Seksualhelse

Hva er vaginisme

Vaginisme er en tilstand der bekkenbunnsmuskulaturen strammer seg ufrivillig eller får spasmer når noe penetrere inn i skjeden, slik som en tampong eller penis. Tilstanden kan variere i intensitet fra ubehagelig til svært smertefullt.

13. desember 2021Skrevet av: Malene Augustin

Det finnes to typer av vaginisme, primær og sekundær. Primær vaginisme er når smerte har vært tilstede fra første penetrering, eller at kvinnen aldri har klart å føre noe inn i vagina. Sekundær vaginisme er når kvinnen tidligere har hatt samleie uten smerter, men at det siden har blitt smertefullt eller umulig.

Hvorfor får noen vaginisme?

Vi vet ikke årsaken til vaginisme, men det er ofte i sammenheng med angst eller frykt for samleie. Det er ikke alltid lett å vite om angst/frykt for samleie eller vaginsime kom først. Noen kvinner kan ha vaginsime med alle objekter/personer, mens andre kan ha et smertefritt samleie med en person, mens det låser seg om man prøver med en annen.

Smertefullt samleie er ofte det første tegnet til vaginsime. Smerten skjer ved penetrering, og går ofte over ved endt penetrering, men ikke alltid. Kvinner kan også føle på smerte eller ubehag når man fører inn en tampong eller er til en gynekologisk undersøkelse. Andre symptomer kan være frykt for samleie grunnet smerte og derav også nedsatt sexlyst.

Kan vaginisme bedres etter fødsel?

Det er sjeldent bevist at vaginisme vil forverre seg etter en fødsel, selv om mange kvinner håper at det skal hjelpe til med bekkenbunnsmuskulatur og spenning. Til og med de som er sterkt plaget av vaginisme vil klare å gjennomføre en vaginal fødsel, forskning viser at det er helt trygt.

Hvordan behandles vaginisme?

Behandling skal være individuelt tilpasset, og kan inkludere fysioterapi med fokus på bekkenbunnsmuskulatur, de-sensibiliserende behandling, samtaleterapi med sexolog/psykolog og kognitiv atferdsterapi med fokus på smerter i assosiasjon med angst og sammentrekning av musklene i bekken.

Kontroll og evnen til å slappe av i muskler rundt vagina kan trenes opp, og kan i noen tilfeller hjelpe på plagene man opplever. Disse musklene er de samme som brukes når du stopper å tisse, stram musklene og hold i 2-10 sekunder for så å slappe av. Dette kalles Kegels øvelser, og kan gjøres i flere repetisjoner, så mange ganger du vil om dagen. Dette kan avanseres til å innføre en til tre finger samtidig som du gjør Kegel øvelser. For kvinner som har vaginisme koblet til frykt eller angst vil samtaleterapi kunne hjelpe.

Råd for deg med Vaginisme

  • De fleste blir bedre med behandling
  • Tren de vaginale musklene med knipeøvelser.
  • Mange kvinner med vaginisme kan fortsatt oppnå et bra sexliv ved å ha sex uten penetrering.


Kilder:
Vulva.no
https://www.webmd.com/women/guide/vaginismus-causes-symptoms-treatments

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Guide ved seksuelle overgrep

Føler du at du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, eller kjenner noen som har det? Når en grense krysses, du ikke har samtykket, du blir overfalt eller du ikke blir hørt når du sier nei. Da har vi samlet litt informasjon til deg her.

Les merLesetid: 3 minutter