Hud

Bivirkninger ved behandling med retinoider

Retinoider (som f.eks retinol, vitamin A-syre og adapalen) er ganske kraftige ingredienser som er kjent for sine mange fordeler, inkludert behandling av akne og reduksjon av fine linjer. Men de kan også føre til bivirkninger som irritasjon, tørrhet og flassing. Her har vi samlet noen tips for å redusere bivirkninger og få mest mulig ut av din retinoidbehandling.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Retinoider (som f.eks retinol, vitamin A-syre og adapalen) er ganske kraftige ingredienser som er kjent for sine mange fordeler, inkludert behandling av akne og reduksjon av fine linjer. Men de kan også føre til bivirkninger som irritasjon, tørrhet og flassing. Her har vi samlet noen tips for å redusere bivirkninger og få mest mulig ut av din retinoidbehandling.

1. Start sakte:

Når du begynner med retinoider, er det viktig å starte sakte for å la huden din tilpasse seg. Start gjerne med påføring 1-2 kvelder i uken før man gradvis trapper opp, hvis huden tolerer det. Bruk kremen på kveldstid for å unngå irritasjon og samtidig soleksponering.

2. Moisture is the key

Retinoider har en tendens til å tørke ut huden, så det er viktig å fukte godt mens du bruker dem. Velg en rik, fuktighetsgivende krem og bruk den daglig, gjerne morgen og kveld.

3. Påføring - "en ertestor mengde er nok til å dekke hele ansiktet"

Påfør en liten mengde produkt på ren, tørr hud, og unngå å bruke det rundt øynene og leppene, da disse områdene kan være spesielt sensitive. La produktet absorbere i noen minutter før du påfører fuktighetskrem.

4. Beskytt huden

Retinoider gjør huden din ekstra sensitiv og følsom for solen, så det er viktig å beskytte deg mot UV-stråler mens du bruker dem. Bruk solkrem med bredspektret SPF 30 eller høyere hver dag hele året, selv på overskyede dager, og unngå å være ute i solen i lengre perioder.

5. Unngå å kombinere med annen hudpleie

Retinoider bør ikke kombineres med andre aktive ingredienser som AHA (glykolsyre, melkesyre), BHA (salisylsyre), PHA. Når du starter med retinoid-behandling anbefales det ofte å bruke denne alene uten annen hudpleie i starten av behandlingen. Retinoider kan være svært effektive, men også svært irriterende for huden. Ved å bruke retinoider alene i begynnelsen kan man bedre overvåke og kontrollere huden reaksjon på behandlingen. Dette gjør det lettere å identifisere eventuelle bivirkninger og tilpasse rutinen deretter. Når huden har tilpasset seg retinoidene og bivirkningene har avtatt, kan man gradvis introdusere andre hudpleieprodukter etter behov. Les mer om å kombinere ulike ingredienser her: https://www.maja.no/hud/hudpleierutine-kombinering

6. Vær tålmodig

Det tar vanligvis uker til måneder før du kan se resultat av behandlingen. Vær tålmodig og hold fast ved rutinen din, selv om du opplever bivirkninger som irritasjon og flassing i begynnelsen. Disse bivirkningene vil vanligvis avta etter hvert som huden din tilpasser seg behandlingen. Det er likevel viktig å skille mellom mindre bivirkninger som avtar og går over relativt raskt, og bivirkninger som er plagsomme, vedvarer over tid, eller du er usikker på hvordan du skal håndtere dem. Ved sistnevnte bør du snakke med legen om behandlingen, bruk og legge en videre plan.

Opplever du bivirkninger?

1. Stopp bruken: Hvis du opplever ubehagelige bivirkninger etter påføring av retinoid bør du slutte å bruke produktet umiddelbart. Dette vil bidra til å hindre ytterligere irritasjon eller skade på huden din.

2. Vask huden: Vask huden forsiktig med et mildt rensemiddel for å fjerne eventuelle rester fra huden din. Unngå å gni eller skrubbe huden, da dette kan forverre irritasjonen.

3. Fuktighet: Påfør godt med fuktighetskrem på huden din for å bidra til å berolige irritasjon og tørrhet. Velg en mild, ikke-komedogen krem.

4. Unngå solen: Unngå å eksponere huden din for direkte sollys, og bruk solkrem med bredspektret SPF 30 eller høyere hvis du må være ute i solen.

5. Kontakt lege: Hvis bivirkningene vedvarer eller forverres, eller hvis du opplever alvorlige bivirkninger som alvorlig rødhet, hevelse eller svie, bør du kontakte en lege på nytt for råd og videre behandling.

Kilder:

https://www.legemiddelhandboka.no/L16.1.1.3/Tretinoin

https://dermnetnz.org/topics/topical-retinoids

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/hud/tilstander-og-sykdommer/pustulose-tilstander/akne

https://legehandboka.no/handboken/legemidler/d-dermatologiske-midler/d10-midler-mot-akne/d10a-d-retinoider-til-lokal-behandling-av-akne

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/hud/pasientinformasjon/akne-kviser/akne-behandling

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter