Hud

Hva er Apekopper (mpox)?

Apekopper (nå under navnet Mpox) er en virusinfeksjon som stammer fra Afrika og har dukket opp i Europa den siste tiden. Utbruddet ble oppdaget i mai 2022. I Norge har det til nå vært rundt 63 tilfeller med viruset, som blant annet kan gi blemmer, hovne lymfeknuter og feber.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Bilde: Maja.no

Apekopper skyldes orthopoxvirus, og er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i noen afrikanske land. I det siste har det vært økende smitte mellom mennesker som har vært i tett kontakt, spesielt da seksuell kontakt. Viruset smitter altså med dråpesmitte, kontakt med utslettet og kroppsvæsker. Utbruddet har i hovedsak rammet menn som har sex med menn (98% av tilfellene).

FHI har nylig gått ut med en anbefaling om at utsatte bør redusere antall seksualpartnere.

Hvilke symptomer gir Apekopper?

Apekopper kan gi feber, hodepine, hovne lymfeknuter (ikke typisk ved vanlige vannkopper), tretthet og kløende utslett med blemmer. Stivhet og muskelsmerter kan også komme. Blemmene får skorpedannelse som etter hvert tørker og faller av.

Utslettet har hos mange startet i underlivet eller rundt ansikt/munn og kan faktisk være så begrenset at det minner om herpes. Noen får også utslett under fotsåle eller i håndflaten. Deretter kan det spre seg til resten av kroppen.

Oftest vil symptomene oppstå 6-13 dager etter smittetidspunkt.

Er Apekopper farlig?

Det finnes to ulike varianter av Apekopper, en vestafrikansk og en sørafrikansk virus variant.  Det er den vestafrikanske varianten som har forårsaket det nåværende utbruddet og denne gir lavest dødelighet (<1%).

En infeksjon med Apekopper varer normalt i 2-4 uker, og de fleste blir friske igjen uten behandling. Noen kan få arr eller pigmentendringer i huden dersom utslettet har vært infisert. Du regnes som smittsom til skorpene/huden er helt leget. Husk å følge med på nasjonale retningslinjer, da disse stadig er i endring.

Helsedirektoratet forsøker å kategorisere apekopper som en “allmennfarlig smittsom sykdom”. Dersom Apekopper havner i denne kategorien betyr det at undersøkelse og behandling blir kostnadsfri, noe som bidrar til at flere faktisk oppsøker lege ved symptomer. I tillegg er legen pliktig i å hjelpe deg med smitteoppsporingen, noe som sikrer og reduserer videre smitte.

Hvordan smitter Apekopper?

Dette viruset smitter faktisk ikke så veldig raskt, og smitte krever ofte tett kontakt over flere timer. Man kan også bli smittet via kyssing. Visste du at viruset har blitt påvist i mannens sæd lenge etter infeksjonen er over? Det er enda usikkert om viruset er dødt eller levende, og dermed kan smitte.

Anbefalingen er å bruke kondom ved samleie i opptil 12 uker etter gjennomgått virusinfeksjon med Apekopper.  

Smitteoppsporing ved Apekopper

Ved påvist apekoppvirus er det viktig å identifisere nærkontakter slik at smittekjeden kan stoppe. Dermed bør man avdekke og kontakte mulige nærkontakter, dette kan gjøres anonymt av helsepersonell/lege. Smitteoppsporing bør utføres 3 uker tilbake i tid før symptomdebut.

Apekopper er i tilleggmeldepliktig til MSIS (meldingssystem for smittsomme sykdommer). Dette vil legen fikse for deg.

Forebyggende tiltak mot Apekopper

  • Vær ekstra forsiktig dersom du reiser til områder hvor Apekopper er utbredt.
  • Dersom du reiser til områder hvor Apekopper er utbredt bør du unngå å være i kontakt med gnagere og å spise kjøtt som ikke er godt stekt.
  • Unngå tilfeldig samleie og hyppige partnerbytter.
  • Unngå kontakt med smittede.

Vaksine mot Apekopper

Det er ikke utviklet en ny og spesifikk vaksine for Apekopper, men det finnes en vaksine mot kopper generelt som kalles Imvanex. Denne kan også beskytte mot Apekopper.

Det er enda ikke helt avklart når og hvordan vaksineringen skal gjennomføres.

Medisinsk godkjent av Dr. Andrea Birketvedt

Kilder:
https://forskning.no

https://www.helsenorge.no

https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/vil-definere-apekopper-som-allmennfarlig-smittsom-sykdom


Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter