Hud

Hvorfor får man eksem og utslett?

Lurer du på hvorfor vi får eksem og utslett på huden? Og er det farlig? I denne artikkelen får du svar på hvorfor utslett oppstår, og hva du bør gjøre dersom du har eksem eller utslett som ikke går bort.

2. november 2020

Utslett oppstår vanligvis som følge av at huden kommer i kontakt med fremmede stoffer den reagerer på. Når huden opplever disse stoffene som fremmede eller skadelige, øker immunforsvarets aktivitet i området, og dette fører til at huden blir rød, varm og hoven.

Hva kan utløse utslett?

Eksempler på stoffer som kan utløse utslett kan være alt fra naturprodukter som støv og pollen, til kunstige løsemidler, såper og kosmetiske produkter.

I enkelte tilfeller kan utslett også oppstå som følge av kontakt med bakterier, sopp eller virus, insektstikk eller ved inntak av medikamenter man er allergisk mot.

I enkelte tilfeller er det lett å finne årsaken til utslettet, for eksempel ved kontakt med brennesle eller brennmaneter. I andre tilfeller kan årsaken til utslett være langt vanskeligere å avklare, og mange utslett går derfor over av seg selv uten at man klarer å finne ut av årsaken.

Hvordan finner legen ut hva som skylder utslettet?

For at legen du kontakter skal ha et best mulig grunnlag for å vurdere årsaken til utslettet ditt, er det lurt å forberede seg litt.

Typiske spørsmål legen kan finne på å stille i slike sammenhenger er:

  • Når oppstod utslettet?
  • Har du noen mistanke om hva som kan ha utløst det?
  • Har du opplevd liknende utslett tidligere?
  • Har du forsøkt noen behandling til nå?
  • Er det noe som gjør det bedre/verre?
  • Har du noen allergier eller sykdommer, og bruker du noen medisiner for øyeblikket?

Er utslett farlig, eller tegn på en alvorlig sykdom?

Enkelte alvorlige sykdommer kan medføre små blødninger i huden som kan forveksles med utslett.

Slike blødninger kommer oftest sammen med feber, slapphet og sykdomsfølelse, og blødningene kjennetegnes ved at de ikke forsvinner når du trykker et glass over det. I slike tilfeller bør lege kontaktes snarest.

Lyst til å lære mer?

Hud

Alt du trenger å vite om rosacea

Er du plaget med rødming og kviseliknende utslett i ansiktet etter en dag i solen? Eller får du hevelser og utslett rundt nesen etter å ha drukket kaffe, alkohol eller spist sterk mat?Da kan det hende du har en hud-tilstand som kalles rosacea.

Les merLesetid: 2 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Simen Brynildsen

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2021 • Tjeneste i samarbeid Legevisitt og Simpleness