Generelt

Vi støtter kampen om økt forskning på kvinnehelse!

Hvorfor er dette et tema vi er opptatt av? La oss forklare.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Foto: Mariann, Maja.no

Historisk sett har sykdommer som rammer menn blitt prioritert når det kommer til forskning. Dette har flere grunner, men handler blant annet om at det er lettere å forske på menn da de ikke blir gravide eller har syklus, samt at det historisk sett har blitt forsket mye på soldater.


Medisinsk kunnskap er i hovedsak bygd opp på mannen som norm

Når kvinner blir utelatt eller underrepresentert i forskning fører det til at vi vet relativt mye mindre om kvinner og deres ulike sykdomsbilder. I forhold til forskning på hjerte- og karsykdommer ser vi at det ofte er ca. 70% menn og 30% kvinner som har deltatt i studiene. Dersom vi kun skal se etter venstresidig brystsmerte og utstråling til venstre arm ved et hjerteinfarkt, vil vi gå glipp av altfor mange hjertesyke kvinner. Dette er fordi de ofte har atypiske symptomer slik som kvalme, svimmelhet, ubehag eller kaldsvetting og dermed lett kan bli oversett. Statistisk sett dør fortsatt flere kvinner enn menn av hjerteinfarkt.

En annen kvinnesykdom som har blitt oversett i lang tid er endometriose. Dette er en lidelse som rammer rundt 10% av alle kvinner. Tilstanden har vært så ukjent at mange jenter har tenkt det er normalt å besvime av smerter under menstruasjon, eller blø så mye at de blir svimle. Den dag i dag tar det fortsatt i gjennomsnitt 7 år før en kvinne får diagnosen! I tillegg er den hakket mer ukjente diagnosen adenomyose fortsatt ganske ukjent, men den rammer faktisk 15-20% av alle kvinner. Et forum som retter oppmerksomheten mot endometriose og adenomyose er Endometrioseforeningen.

Det har også vært lite historisk forskning på tilstanden PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Diagnosen rammer 15% av alle kvinner. Ved PCOS er hormonene i ubalanse, med et økt nivå av mannlige kjønnshormoner. Det er anslått at ca. 75 av 100 kvinner som har diagnosen, har utfordringer med å bli gravide. Mange føler seg fortsatt ikke sett og hørt når det kommer til sykdommen sin. Her trengs det mer åpenhet og aksept. (7) Dersom vi ikke hører og lærer om slike kvinnesykdommer, vil vi heller ikke kunne vite om noe er galt og når vi skal oppsøke hjelp.


Vi mener helsetjenester må tilpasses, også etter kjønnsforskjeller.

Studier har vist at kvinner blir mindre trodd og blir sett på som mer emosjonelle eller “hysteriske” enn menn. Kanskje det er derfor så mange “kvinnelidelser” blir oversett i forskningen?

Kvinner blir ofte rammet av mer usynlige og diffuse lidelser, samtidig som vi kvinner er mer grundige i forklaringen av bekymring og symptomer. Fibromyalgi er en av flere “usynlige” lidelser, som rammer 90% kvinner og 10% menn. Tilstanden er en kronisk smertetilstand som rammer muskler, bindevev, sener og leddbånd. Sykdommen har ingen behandling, kun smertelindring. I tillegg er migrene, lupus og ME overrepresentert hos kvinner. Visste du at kvinner og menn melder like mange yrkesskader til NAV, men kun 3/10 av de som får det godkjent er kvinner?

Vi har bare nevnt et par av de sykdommene som rammer kvinner hardest og som vi fortsatt vet for lite om. Derfor ønsker vi bedre kunnskap og kompetanse om dette.

Heldigvis er det flere instanser som kjemper hardt for å øke kompetanse, fremme rettferdighet og utvikle helsetjenester tilpasset kvinnelidelser. Her er noen av dem:

  • Nasjonalt senter for kvinneforskning er et nasjonalt forskningsmiljø som skal øke kunnskap og utvikling innenfor kvinnehelse.

  • Norske kvinners sanitetsforening: Sanitetskvinnene kjemper politisk for likestilling av kvinners helse og livsvilkår.

  • Gode fagsider for å øke kunnskap om kvinnehelse https://endometriose.no/ og https://vulva.no/

  • HPV i barnevaksinasjonsprogrammet: 70% av befolkningen vil bli smittet av et av HPV- virusene i løpet av livet. HPV virus er hovedårsaken til livmorhalskreft. I 2009 ble HPV vaksinering innført som et frivillig tilbud i barnevaksinasjonsprogrammet. Gutter har også fått tilbud om vaksine siden 2018. Dersom vaksineringen følges, vil livmorhalskreft nesten være utryddet innen år 2039.


Vi lover, som i fjor, å fortsatt behandle dere så forskjellig som vi bare kan!


Kilder:
NSF.no
Endometrioseforeningen.no
NHI.no
Forskning.no

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter
Generelt

Jenter! På tide med mer forskjellsbehandling!

Visste du at vi jenter kan reagere annerledes enn gutta på samme sykdom og samme medisinske behandling? 8. mars er kvinnedagen og derfor vil vi fokusere litt ekstra på kvinnehelse og hvorfor det trengs mer forskning på den fantastiske kroppen vår.

Les merLesetid: 2 minutter