Hud

Alt du trenger å vite om rosacea

Er du plaget med rødming og kviselignende utslett i ansiktet etter en dag i solen? Eller får du hevelser og utslett rundt nesen etter å ha drukket kaffe, alkohol eller spist sterk mat? Da kan det hende du har en hudtilstand som kalles rosacea.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er rosacea?

Rosacea er en hudbetennelse som gir rødhet og et kviselignende utslett i ansiktet. Plagene kommer ofte anfallsvis og vvarer omtrent fem minutter hver gang. Noen kan også oppleve utvidede blodkar i huden, samt rødhet og irritasjon rundt øynene.

Hvor mange har rosacea?

Ca. 2-5 % av den norske befolkningen opplever rosacea i løpet av livet, vanligvis i alderen 30-50 år.

Hva forårsaker rosacea?

Selv om årsaken til rosacea ikke er fullt ut forstått, antas det at både genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle.

En teori er at huden reagerer ved å produsere antistoffer mot sin egen naturlige bakterieflora. Hvis du har familiemedlemmer med rosacea, kan du ha økt risiko for å utvikle tilstanden selv. Visse miljøfaktorer som sollys, sterkt krydret mat og alkohol kan utløse eller forverre tilstanden, men ingen av disse anses å være den eneste årsaken til utslettet.

Er rosacea farlig?

Rosacea er ikke farlig, men kan være plagsomt. Hvor mye man plages med rosacea er veldig individuelt - noen kan ha rosacea uten å merke det fordi de har lært seg å unngå triggere, mens andre kan oppleve betydelige plager som ikke reagerer godt på behandling.

Hva kan du gjøre for å unngå rosacea?

Behandling av rosacea handler i stor grad om å finne ut hva som utløser eller forverrer utslettet - og deretter unngå disse faktorene. Utbrudd av rosacea kan utløses av flere ting, deriblant kraftig sollys, varm mat og drikke, sterk mat, alkohol og stress. 

Hva som trigger og forverrer rosacea er veldig individuelt, derfor er det viktig å finne ut hva som fungerer best for deg. man må derfor prøve seg frem.

Hvordan behandler man rosacea?

Det finnes foreløpig ingen behandling som gjør at man kan kvitte seg helt med rosacea når man først har fått det, men med riktig behandling kan man lindre symptomene. 

Vanligvis involverer behandlingen bruk av kremer som påføres direkte på de berørte områdene. Disse kremene har antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper og kan redusere rosacea-symptomene betydelig etter noen ukers bruk.

Dersom kremer alene ikke gir tilstrekkelig effekt, kan legen vurdere å foreskrive antibiotika-tabletter eller retinoider. Antibiotika kan være effektivt i behandling av rosacea, men det kan ta flere uker før man ser resultatene. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle bivirkninger av antibiotika, og dette bør diskuteres med legen.

Ved alvorlige tilfeller av rosacea som ikke responderer på konvensjonell behandling, kan henvisning til hudlege være nødvendig for videre oppfølging.

Behandling

Behandling for rosacea kan deles inn i tre deler: egenbehandling, lokalbehandling med kremer og tablettbehandling.

1. Egenbehandling av rosacea

Egenbehandlingen ved rosacea går i hovedsak ut på å unngå situasjoner som forverrer tilstanden. Dette kan være faktorer som varm mat og drikke, sterkt krydret mat, sol, alkohol, stress eller medisiner. Enkelte matvarer kan gi oppblussing av rosacea fordi de inneholder stoffer som utvider blodårene.

Eksempler på slike kan være kaffe, te, sitrusfrukter, rødvin, muggost og krydder.

2. Lokalbehandling med krem

Vanligvis er det effektivt å bruke kremer som påføres jevnlig i tynne lag på områdene der rosacea-utslettet oppstår. Disse kremene har både antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, og de fleste opplever betydelig reduksjon i rosacea-symptomene etter noen ukers behandling.

En vanlig krem som brukes i behandlingen av rosacea er Soolantra. Denne kremen inneholder Ivermektin, som har betennelsesdempende effekt på huden. Kremen påføres en gang daglig, og behandlingen varer normalt i opptil fire måneder. Vær oppmerksom på at noen opplever en midlertidig forverring av utslettet ved oppstart av Soolantra, men dette pleier å avta i løpet av den første uken. Behandlingen kan gjentas ved behov.

3. Tablettbehandling

Dersom bruk av kremer ikke gir ønsket resultat, kan behandling med antibiotika-tabletter være nødvendig. Vanligvis benyttes en type antibiotika kjent som Doksysyklin. Dette er i form av tabletter som tas en gang daglig. Det tar vanligvis noen uker før behandlingen begynner å virke, og den kan pågå i opptil 4 måneder.

Det er viktig å være klar over at antibiotikabehandling kan gi bivirkninger, og den skal ikke brukes av gravide. Dersom det blir aktuelt med antibiotikabehandling, vil du få detaljert informasjon om dette.

Dersom plagene vedvarer til tross for ovennevnte behandling, kan det være nødvendig med henvisning til en hudlege for videre oppfølging.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter