Seksualhelse

Blødning under graviditet

Småblødninger under graviditet kan være helt fredelig og trenger ikke alltid bety at det er noe galt med svangerskapet. Andre ganger er det nødvendig å oppsøke helsehjelp. Les om de vanligste årsakene til blødning under graviditet.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Småblødninger i graviditet

Det er faktisk veldig vanlig å blø helt i starten av svangerskapet. Opp til 15% vil blø litt når det befruktede egget fester seg i livmorhulen, dette kalles en festeblødning. Ellers vil ca. 25% av alle gravide kvinner oppleve litt blødning innen de første ukene. En av årsakene til at man kan blø litt i starten er hormonsvingninger.

En blødning senere (fra uke 13 og utover) bør alltid resultere i legebesøk. Dersom du er kommet lengre enn uke 22 i svangerskapet kan du kontakte fødeavdelingen direkte. Blod i utfloden kan for eksempel være et tegn på at fødselen nærmer seg. Ellers kan blødninger i uke 29-40 komme av at morkaken dekker hele eller deler av den indre åpningen i livmoren, løsning av livmoren eller at livmorhalsen ikke får lukket seg helt.

Blødninger ved ekstrauterin graviditet (XU)

Dette skjer sjeldent men er en svært farlig dersom det oppstår. Oftest ser man symptomene på en ekstrauterin graviditet mellom 4-8 svangerskapsuke. Ekstrauterin betyr “utenfor livmoren” og vil si at egget er blitt befruktet på vei ned til livmoren og har stoppet for eksempel i egglederen. Kvinnen har ofte en kjent eller sannsynlig graviditet bekreftet, kan oppleve vaginalblødning og kan ha hatt murrende smerter mot en side i magen en liten stund.

Når egget modnes vil det kunne sprekke da det ikke er plass for vekst på stedet det har festet seg, da vil kvinnen oppleve sterke smerter i magen mot siden hvor egget har blitt befruktet. Det er viktig med rask helsehjelp.

Blødninger ved spontanabort

Det er vanligst med spontanabort før uke 12 i svangerskapet. En spontanabort kjennetegnes av vaginale blødninger og nedre magesmerter/ryggsmerter.

Ca. 85% av spontanabortene skjer i første trimester og det antas at hele 8/10 aborter skyldes et kromosomfeil hos fosteret.

Du vil alltid bli tatt imot på en legevakt dersom du får tegn på en spontanabort, da vil de utføre en gynekologisk undersøkelse og ta en blodprøve for å se nivået av graviditetshormonet HCG. Dette må kontrolleres igjen hos fastlegen etter noen dager for å se om det er et synkende (tyder på abort) eller stigende (fortsettende graviditet).

Det er som sagt veldig vanlig for kvinner å oppleve en spontanabort tidlig i svangerskapet, spesielt første gangen de er gravide. Husk at de aller fleste vil oppleve et vellykket svangerskap senere.

Oppsøk lege ved

  • Blødning og smerter i svangerskapet

  • Kraftig blødning uten smerter eller blødning med koagler i første halvdel av svangerskap

  • Blødning både med og uten smerter i siste delen av svangerskapet

Kildehenvisning:
https://www.sthf.no/
https://nhi.no/for-helsepersonell/
https://lvh.no/
https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/komplikasjoner-i-svangerskapet

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter