Hud

8 tips: sommer, sol og hudpleie

Tiden er inne for å kose seg med været og hverdagen ute, men husk likevel å beskytte huden din! Her kan du lese deg opp på hva solstrålene gjør med huden og få noen tips til hvordan du kan beskytte deg i solsteiken.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Norge er på verdenstoppen i antall tilfeller med hudkreft. Soling er hovedårsaken til dette.

UV- strålene fra solen kan føre til tidlig aldring av huden, pigmentflekker og i verste fall hudkreft. I 90% av tilfeller med hudkreft har årsaken sammenheng med for mye intens soling og solarium.

De ulike UV-strålene vi vil beskytte huden mot

  • UVA strålene: Gir rask brunfarge men bidrar også til aldring av huden. Kan gi solbrenthet. Disse strålene utsettes vi også for når det er overskyet og du finner denne typen strålinger i et solarium. Forårsaker vanligvis soleksem. Kan medvirke til hudkreft. Enkel huskeregel: UVA påskynder aldring av huden

  • UVB strålinger: Aktiverer vitamin D- produksjonen. Strålingene gir en mer langvarig brunfarge men er hovedårsaken til solbrent hud. Strålingene kan gi skader i cellene som forårsaker hudkreft. Når solen står høyt på himmelen er UVB strålingene størst. Enkel huskeregel: UVB kan brenne huden

Hvis huden blir brent blir den rød, varm og smertefull. Reaksjonen kan komme mange timer etter du blir solbrent. Noen vil utvikle soleksem med kløe og blemmer hvis huden er følsom mot solstrålene. Soling kan også gi et kviseliknende utbrudd i huden som vil gå over av seg selv.

Får du behandling mot hudplager og akne?

Husk at mange produkter gjør huden ekstra sensitiv for sollys, og ta forhåndsregler for dette. Når legene i Maja skriver ut behandling for hudplager vil de alltid vurdere og informere deg om denne kan brukes ved samtidig soleksponering eller om du skal unngå sol i perioden med behandling.

Bruk av p-piller i kombinasjon med soling

P-piller kan øke risiko for pigmentflekker i ansiktet. Bruk solkrem for å forebygge dette. Ta gjerne kontakt med våre leger her hvis du ønsker mer informasjon om prevensjon og hud, eller hvis du ønsker å bytte prevensjon.

Føler du deg dårlig etter en dag i solen?

Dette kan være solstikk. En tilstand hvor du kan føle hodepine, slapphet, oppkast og i verste fall besvime. Dette er fordi kroppen blir veldig varm i kombinasjon med altfor lite væskeinntak. Da må du drikke godt og kjøle deg ned.

8 tips til soldagene

  • Kom deg ut og nyt det fine været! Vi får vitamin D av sola når strålene treffer huden (denne effekten får du ikke i solarium). Forskere anslår at det er nok med 10–15 minutter sol et par ganger i uken på sommeren.

  • Ta pauser fra solen. Solen er på det sterkeste mellom 12-15 og i dette tidsrommet er risikoen for å bli brent størst

  • Unngå å bli brent, bruk mye og høy solfaktor (minimum faktor 15 i Norge og faktor 30 i utlandet). Du får 93% beskyttelse mot UV- strålene med faktor 15 og 97% beskyttelse med faktor 30. Det anbefales også at du bruker solfaktor hele året uansett vær. PS. Solfaktoren (SPF) beskriver bare beskyttelsen mot UVB-strålene.

  • Sjekk holdbarheten på solkremen fra Granca i 2013; de har en utløpsdato! Men viktigst av alt kan du se og lukte på den, er solkremen endret burde du ikke bruke den.

  • Smør deg ofte! Anbefalingene er at du smører deg minst hver 2. time, oftere dersom du svetter eller bader.

  • Dekk deg til med hodeplagg, solbriller og beskyttende klær.

  • Desto lysere hud du har, desto lettere brent blir du! Lys hud trenger høyere solfaktor og mindre soleksponering.

  • Unngå solarium, risikoen for hudkreft øker med hyppigheten av solariumsbruk.

Linker:
https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-hudkreft/
https://www.boots.no/rad-og-tips/hud-og-hudpleie/alt-om-sol/solfaktor-guide

https://www.fhi.no/ml/miljo/straling/ti-ting-du-ma-vite-om-soling-i-sommer/

https://sykehusapoteket.no/rad-og-veiledning/temaer/fot-og-fotpleie/solprodukter


Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter