Hud

Alt om pigmentflekker

Pigmentflekker, også kalt hyperpigmentering eller melasma, kan oppstå i alle aldre og er sjukt irriterende fordi det er vanskelig å behandle. Men hvorfor kommer det helt plutselig, og kan du få det bort?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Når huden vår blir brun er det fordi hudens pigmentceller produserer fargestoffet melanin. Det er to typer melanin som kan produseres: brun-svart og gul-rødt. Noen ganger kan det danne seg områder i huden som er mørkere, dette kalles pigmentflekker. Disse kommer oftest i ansikt og på hender da dette er de mest soleksponerte stedene.

Hormonene østrogen og progesteron er med på å stimulere hudcellenes produksjon av melanin i huden, dette er også årsaken til at p-piller og graviditet er en av hovedårsakene til pigmentflekker.

Ulike årsaker til pigmentflekker

  • Arv og genetikk
  • Overdreven soling (husk solfaktor!)
  • Hormonelle faktorer (melasma, oppstår ofte under graviditet)
  • Medisiner (melasma, kommer i hovedsak av p-piller og epilepsimedisinen Fenytoin)
  • Skadet hud etter akne eller arr kan også gi pigmenteringsplager (betegnes som postinflammatorisk hyperpigmentering)

Visste du at opptil 70% av alle kvinner opplever pigmentflekker under graviditet? Det finnes faktisk en egen betegnelse for pigmenter under graviditet som heter Kloasma og betyr “svangerskapsmaske”.  Hos de fleste kvinner går pigmentflekkene gradvis bort etter fødselen. Melasma er hovedbetegnelsen for pigmentflekker som kommer av både hormonelle faktorer og medisiner. Hos kvinner som bruker p-piller utvikler 10% melasma.

Hvordan blir du kvitt pigmentflekker?

Pigmentflekker kan gå over av seg selv med tid. Det kan ta flere måneder før du får full avblekning. Det viktigste rådet for å unngå pigmenter eller unngå en forverring av pigmentene er å bruke høy solfaktor og unngå overdreven soling.

Produkter som skal bedre pigmentflekker i hud har oftest en blekende og hudfornyende effekt. Det er vanlig å oppleve flass, og solfaktor er viktig ved soleksponering. Dette er fordi huden blir tynnere og skjørere som gjør det lettere for solforbrenning.

Ulike preparater mot pigmentflekker

Våre leger kan gi råd, informasjon og behandling mot pigmentflekker. Preparater som kan ha effekt er blant annet azelainsyre, C-vitamin, retinoider, hydrokinon og Pigmanorm. Husk at det er veldig viktig at man er sikker på at det dreier seg om melasma før man bestemmer seg for å behandle.

Ved tvil om det dreier seg om lentigo weller nevus bør pasienten oppsøke hudlege.


- Azelainsyre
finnes reseptfritt i konsentrasjon opp til 10%, og reseptbelagt ved høyere konsentrasjon. Kan ha effekt på akne, perioral dermatitt og rosacea, i tillegg til å lysne røde arr etter akne.

- C-vitamin
kan lysne arr og pigmentering og forhindre nye pigmenteringer. Finnes reseptfritt og er ofte inkludert i hudpleie.

- Retinoider/tretinoin
hemmer produksjon av melanin i huden. Øker også produksjonen av kollagen i huden. Det er vanlig at huden reagerer i starten med å bli litt rød, flassete og solømfintlig. Brukes annenhver kveld de første 2 ukene, deretter hver kveld hvis huden din tåler kremen godt. Brukes til ønsket resultat (skal ikke brukes ved soleksponering eller ved graviditet, husk solkrem). Det tar ofte 6-12 mnd før du ser effekt ved solskadet hud. Tretinoin er reseptbelagt.

- Pigmanorm
inneholder Hydrochinon, Tretinoin og Dexamethason som virker i dybden på pigmentert, ru, rynkete og solskadet hud. Smøres tynt på området med hyperpigmentering. Brukes daglig i opptil 8 uker, etterfulgt av 1 måned pause. Ved irritasjon kan man ta pause og forsiktig opptrapping igjen. Bruk til du får ønsket resultat, men ikke over 12 uker. Skal ikke brukes ved soleksponering eller ved graviditet. Husk at ikke alle leger vil kunne skrive ut dette preparatet da det har ikke godkjenningsfritak i Norge.

Råd fra dermatologisk sykepleier Tirill S. Jensen

  • Det viktigste du kan gjøre er å bruke SPF 50, også når det er overskyet og regner. Gjerne bruk solkrem med fysisk filter, da melasma forverres av varme og sol.
  • Bruk C-vitamin serum under solkremen.
  • A-vitamin (Retinol) kan hjelpe mot melasma. Slik behandling bør utsettes til høsten/vinteren for å unngå samtidig soleksponering, og skal ikke brukes ved graviditet og amming.
  • Pigmentering er komplisert og kan ta tid å bli kvitt, oppsøk profesjonell hjelp.

Og helt til sist, en liten funfact:


Forskere har funnet at luftforurensning i storbyer kan gi flekker og raskere aldring av huden. De påstår at forurensning er en vanlig årsak til at folk får pigmentflekker i kinnene. Enkelte av stoffene i luften trenger lett gjennom huden og forårsaker forandring. Ekspertene anbefaler å ikke skrubbe huden, da det gjør den enda mer gjennomtrengelig og utsatt for byluften.

https://www.hudspesialisten.no/behandlinger/pigmentflekker/

https://forskning.no/hud-helse-bil-og-trafikk/byfolk-far-rynkete-og-flekket-hud-av-luftforurensningen/407384

https://www.oslohudlegesenter.no/tretinoin-krem.html

https://nhi.no/sykdommer/hud/foflekker-pigmenterte-utslett/pigmentendringer-melasma/

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter