Hud

Hva er "kuldeeksem"?

Nå som minusgradene har kommet snikende vil mange oppleve “kuldeeksem”, rett og slett en overfølsomhet mot kulde. Temperaturfallet fører til at huden blir irritert og skaper en betennelsesreaksjon.

10. desember 2021Skrevet av: Mariann Hæstad
Bilde av hender som holder isbiter.

Hvorfor får jeg “kuldeeksem”?


De aller fleste har nok kjent på at huden kan bli tørr og sprekke hvis de har glemt hanskene på en tur ute i kulden, men oftest milde plager. Da vil det ikke være behov for å oppsøke hjelp for problemet og en fet krem kan være nok. Hvis man opplever kløe og rødhet i huden kan dette være en “kuldeallergi”, noe vi også kaller “kuldeurticaria”. Dette er mer sjeldent, men det finnes ikke tall på hyppigheten. Noen er plaget i noen måneder mens andre er plaget over flere år.

Symptomer på “kuldeeksem”


Det karakteristiske for denne diagnosen er at områdene som har vært utsatt for kulden er affisert (men reaksjonen kan også spres på kroppen). Symptomene vil være kløe, rødhet og noen ganger hevelser/vabler. Diagnosen kan også bekreftes ved å ta noe kaldt mot huden og se om det gir samme reaksjon.


Hvordan forebygge kuldeutløst eksem?


Noen er dessverre mer overfølsomme for kulde enn andre. På generell basis er det tiltak du kan følge for å unngå at huden blir irritert og disponert for eksem.

  • Unngå plutselige temperaturendringer. Dersom du tar en varm dusj fordi du fryser vil dette kunne irritere huden din. Forsøk å gå mer gradvis fra varmt til kaldt og motsatt.
  • Hold huden fuktig og hudbarrieren sterk. Veldig varme dusjer eller sterk såpe kan være med på å tørke ut huden og svekke barrieren. Smør huden godt etter du har dusjet og pass ekstra godt på hender og ansikt, som er mest eksponert i vinterkulden.
  • Bruk milde hudprodukter (sterke syrer vil tørke ut huden) og husk å alltid tilføre fuktighetskrem i din hudpleierutine.
  • Kle deg varmt og dekk til eksponerte hudpartier.


Hvordan behandle kuldeutløst eksem?


Det finnes ingen kur for “kuldeeksem” men symptomene vil gå over med tiden. Kløen og hevelsen kan dempes ved bruk av allergidempende tabletter slik som Cetirizin. Dersom du får åpne sår eller sprekker i huden er det viktig å holde sårene rene for å unngå infeksjon.

Linker:
https://nhi.no/sykdommer/hud/rode-hudutslett/kuldeurticaria/
https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/eksem-og-kulde/

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/hud/pasientinformasjon/rode-hudutslett/kuldeurticaria


Lyst til å lære mer?

Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

Les merLesetid: 1 minutter
Hud

Isotretinoin - hva er det?

Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.


Les merLesetid: 3 minutter