Hud

Fungerer p-piller mot kviser?

Ettersom hormoner spiller en rolle i utviklingen av kviser (akne), kan p-piller i noen tilfeller brukes som ledd i behandlingen av dette.

4. august 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt
Ullamcorper convallis sapien ac mi viverra penatibus vel rhoncus a proin pretium nunc sodales nisi nisl netus a consectetur ullamcorper cum dapibus.

Mange kvinner i fruktbar alder plages av kviser i varierende grad. Enkelte opplever at plagene varierer og forsterkes i ukene rett før menstruasjonen. Årsaken til at noen opplever større utfordringer med kviser enn andre, er sammensatt og ikke fullstendig kartlagt. Likevel har man lenge visst at hormoner spiller en viktig rolle, og dette er også forklaringen på hvorfor p-piller kan ha en gunstig effekt på kviser.

Hvordan oppstår kviser?

Vanlige kviser, kalt akne vulgaris, oppstår når hårsekker i huden tettes igjen av talg (hudfett) og dødt hudmateriale. Deretter oppstår det lokal irritasjon og betennelse i hårsekken som gjør huden hoven, rød og øm. En hudbakterie som heter Cutibacterium acnes (tidligere Propionibacterium acnes) bidrar til betennelsen.

Hormoners betydning for kviser

Hormoner bidrar til utviklingen av kviser blant annet gjennom å påvirke talgkjertlene i huden. Mannlige kjønnshormoner, androgener, har en forsterkende effekt på talgproduksjonen, mens det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har en hemmende effekt. Både mengden av sirkulerende hormoner i kroppen og den individuelle følsomheten for disse hormonene spiller en rolle for hvilken betydning hormonene får for kviseutviklingen.

Kan p-piller hjelpe mot kviser?

Vanlige p-piller (kombinasjonspiller) inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. Man antar at den positive effekten på kviser skyldes østrogen. Østrogen hemmer både produksjonen og sirkulasjonen av mannlige kjønnshormoner, androgener. Androgener virker som nevnt forsterkende på talgproduksjonen i huden, som igjen øker risikoen for kviser. På denne måten har østrogen en indirekte hemmende effekt på talgproduksjonen. Man antar at østrogen også har en direkte virkning i selve talgkjertlene, men mekanismen bak dette er ikke fullstendig kartlagt.

Minipiller og kviser

Minipiller inneholder kun gestagen, og dette hormonet virker ikke på samme måte som østrogen. Tvert imot virker gestagener ofte på lignende måte som androgener, hvilket gjør at også gestagen kan bidra til kviseutvikling. Minipiller egner seg derfor ikke som behandling mot kviser.

P-piller med særlig anti-androgen effekt

Selv om gestagentypene som brukes i p-piller og minipiller har lignende virkning som androgener, finnes det noen gestagener som hemmer androgener og dermed har en “anti-androgen effekt”. Et eksempel på dette er cyproteronacetat, som er gestagenet i p-pillen Diane.

Diane er tradisjonelt blitt mye brukt som kvisebehandling, men bruken av dette har avtatt de senere årene. Årsaken er at denne kombinasjonen av østrogen og gestagen gir en forhøyet risiko for blodpropp sammenlignet med andre kombinasjonspreparater, og dessuten finnes det ikke tilstrekkelig dokumentasjon for at Diane har en bedre effekt mot kviser enn vanlige p-piller.

Andre behandlingsalternativer mot kviser

Årsakene til kviser er mange og sammensatt, og betydningen av de forskjellige medvirkende faktorene er individuell. Derfor nytter det sjeldent å bare behandle én av de medvirkende faktorene til kviser.

Rens av huden to ganger daglig med egnet såpe skal alltid være en del av behandlingen mot kviser. Videre bør man unngå å bruke for fete kremer i områdene hvor kvisene oppstår, og eventuell sminke bør være vannbasert og ikke tette igjen porene i huden. Man bør unngå å klore og klemme på kvisene når de oppstår, ettersom dette vil forverre den lokale betennelsen.

I Norge benytter man som oftest en kombinasjon av kremer i behandlingen av akne som virker bakteriehemmende og oppløsende/hemmende på talg og keratin (dødt hudmateriale).

Dersom du sliter med kviser og lokal behandling ikke har tilfredsstillende effekt, bør du diskutere andre mulige behandlingsalternativer med legen din, og eventuelt få en henvisning til hudlege.

Dersom du ønsker å lese mer om p-pillers virkning og bivirkninger, kan du gjøre dette her.

Oppdatert: 05.04.20

Skrevet av: Birgitte Lund Saltvik

Lyst til å lære mer?

Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

Les merLesetid: 1 minutter
Hud

Isotretinoin - hva er det?

Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.


Les merLesetid: 3 minutter