Hud

Hvorfor får man eksem og utslett?

Lurer du på hvorfor vi får eksem og utslett på huden? Og er det farlig? I denne artikkelen får du svar på hvorfor utslett oppstår, og hva du bør gjøre dersom du har eksem eller utslett som ikke går bort.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Utslett oppstår vanligvis som følge av at huden kommer i kontakt med fremmede stoffer den reagerer på. Når huden opplever disse stoffene som fremmede eller skadelige, øker immunforsvarets aktivitet i området, og dette fører til at huden blir rød, varm og hoven.

Hva kan utløse utslett?

Eksempler på stoffer som kan utløse utslett kan være alt fra naturprodukter som støv og pollen, til kunstige løsemidler, såper og kosmetiske produkter.

I enkelte tilfeller kan utslett også oppstå som følge av kontakt med bakterier, sopp eller virus, insektstikk eller ved inntak av medikamenter man er allergisk mot.

Noen ganger er det lett å finne årsaken til utslettet, for eksempel ved kontakt med brennesle eller brennmaneter. I andre tilfeller kan årsaken til utslett være langt vanskeligere å avklare, og mange utslett går derfor over av seg selv uten at man klarer å finne ut av årsaken.

Hvordan finner legen årsak til utslettet?

For at legen du kontakter skal ha et best mulig grunnlag for å vurdere årsaken til utslettet ditt, er det lurt å forberede seg litt.

Typiske spørsmål legen kan finne på å stille i slike sammenhenger er:

  • Når oppstod utslettet?
  • Har du noen mistanke om hva som kan ha utløst det?
  • Har du opplevd liknende utslett tidligere?
  • Har du forsøkt noen behandling til nå?
  • Er det noe som gjør det bedre/verre?
  • Har du noen allergier eller sykdommer, og bruker du noen medisiner for øyeblikket?

Er utslett farlig, eller tegn på en alvorlig sykdom?

Enkelte alvorlige sykdommer kan medføre små blødninger i huden som kan forveksles med utslett.

Slike blødninger kommer oftest sammen med feber, slapphet og sykdomsfølelse, og blødningene kjennetegnes ved at de ikke forsvinner når du trykker et glass over det. I slike tilfeller bør lege kontaktes snarest.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter