Seksualhelse

Infertilitet og utfordringer med graviditet

Det er helt normalt å oppleve at ønsket graviditet lar vente på seg. Selv ved regelmessig samleie vil det for unge og friske mennesker kun være mellom 20% og 25% sannsynlighet for befruktning i løpet av en enkelt menstruasjonssyklus.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Det er beregnet at en av ti opplever periodevis eller vedvarende ufrivillig barnløshet. Etter 12 måneder med regelmessig og ubeskyttede samleier vil 10% av par fortsatt ikke ha oppnådd graviditet. Slike tilfeller defineres da som infertilitet eller ufrivillig barnløshet.

“Ufrivillig barnløshet eller infertilitet betyr manglende graviditet etter ett år med regelmessige og ubeskyttede samleier“

Fruktbarheten faller med alderen, spesielt for kvinner

Fruktbarhet er svært individuelt men i snitt så reduseres kvinnens evne til å bli gravid med alderen. Risikoen for spontanabort øker også. Etter 35-årsalderen vil kvinnens fertilitet være vesentlig redusert.

Andre forhold som kan påvirke fruktbarhet er undervekt, overvekt, ekstrem fysisk trening, tidligere bekkeninfeksjon, bruk av testosteron og sannsynligvis også røyking.

Utfordringer med fruktbarheten kan også ligge hos mannen

Undersøkelser viser at de medisinske årsakene til barnløshet i 40 prosent av tilfellene finnes hos kvinnen, i 20 prosent hos mannen, i 30 prosent hos begge og i 10 prosent av tilfellene finner man ingen forklaring.

De viktigste årsakene til infertilitet

  • Forstyrrelser i eggløsning
  • Skader i egglederne etter underlivsbetennelse
  • Endometriose - tilstand hvor det finnes livmorslimhinne utenfor livmorhulen
  • Redusert sædkvalitet

For å øke sjansene for å få barn kan det være en god ide å ta kontakt med lege. Først kan legen være behjelpelig med å finne den perioden i menstruasjonssyklus hvor kvinnen er mest fruktbar.

En lege kan også rådgi rundt eventuelt aktuelle livsstilsendringer som vektreduksjon og røykeslutt. Det hører også med en klinisk undersøkelse av både mannen og kvinnen i tillegg til blodprøver. Påvises en infeksjon, kan lege hjelpe med behandling av denne.

Når bør man henvises til spesialist?

Ved behov kan legen også henvise til spesialist som vurderer behov for mer omfattende behandling slik som hormonstimulering, anatomiske korreksjoner, inseminasjon eller IVF (assistert befruktning/prøverørsbehandling). Det tas også sædprøve av mannen hvor man blant annet vurderer antall spermier, deres bevegelighet, levedyktighet.

En tommelfingerregel er at man bør henvises til spesialist dersom man ikke har blitt gravid etter minst ett års forsøk hos et par under 35 år der kvinnen har regelmessig menstruasjon. Både mannen og kvinnen utredes da samtidig. Dersom man er eldre enn 35 år kan man henvises tidligere.

https://nhi.no/sykdommer/mann/undersokelser/sadprove/

https://legehandboka.no

https://www.helsenorge.no/sykdom/ufrivillig-barnloshet/barnloshet-infertilitet/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter