blodårene bli påvirket, noe som blant annet gir dårlig næring og sirkulasjon til huden i ansiktet. Giftstoffene i røyken forhindrer også huden i å lage kollagen. Da vil huden bli mindre elastisk og mer rynkete.
  4. Hold huden fuktig og smidig.Hva kan du gjøre, avhengig av din hudtilstand?

  • Uten tegn til linjer burde du passe på at du ikke stresser for mye med huden din og overbehandler deg med kremer. Huden din har masse kollagen og det beste du kan gjøre nå er å holde den smidig med fuktighet i tørrere tider, beskytte huden mot sol og ikke røyke.

  • Begynnende fine linjer og tørrhet? Nå kan du begynne å tilføre litt krem med aktive stoffer. Noen som har synlige fine linjer bruker A- vitaminsyre (retionoider) forebyggende. Dette har god dokumentert effekt. Husk også at fuktighet er viktig. Les mer her.

  • Begynner huden å miste elastisiteten og rynkene blir dypere? Igjen er fuktighet viktig for huden og dens smidighet. Pass på at kroppen også er godt hydrert, drikk nok vann. Ikke røyk eller vær for mye i sol. For de som ønsker mindre rynker er det oftest invasive tiltak som vil gi de største endringene, men ytre behandling av kremer med A-vitamin kan også virke positivt på huden.


Hva har dokumentert effekt på ujevn og solskadet hud?


Husk at ingen behandling er nødvendig, men dersom man ønsker har retinoider (A-vitaminsyre) vist effekt ved å redusere og forebygge fine linjer. Dette er fordi syren stimulerer til nydannelse og reparasjon av øverste hudlag. Retinoider kommer i mange ulike former og styrker. Retinol er ofte inkludert i reseptfrie produkter, mens den sterkere varianten tretinoin er reseptbelagt. Les mer om ulike A-vitaminsyrer og preparater som inneholder virkestoffene ved å trykke her.

Det finnes andre behandlinger som også har bevist effekt. Eksempler på dette er kjemisk peeling, fillers, laser og facelift. I dagens samfunn er det mange som ønsker en “quick fix” og tyr derfor til slike mer invasive behandlingsmetoder. Botox er et velkjent middel for å bli kvitt rynkene. Her injiserer de en type nervegift som lammer musklene rundt rynkene slik at huden ser jevnere ut. Mange opplever da også å få strammere og mindre mimikk i ansiktet ved for eksempel smiling eller rynking av panne. Fillers injiseres direkte i rynke som skal jevnes ut. Dersom du vurderer en slik behandling er det viktig å lese seg godt opp på fordeler og ulemper. Slike behandlinger har ikke vist langtidseffekt, og krever at man må gjenta behandlingen flere ganger.


Trykk her for å se hvordan vi på Maja.no kan hjelpe deg med rynker og solskadet hud


Sist men ikke minst må du huske at ALLE får fine linjer og rynker. De som ikke gjør det har mest sannsynlig fått kosmetisk behandling. Omfavn din naturlige utvikling, dine tegn på smil, latter og bekymring. Det er et tegn på selve livet.
Kilder:
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/hud/tilstander-og-sykdommer/hudskader-og-aldringstegn/rynker
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles#takeawa
y
https://www.helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/rynker/


Lyst til å lære mer?

Hud

Føflekksjekk med ABCDE

Visste du at den mest alvorlige typen hudkreft i Norge er føflekkreft, også kalt Melanom? Vi er på verdenstoppen i antall tilfeller og det er årlig rundt 2300 personer som får diagnostisert melanom. Det er derfor viktig å vite hva du skal se etter hos deg selv og de som er nær deg.

Les merLesetid: 3 minutter
Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om hudens reaksjon ved sesongendring.

Les merLesetid: 2 minutter