Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Er det vanlig å blø etter samleie?


Regelmessig blødning er et tegn på en normal menstruasjonssyklus, men blødning utenfor denne perioden er heller ikke helt uvanlig. En vanlig og som regel ufarlig årsak til blødning utenom menstruasjon er blødning etter samleie. Selv om det ikke finnes sikre tall på hvor hyppig dette er, er det liten tvil om at blødning etter samleie er en vanlig problemstilling. De fleste blødninger etter samleie dreier seg om mindre blødninger, men hos noen kan de oppleves som kraftige. Som regel har man ingen smerter og blodet vil ha et friskt, rødt utseende. Blødningen sitter da som regel i vagina, livmorhalsen eller livmoren.

Hvorfor kan jeg blø etter samleie?


Årsakene til blødninger etter samleie kan være mange. I de aller fleste tilfeller er små blødninger etter samleie helt ufarlig, og er forårsaket av små rifter eller små sår i skjeden eller ved skjedeåpningen. Disse sårene heler seg selv og er ofte ikke forbundet med smerter. Det kan likevel svi litt i skjeden eller skjedeåpningen dersom du får rifter, men det går vanligvis fort over.

Blødninger kan også komme fra livmorhalsen, som kan begynne å blø ved berøring eller etter samleie. Livmorslimhinnen kan være lettblødende av flere årsaker, f.eks. hormonforstyrrelser, ubalanse av bakterieflora eller infeksjon. Her er noen øvrige punkter med årsaker til blødning etter sex:

  • I noen tilfeller kan det dreie seg om en infeksjon med et virus som kalles humant papillomavirus (forkortet HPV). HPV er et virus som kan forårsake livmorhalskreft. Dersom en kvinne blør lett under samleie er det anbefalt at hun bestiller time til en livmorhalsprøve.

  • Andre årsaker til blødning fra slimhinnene kan være langvarig bruk av p-piller, eller hormonbehandling. For eksempel kan det oppstå hvis du går lenge på en p-pille uten å ha pauseuke (f.eks microgynon).

  • En sjelden årsak er endometriose på livmorhalsen.

  • Røff og eventuelt voldelig sex kan naturligvis også gi blødning.

  • Seksuelt overførbare sykdommer, som for eksempel klamydia, kan gi blodig utflod som kan utløses etter samleie.


Kan det være kreft ved blødning under/etter samleie?

Dersom man har gjentagende blødninger som ikke gir seg, er det viktig å oppsøke helsehjelp. Kreft som årsak til blødning er veldig sjelden, men likevel viktig å utelukke. Undersøkelse for dette kan du få ved å ta kontakt med lege, for eksempel din fastlege.

Hvordan behandles blødning ved samleie, og hva kan jeg selv gjøre?


Blødning etter samleie kan oppleves både sjenerende og virke skremmende. Skriv gjerne ned når blødningene oppstår, så kan du følge med om det er et blødningsmønster.


I de aller fleste tilfeller krever blødning etter samleie ingen behandling. Små sår og rifter heles hurtig i slimhinnene, og kan ofte ikke sees ved undersøkelse. Gjentatte blødninger burde likevel sjekkes med en gynekologisk undersøkelse.


Opplever man en blødning som er større enn ved menstruasjon, får feber, magesmerter eller har unormal utflod, bør det undersøkes av lege.

Hva kan legene i Maja gjøre?


Legene i Maja kan kartlegge, gi råd og informasjon om blødningene du opplever over en videokonsultasjon. Vi kan dessverre ikke utføre en gynekologisk sjekk men det kan godt hende du blir anbefalt å oppsøke lege for dette.

Om det grunn til å mistenke seksuelt overførbar infeksjon, kan vi hjelpe deg med å få bestilt en klamydiatest hjem. Vi kan også hjelpe til med å lage en elektronisk resept og vaksinasjonsplan dersom du ikke er vaksinert mot HPV-infeksjon.

Skrevet av Dr. Håkon Magne Vegrim, godkjent av medisinsk ansvarlig lege Andrea Birketvedt.


Kilder:
https://www.uptodate.com/contents/postcoital-bleeding-in-females

https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/blodning-etter-samleie/

https://sexogsamfunn.no/kropp/mensen/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Jomfrudom, fittefis og nakenbilder

Tabuer må bort, og normale tematikker må snakkes mer om. Derfor er det viktig for oss å dele litt informasjon og statistikker med dere både om jomfrudom, tissing i dusjen, hemeroider og sexleketøy.

Les merLesetid: 3 minutter