Generelt

Jenter! På tide med mer forskjellsbehandling!

Visste du at vi jenter kan reagere annerledes enn gutta på samme sykdom og samme medisinske behandling? 8. mars er kvinnedagen og derfor vil vi fokusere litt ekstra på kvinnehelse og hvorfor det trengs mer forskning på den fantastiske kroppen vår.

Noen av legene i Maja.no

Ulike kropper og ulike reaksjoner

Kroppene til menn og damer har en del ulikheter som gjør at vi kan reagere forskjellig på de samme sykdommene og medisinene. Vi har ulike kjønnshormoner som påvirker hvordan organene fungerer, men vi jenter har også for eksempel mindre hjerte enn gutta og litt lengre tarmer, noe som påvirker opptak av medisiner. Likevel har medisiner stort sett bare vært testet på menn, og kvinner utelates ofte helt eller delvis i forskningen. Derfor er det stort sett vi jenter som får alvorlige bivirkninger av medisiner.

Andre symptomer på samme sykdom

Vi jenter kan også reagere annerledes enn gutta på de samme sykdommene, men dette har det historisk sett ikke vært så mye fokus på, noe som ofte har ført til feilbehandling. Ta for eksempel hjerteinfarkt som er mer vanlig når man blir litt eldre. Hos menn er det vanlig med symptomer som stråling fra brystet og utover i armene, og dette er et kjent tegn på hjerteinfarkt. Men hos damer er det mer vanlig med diffuse symptomer som kvalme og tretthet, og det kan fort feiltolkes som at de er stresset eller har influensa.

Nedprioritering av typiske kvinnesykdommer

Sykdommer som oftest rammer oss damer har alltid vært nedprioritert innen forskning, og derfor finnes det rett og slett ikke nok kunnskap ennå om sykdommer som damer får oftere enn menn, for eksempel endometriose eller vaginale plager. Veldig mange damer går til legen for å få hjelp med vaginale plager, og selv om vi har gode medisiner så trengs det mer forskning så de blir enda bedre, for tilbakefall er veldig vanlig.Muskel- og leddplager er også noe flest damer får, og her trengs det mye mer forskning. Regjeringen laget i 2003 en egen kvinnehelsestrategi, men likevel har vi fortsatt en lang vei å gå for å få nok kunnskap og oppmerksomhet om temaet. Mer fokus og forskning kan ikke bare redde flere liv, men også gi bedre livskvalitet for de som lever med kroniske sykdommer.

Hvordan setter Maja fokus på kvinnehelse?

Maja er landets første og største digitale helsetjeneste for kvinner, og for å lage et så godt tilbud som mulig er det viktig at vi også bidrar til å øke kunnskapen. Derfor deltar vi nå i et forskningsprosjekt i samarbeid med UIO om menstruasjon og p-piller. Vi ønsker også å gå i bresjen for å samle kunnskap om endometriose som rammer mange kvinner, og vi jobber derfor med et spennende utviklingsprosjekt som vi forhåpentligvis skal lansere i løpet av 2021. I tillegg lager vi kampanjer for å spre kunnskap om kvinnehelse og legge press på beslutningstagere. Årets kampanje i forbindelse med kvinnedagen 8. mars har som mål å få flere til å øke bevisstheten rundt kvinnehelse. Dette er et stort og sammensatt problem som ikke løses på én dag, men ved at vi alle tar kvinnehelse på alvor vil vi hele tiden sikre et enda mer likeverdig helsetilbud.

Alle dere fantastiske kvinner der ute: Vi lover å behandle dere så forskjellig som vi bare kan! Gratulerer med dagen!

Maja heier på alle som fremmer denne saken og derfor vil vi oppfordre deg til å støtte Norske Sanitetskvinner som også bidrar i denne saken:
Sanitetskvinnene

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter