Hud

5 viktige ting å vite om utslett

Visste du at huden vår består av ca 15% av kroppsvekten? Eller at hud er vårt største organ? I denne artikkelen får du 5 gode råd for å lære mer om huden, og hva utslett er og hvorfor vi får det.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

1. Et utslett er en betennelse

Utslett oppstår vanligvis som følge av at huden kommer i kontakt med fremmede stoffer den reagerer på.

Når huden opplever disse stoffene som fremmede eller skadelige, øker immunforsvarets aktivitet i området, og dette fører til at huden blir rød, varm og hoven – du har fått en betennelse.

2. Utslett er for det meste ufarlige

De fleste utslett er ufarlige, og kan skyldes både allergifremkallende stoffer, temperatur og lys, i enkelte tilfeller også bakterier, virus, insektstikk eller medikamenter.

3. Derfor klør utslett

Kløe betyr at du har tørr hud. Betennelse i huden fører til at huden blir varm, rød og hoven. På sikt vil varmen føre til at huden blir tørr og irritert, og dette kan igjen forårsake kløe.

Dette forklarer hvorfor såpevask ofte kan forverre utslett, mens fuktighetskrem virker lindrende. Reseptfrie kremer som Eurax kan også hjelpe.

4. Når bør man oppsøke lege?

De fleste utslett er forbigående og forsvinner i løpet av et par dager. Dersom utslettet vedvarer utover dette eller øker i omfang, kan det være lurt å kontakte lege for en vurdering. Andre symptomer som tyder på at kontakt med lege er en god ide, er symptomer som smerter, feber og sykdomsfølelse.

5. Huden kan gjenspeile sykdom

Hos en voksen person vil huden gjennomsnittlig dekke nesten 2 kvadratmeter. Huden gjenskaper seg hele tiden, og hele huden fornyer seg faktisk hver 35. dag.

Sykdom i huden kan gjenspeile sykdom i kroppen, og derfor er det viktig å oppsøke lege ved endringer eller utslett man er usikker på.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter