Seksualhelse

Bedre sex uten kondom?

En kondom er til for å fungere som beskyttende barriere både mot kjønnssykdommer og mot graviditet. Dessverre opplever mange den belastende og ubehagelig under sex, hvorfor er det slik?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Klamydia, gonoré, HIV, herpes, HPV, syfilis osv. Du har helt sikkert hørt navnene en gang i tiden, men mest sannsynlig lagt dem litt bak i hukommelsen. Dette er en gruppe sykdommer som i hovedsak smitter ved seksuell aktivitet. Heldigvis er ikke HIV like utbredt i Norge som f.eks. klamydia, men den eksisterer. Felles for alle er at de potensielt kan forårsake alvorlig sykdom hos bæreren hvis det går uoppdaget.

Visste du at ca. 1/20 i vennegjengen din statistisk sett har klamydia akkurat NÅ? I tillegg har 60-80% av disse ingen symptomer, og vet kanskje ikke at de er smittet.

Omtrent 9/10 ungdom velger å ikke bruke kondom under samleie, i følge en studie utført av NHH. 45% svarte at de ikke brukte det fordi de selv eller partner brukte prevensjonsmidler. Men hvorfor tenker vi kun på beskyttelsen for graviditet? Har vi glemt den populære gavepakken med klamydia, HPV, herpes og kjønnsvorter? Jepp! Faktisk innrømmer 66% av våre følgere på instagram at de glemmer konsekvensene som kan komme av et ubeskyttet samleie. Hele 47% har også følt seg presset til å ha samleie uten kondom.


Vi spurte våre følgere på instagram: “hvilke unnskyldninger har du eller seksualpartner gitt for å unngå kondom under samleie?”.

Fra gutt: “Jeg skal ikke komme inni deg”
Fra gutt: "Tror du så dårlig om meg?"
Fra gutt: “Spiser du banan med skallet på?”
Fra gutt: “Kondomen er for liten/det er ingen som passer”
Fra gutter (og jenter): “Det er bedre uten”
Fra gutt: “Kjenner ingenting med kondom”
Fra gutt: “Spiser ikke sjoko med papiret på”
Fra jente: “En fyr ble regelrett sint på meg når jeg sa vi skulle bruke kondom”
Fra gutt: “Slapp av, jeg har ikke klamma”
Fra jente: “Ble revet med i øyeblikket"
Fra gutt: “Jeg kan stikke bort og kjøpe angrepille til deg i morgen”
Fra jente: “Jeg vil bli gravid”
Fra jente: “Jeg går på prevensjon”
Fra jente: “Er det ikke mer at ingen tar det opp? Har aldri fått avslag hvis jeg har foreslått det”

Hvorfor ikke bruke kondom under sex?

Seksuelt overførbare infeksjoner er blitt ekstremt vanlig i Norge og viser seg å gå hånd- i- hånd med en manglende kondombruk. Vi kan sammenligne oss med andre land som både har lavere smittetilfeller og er bedre til å bruke beskyttelse. En av grunnene til at kondom ofte blir ekskludert i akten er fordi mange oppgir at det gir en nedsatt eller mindre behagelig følelse under samleiet. I tillegg er mange redde for å “avbryte” den gode stemningen i forspillet med desperat leting etter kondom og klumsete “påkledning”.

Vi vil sitere psykolog Peder Kjøs: “Dessverre har nok mange kvinner opplevd at menn har reagert heller dårlig på at det ikke blir sex, fordi de insisterer på å bruke kondom. Dette ubehaget kan være en av grunnene til at man ender opp med å ha tilfeldig sex uten kondom.”

Så helt generelt i forhold til sensitivitet og kondom


En kondom kan gi litt nedsatt følelse for gutten, som også kan gjøre at gutter som kommer for tidlig klarer å holde seg lengre. Jo tynnere kondom du kjøper, jo mer normal følelse blir det under sex. På gratiskondom.no får du faktisk tynne kondomer levert gratis hjem i postkassen. Ikke bare er det tynne kondomer, du kan også få standard, slank versjon og kondom med jordbærsmak. For jenter kan det også føles litt mer ubehagelig med kondom fordi det kan bli mer friksjon og gi følelse av tørrhet i skjeden. Derfor er gulltipset for jenter å ha med glidemiddel i samleiet eller si ifra dersom det går for raskt frem.

Obs! Det finnes faktisk noen som har lateksallergi. De aller fleste kondomer er laget av lateks, og de som har opplevd en allergisk reaksjon må derfor kjøpe det på apotek/butikk.

Hvordan kan man forsvare bruk av kondom?


Kondom og beskyttelse er et todelt ansvar som begge parter må ta på alvor. Det viktigste er at du alltid har kondom tilgjengelig slik at manglende tilgang ikke er en årsak til å ha samleie uten. Det å “trekke seg ut” før ejakulasjon kan minske risikoen for graviditet til en viss grad, men det er fortsatt stor sjanse for klamydia, HPV, herpes, kjønnsvorter og så videre.

I tillegg til at korrekt bruk av kondom beskytter mot graviditet og kjønnssykdommer, vil det også minske søl og være praktisk i den forbindelse (for oss jenter i det minste).

Det viktigste vi kan gjøre for å få ned antallet seksuelt overførbare infeksjoner er å endre holdningen vi har til kondomer. Vi må gjøre det til en selvfølge å beskytte hverandre mot smitte, ha kondomer tilgjengelig og være trygge på hvordan den påføres (både gutter og jenter).


Ta ansvar, og ikke vær redd for å stille krav om kondom! Det er helt lov å endre mening og si nei til sex hvis kondom ikke er tilgjengelig eller hvis du rett og slett ikke er fysen lengre.


PS! husk at kondomer har utløpsdato. Det er en risiko for at de ikke er like elastiske og kan sprekke, dersom de har ligget i skuffen siden 6. klasse. Bestill nye her: https://www.gratiskondomer.no/bestill/


Kilder:
https://nab.no
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/nd7Vm/ny-forskning-kondomer-oedelegger-ikke-sexen

https://k7bulletin.no/9-av-10-bruker-ikke-kondom-nhh-pa-klamydiatoppen/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Hva er hormonet AMH?

Kvinner blir født med et gitt antall egganlegg, og dette antallet avtar gradvis gjennom hele livet. Når kvinner når puberteten, begynner noen av eggene å modne og bli frigjort hver menstruasjonssyklus. Med tiden blir antallet og kvaliteten på eggene redusert, og dette er en naturlig del av aldringsprosessen. AMH er et hormon som kan estimere ditt “egglager”.

Les merLesetid: 2 minutter
Seksualhelse

Mensensmerter

Hvor sterke mensensmerter hver enkelt kvinne har er variert og avhenger av mange faktorer.  Når en menstruasjon er smertefull vil det på legespråket kalles “dysmenoré”. Hvorfor har vi vondt og hva hjelper egentlig mot mensensmerter?

Les merLesetid: 2 minutter