Hud

Perioral dermatitt: Hva er det?

Perioral dermatitt (utslett rundt munnen) er ofte symmetrisk, rødt, brennende eller stikkende. Årsaken til at man får perioral dermatitt er faktisk ukjent, men vi vil gi deg noen gode råd til hvordan du blir kvitt det.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er perioral dermatitt?

Perioral dermatitt er et utslett som oppstår i deler av ansiktet, og som består av rød irritert hud og spredte kvise-liknende områder. Høres ut som akne, tenker du kanskje? Men til forskjell fra akne er utslettet ved perioral dermatitt ofte symmetrisk, og man kan se et område med normal uaffisert hud rundt leppene.

Utslettet oppleves ofte som stikkende eller brennende, og hvis du forsøker å behandle dette med kremer mot akne, vil dette ha lite eller ingen effekt.

De aller fleste som får perioral dermatitt er kvinner mellom 16 og 45 år.


Hvorfor får man perioral dermatitt?

Årsaken til perioral dermatitt er ikke kjent. Man mistenker at en infeksjon med en bakterie eller et virus kan være årsaken, men har ikke lykkes i å påvise dette enda.

Man ser for seg at utslettet kan trigges eller forverres av mange ting, for eksempel kosmetika, sollys, varme, vind og hormonelle forstyrrelser.

Bruk av lokale kremer som inneholder steroider kan dessuten utløse perioral dermatitt. Hva som trigger eller forverrer tilstanden er sannsynligvis noe individuelt, her må man prøve seg frem. 

Går perioral dermatitt over av seg selv?

Perioral dermatitt går som regel over av seg selv uten å etterlate arr, men dette kan ta alt fra noen måneder opptil flere år.

Med riktig behandling kan perioden med utslett vanligvis forkortes ned til noen uker eller måneder.

Hos enkelte vil utslettet kunne komme tilbake en stund etter endt behandling slik at denne må gjentas.

Hvordan unngå perioral dermatitt?

Hvis du vil gjøre ditt ytterste for å unngå at perioral dermatitt trigges eller forverres, bør du først og fremst unngå fete hud-produkter og kremer som inneholder kortison.

Du bør også være forsiktig med påføring av kosmetiske produkter, rensemidler og fuktighetskremer med parfyme, ettersom alle disse kan forverre utslettet og forstyrre behandlingen. Utover dette må man rett og slett prøve seg frem for å bli kjent med hvilke faktorer som forverrer ens eget utslett

Hvordan behandler man perioral dermatitt?

Perioral dermatitt behandles med antibiotika, enten i tablettform eller som en krem som smøres på utslettet.

Behandlingen tar vanligvis 1-3 måneder, avhengig av hvilken behandlingsform legen velger og hvilken effekt tiltakene har.

Viktig å huske på

Tidlig i behandlingen av perioral dermatitt opplever mange at utslettet kan blusse opp noe. Dette gjelder særlig dersom man har brukt kremer med steroider i forkant av behandlingen, men fortvil ikke! - dette vil for de fleste gå over i løpet av noen uker.  


Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter