Hud

Legens 7 råd mot kviser og akne

Hvis du virkelig vil bli kvitt akne, så er det gode rutiner som gjelder. Det fungerer litt som tannpuss. Det hjelper ikke pusse tennene én dag, hvis du slurver med tannpussen resten av uken. Det samme gjelder med huden vår.

14. september 2020Skrevet av: Harald Dobloug
Husk at god håndhygiene er kilden til alt godt. Vi tar oss selv mye i ansiktet, så best å holde dem rene.

Her får du 7 gode råd for å forhindre kviser:

#1

Ikke klem! Selv om kvisene kan være ømme og plagsomme: unngå å klemme på de! Dette kan gi arr og enda mer betennelse i området.

#2

Unngå at håret henger ned i ansiktet.

#3

Vask huden med rent vann og en pH-vennlig såpe (pH ca 6,5) to ganger daglig (å vaske oftere enn dette kan faktisk forverre hudproblemene.) Du kan spørre på apoteket etter såpe eller ansiktsvask som er tilpasset kvisete hud.

#4

Unngå fete kremer og sminke som tetter igjen porene.

#5

Hvis du bruker sminke bør denne helst være vannbasert, og det er viktig med god ansiktsrens etter bruk.

#6

Unngå våtservietter som inneholder alkohol eller aceton.

#7

Det er lurt å følges opp av èn lege under behandling mot kviser.

Vi anbefaler kontroll underveis, helst 6 og 12 uker etter behandlingsstart. Dette er for at legen som har startet behandlingen kan vurdere effekt og eventuelt endre eller justere på behandlingsplanen hvis man ikke ser ønsket resultat.

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å henvise deg videre til hudlege, og da er det lurt at den samme legen har fulgt deg gjennom behandlingene og vet effekten av det som er prøvd ut.

Noen ganger hjelper ikke gode rutiner, og man trenger man medisiner for å bli kvitt kviser.

Lyst til å lære mer?

Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

Les merLesetid: 1 minutter
Hud

Isotretinoin - hva er det?

Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.


Les merLesetid: 3 minutter