Seksualhelse

Hva er hormonet AMH?

Kvinner blir født med et gitt antall egganlegg, og dette antallet avtar gradvis gjennom hele livet. Når kvinner når puberteten, begynner noen av eggene å modne og bli frigjort hver menstruasjonssyklus. Med tiden blir antallet og kvaliteten på eggene redusert, og dette er en naturlig del av aldringsprosessen. AMH er et hormon som kan estimere ditt “egglager”.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Unsplash: Rathi mendalawanga

Det er viktig å merke seg at denne prosessen varierer fra kvinne til kvinne, og noen kan oppleve tidligere eller senere reduksjon i egganlegg og fruktbarhet.

AMH er et hormon som kan estimere hvordan din eggreserve er. En høy verdi av AMH indikerer at du kan ha et større egglager i eggstokkene.

Cellene i eggstokkene dine produserer hormonet AMH. Det er ikke slik at denne verdien gir en konkret fasit på egglageret ditt, men den kan gi en god indikasjon. AMH-verdien vil synke med alderen hos kvinner, og er på null ved overgangsalderen. Dersom man måler AMH for å vurdere fertilitet vil det i tillegg være behov for en full undersøkelse og anamnese i kartleggingen. Her er fire fakta om AMH:

1. AMH kan indikere om du har mange egg i reserve


Hormonet er en fin indikator på om eggreserven er høy eller lav, men sier dessverre ingenting om kvaliteten på eggene dine. Kvinnen oppfattes til å være i fertil alder med en AMH mellom 3 og 60. I teorien vil en lavere verdi indikere færre eggreserver. Når du blir eldre vil egglageret ditt avta. AMH-verdien kan derfor være en fin indikasjon for de mellom 30 og 40 år som planlegger eller vil vurdere mulighetene for å vente med graviditet.  

2. AMH kan indikere sykdom


AMH kan vurdere manglende eggløsning eller forstyrrelser i eggløsningen. 1/10 kvinner har tilstanden PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Dersom AMH-nivåene er høye, kan dette faktisk være en av flere indikasjoner på PCOS. Et økt antall follikler hos kvinner med PCOS vil gi en lik økning serumkonsentrasjon i AMH-verdi. (modern fertility)

3. AMH kan forutsi om du har gode forutsetninger for å fryse ned egg og gjennomgå IVF


Når man skal fryse egg eller ta ut egg for befruktning, er det viktig å vite at det er nok egglager til å hente ut. AMH-verdien kan være en støtte i å vurdere hvor mange egg som kan hentes ut, i tillegg til at det ofte gjøres ultralydundersøkelse. AMH kan også være gunstig for å vite om IVF kan understimulere eller overstimulere eggene dine, og kan brukes i vurderingen av hormonbehandlingen.

Nå som norske kvinner venter lengre og lengre før de får barn, er det mange som ønsker å planlegge og kartlegge fertilitet når de nærmer seg 30- årene. Måling av AMH er derimot ikke ansett til å være en god nok indikasjon i seg selv til å planlegge muligheten for graviditet i fremtiden. Spesialister viser til at det kreves grundigere utredning.

Husk også at AMH ikke kan vurderes under pågående hormonbehandling, slik som ved bruk av p-piller.

https://sykepleien.no/2015/09/amh-analyse-kan-ikke-brukes-til-planlegge-fremtidige-barn

www.furst.no

https://www.legeforeningen.no/contentassets/a5d7370e547a4198900ada248f77a6cb/infertilitet_2017.pdf

Medisinsk godkjent av Cindy Dahl
Lege og klinikksjef hos Maja

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter