Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvorfor oppstår kviser på ryggen?

Ansiktet er det området på kroppen som oftest blir rammet av kviseutbrudd, men det er ikke bare her de popper frem. Det er vanlig å få varierende grad av utbrudd av kviser på øverste del av rygg og bryst. Årsaken er at det finnes de samme typene talgkjertler på disse stedene. Talgkjertlene er store men hårsekkene som er tilknyttet er små eller manglende. Når håret har til oppgave å frakte talgen opp fra kjertlene, vil også en risikoen for tilstoppede kjertler bli større på disse områdene. I tillegg elsker bakteriene å fråtse seg i talg og døde hudceller.

Friksjon og fuktighet

Mye aktivitet og svetting kan irritere huden og føre til ulike typer akne. Samtidig vil stor friksjon mellom stoff og hud kunne skape irritasjon og betennelsesreaksjoner. Det er lurt å ta en dusj kort tid etter fysisk aktivitet slik at det ikke blir for stor svetteansamling som tilstopper porene.

Tette talgkjertler

Når talgkjertlene tettes igjen eller det forekommer en overvekst av bakterier i åpningen til kjertlene kan dette utløse kviser og betennelsesreaksjoner i huden. Hårfolliklene og talgkjertlene i huden din produserer jevnlig olje samtidig som huden kvitter seg med døde hudceller. En opphopning av hudens avfallsstoffer kan tette porene og skape betennelse og kviser.

Hormonelle endringer

Hormonelle endringer kan gjøre at kroppen produserer mer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, fører til forstørrede talgkjertler og økt talgproduksjon. De fleste med kviser har som regel normalt hormonnivå, men det er talgkjertlene som er ekstra sensitive for hormoner. Noen prevensjonsmidler kan også ha til bivirkning at du får mer kviser på rygg området, samtidig som andre prevensjonsmidler kan forbedre akneutsatt hud.

Stress og kosthold

Når stresset øker vil kroppen produsere med androgene hormoner, som igjen kan stimulere fremvekst av kviser. I tillegg kan sykdom, lite søvn og ytre faktorer som luftforurensning trigge hormonendringer og betennelsesreaksjon i huden. Det er vist at mat med høy glykemisk indeks også kan øke risiko for utvikling av akne/kviser.

Tips til å bli kvitt kviser på rygg og kropp

1. Vask huden din jevnlig

Bruk såpe som er mild mot huden eller som inneholder ingredienser som kan forebygge eller dempe akne. På apoteket kan du også få kjøpt reseptfri lokalbehandling som inneholder benzoylperoksid. Basiron wash er en dusjsåpe som kan brukes i på de affiserte områdene. Denne virker ved å drepe hudbakteriene og åpne opp porene. Det tar ofte litt tid før man ser resultater, og det vil som regel ta 6-8 uker før effekten kommer.


2. Ikke la sjamporester bli igjen

Husk å fjerne sjampo og balsam rester fra skuldrene, dette kan faktisk være med på å tilstoppe porene eller fremprovosere en betennelsesreaksjon i talgkjertlene.


3. Dusj etter trening

Varme og fuktighet fra svetten kan fremme bakterievekst, da de trives godt i et slikt miljø. En opphopning av svette og døde hudceller er også med på å fremprovosere betennelsesreaksjoner i huden.


4. Skift sengetøy jevnlig

Huden kvitter seg hele tiden med døde hudceller og avfallsstoffer, derfor vil dette også samle seg opp i sengetøyet ditt og kan forlenge eller forverre akne. Forsøk å bytte sengetøy 1-2 ganger i uken dersom du er plaget med kviser på kroppen.


5. La kvisene være i fred

Ikke plukk eller skrubb for mye på huden din, da dette kan forverre plagene og gi arrdannelse. Huden i ansiktet leges saktere enn huden på kroppen, derfor er det også lettere å få merker her. Solkrem kan minske risikoen for at det blir merker i huden.


6. Kutt ned på raske karbohydrater og melkeprodukter

Usunt kosthold skal i seg selv ikke være årsaken til kviseutbruddene, men hos noen kan sukker og raffinerte kornprodukter trigge utbrudd. Dersom du føler at dette er tilfellet for deg, kan det være lurt å kutte ned på inntaket. Hos noen kan melkeprodukter også øke sannsynligheten for at kvisene alltid kommer igjen og igjen.


7. Bør du bytte prevensjon?

Enkelte prevensjonsmidler kan forårsake kviser og enkelte kan forbedre hud. Hos kvinner kan kombinasjonspiller med østrogen og gestagen ha effekt på akneutsatt hud. Dette er fordi de reduserer mengden androgener(mannlige kjønnshormoner) i blodet.

8. Få en medisinsk vurdering fra lege

Dersom ytre tiltak ikke hjelper på kvisene, er det nødvendig å konferere med lege for medisinsk behandling. En del preparater vil være billigere på resept enn over disken på apoteket.

Behandling av kviser på rygg og kropp


Det finnes ulike lokalbehandlende kremer med retinoider og/eller antibiotikum som kan brukes mot kviser. Disse brukes mest i behandling av akne i ansiktsområdet.

Aklief er en ny retinoid krem på markedet som er tilpasset både til kropp og ansikt. Den egner seg godt til behandling på større områder og kan brukes for alle over 12 år. Den viser seg å gi mindre bivirkninger enn andre lokale retinoider, men har like god effekt.

Dersom lokalbehandling med kremer ikke gir effekt innen 6-12 uker, kan legen vurdere samtidig tablettbehandling (spesielt ved kviser på rygg da det er vanskelig å komme til). Antibiotika i tablettform kan være effektivt hvis man har både kviser i ansikt og på kropp. Antibiotika må brukes med forsiktighet og ved indikasjon kan preparatet forskrives av en lege.

Isotretinoin er siste løsning, da dette er en svært kraftig behandling. Denne brukes ved alvorlig akne og må startes på gjennom hudlege. Dersom Maja ikke kommer i mål med behandlingen av din akne tilstand, kan vi henvise videre til hudlege for vurdering av sterkere behandling.

Lyst til å lære mer?

Hud

Ulike typer reseptbelagt A- vitaminsyre

A-vitaminsyre kan komme i flere varianter. Flere studier viser at langtidsbruk av denne ingrediensen bedrer akne og solskadet hud. Kremen er ganske sterk, og man bør være godt informert om preparatet før man starter behandling.

Les merLesetid: 2 minutter