Hud

Alt du trenger å vite om rosacea

Er du plaget med rødming og kviselignende utslett i ansiktet etter en dag i solen? Eller får du hevelser og utslett rundt nesen etter å ha drukket kaffe, alkohol eller spist sterk mat? Da kan det hende du har en hudtilstand som kalles rosacea.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er rosacea?

Rosacea er en betennelse i huden som gir rødhet og et kviselignende utslett i ansiktet. Plagene kommer ofte anfallsvis og varer i ca fem minutter av gangen. Hos noen kan man også se utvidede blodkar i huden, og enkelte kan også bli rød og irritert rundt øynene.

Hvor mange har rosacea?

Ca 2-5 % av den norske befolkningen rammes av rosacea i løpet av livet, og plagene oppstår vanligvis rundt 30-50-års alder.

Hva forårsaker rosacea?

Årsaken til rosacea er foreløpig ukjent, men utslettet skyldes sannsynligvis både arv og miljø. En av teoriene er at huden reagerer og lager antistoffer mot hudens normale bakterieflora. Dersom du har nær familie som har rosacea, er det derfor økt sjanse for at du kan få dette selv. Det er kjent at miljøfaktorer som sollys, sterkt krydder og alkohol kan utløse eller forverre tilstanden, men ingen av disse regnes som årsak til utslettet alene.  

Er rosacea farlig?

Rosacea er ikke farlig, men kan være plagsomt. Hvor mye man plages med rosacea er veldig individuelt - enkelte kan ha rosacea helt uten å merke det fordi man har lært seg å unngå triggere, andre kan plages mye og ha lite effekt av behandling. 

Hva kan du gjøre for å unngå rosacea?

Behandling av rosacea handler i stor grad om å finne ut hva som utløser eller forverrer utslettet - og deretter unngå disse faktorene. Utbrudd av rosacea kan utløses av flere ting, deriblant kraftig sollys, varm mat og drikke, sterk mat, alkohol og stress. 

Hva som trigger og forverrer rosacea er veldig individuelt, man må derfor prøve seg frem.

Hvordan behandler man rosacea?

Det finnes foreløpig ingen behandling som gjør at man kan kvitte seg helt med rosacea når man først har fått det - men med riktig behandling kan man lindre plagene. 

Vanligvis hjelper det med kremer som påføres jevnlig i tynne lag akkurat der utslettet oppstår. Kremen har både bakteriedrepende og betennelsesdempende effekt, og de fleste blir langt mindre plaget med rosacea etter et par ukers behandling.

Kommer man ikke i mål med kremer, kan behandling med antibiotika-tabletter eller retinoider i tablettform bli aktuelt. Sistnevnte krever henvisning til hudlege.

Effektiv behandling av rosacea

Det finnes foreløpig ingen behandling som gjør at man kan kvitte seg helt med rosacea når man først har fått det - men med riktig behandling kan man lindre plagene effektivt.

Behandling for rosacea kan deles inn i tre deler: egenbehandling, lokalbehandling med kremer og tablettbehandling.

1. Egenbehandling av rosacea:

Egenbehandlingen ved rosacea går i hovedsak ut på å unngå situasjoner som forverrer tilstanden. Dette kan være faktorer som varm mat og drikke, sterkt krydret mat, sol, alkohol, stress eller medisiner. Enkelte matvarer kan gi oppblussing av rosacea fordi de inneholder stoffer som utvider blodårene.

Eksempler på slike kan være kaffe, te, sitrusfrukter, rødvin, muggost og krydder.

2. Lokalbehandling med krem:

Vanligvis hjelper det med kremer som påføres jevnlig i tynne lag akkurat der utslettet oppstår. Kremen har både bakteriedrepende og betennelsesdempende effekt, og de fleste blir langt mindre plaget med rosacea etter et par ukers behandling. Kremen vi bruker i behandlingen av rosacea heter Soolantra, denne inneholder et virkestoff som heter Ivermektin som virker betennelsesdempende på huden. Kremen påføres en gang daglig, og behandlingen varer i opptil fire måneder. OBS! Mange opplever forbigående forverring av utslettet sitt ved oppstart av Soolantra, dette går vanligvis over i løpet av den første uken. Behandlingen kan gjentas senere ved behov. 

3. Tablettbehandling:

Kommer man ikke i mål med kremer, kan behandling med antibiotika-tabletter bli aktuelt. Vanligvis benyttes en type antibiotika som heter Doksysyklin. Denne består av en tablett som man skal ta en gang daglig. Det tar ofte et par uker før effekten av behandlingen inntrer, og behandlingen varer i opptil 4 måneder.

Antibiotikabehandling kan gi en del bivirkninger og skal ikke brukes av gravide i 2. og 3. semester. Du vil få utfyllende informasjon om dette dersom vi skriver ut antibiotika til deg - vi anbefaler også alltid å lese pakningsvedleggene på medisinene du bruker.

Ved uttalte plager som man ikke får håndtert med ovennevnte behandling kan det være nødvendig med henvisning til hudlege for videre behandling.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter