Kjønnssykdommer

Sex på ferie: kjønnssykdommer du ikke vil ha med deg hjem

Sol, lettkledde turister og alkohol: det er nå det er ekstra fristende med en liten sommerflørt. Utenfor skandinavia er det likevel andre kjønnssykdommer og risikoer du bør være bevisst på.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Pexels: Alvaro Arano

Norge er på verdenstoppen for klamydia, og noen frie sjeler kan dessverre venne seg litt til at infeksjonen kommer og går som en slags “forkjølelse”. Likevel kan også denne bakterien lage store skader. Derfor er testing og beskyttelse ved nye seksualpartnere viktig.

Men klamma er jo ikke det eneste som finnes der ute, så hva må du tenke på dersom du skal kose deg litt ekstra i utlandet?

Hvilke kjønnssykdommer kan du få på ferie?

Når du forlater Skandinavia er det en økt risiko for andre mer ukjente kjønnssykdommer ved et ubeskyttet samleie: syfilis, trikomonas, gonoré, hepatitt B, HIV og apekopper. Risikoen øker hvis du har kjøpt eller solgt seksuelle tjenester. Menn som har sex med menn har også økt risiko for å bli smittet. Alle som har hatt ubeskyttet samleie med noen fra eller bosatt utenfor Skandinavia bør få vurdering av lege på hvilken test som gjelder, da det kan være lurt å screene for mer enn bare klamydia. Nå lurer du sikkert litt på hva de ulike mer sjeldnere seksuelt overførbare infeksjonene her, så her kommer en  kort oppsummering!

Hva er Gonoré?

Gonoré er forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Bakterien smitter ved ubeskyttet seksuell kontakt. Gonoré kan være asymptomatisk eller gi endret utflod, smerter når du tisser, smerter i magen, mellomblødninger, testikkelsmerter eller puss fra penis. Kjønnssykdommen er vanligere i land utenfor norden. Det meldes om økende antibiotikaresistent gonoré, så det er viktig å teste seg jevnlig og bruke beskyttelse. Hjemmetesten du bestiller fra vår side inkluderer alltid gonorè, da Furst laboratorium har som rutine å screene for denne. Hvis man oppdager gonorè må man ta en dyrkningsprøve før behandling. Les mer om gonoré her.

Hva er Trikomonas (trichomoniasis)?

Trikomonas er forårsaket av en mikroskopisk parasitt. Den smitter til skjede eller urinrør ved ubeskyttet seksuell kontakt. Sykdommen er sjelden i Norge men forekommer oftere i blant annet Asia, Afrika, Russland og USA. Dermed har nesten alle tilfeller som blir påvist i Norge, vært på utenlandsreise. De fleste menn får ingen symptomer, men jenter kan få økt og illeluktende utflod samt svie ved vannlatning. Det er sjelden man tester for trichomonas i Norge da den er såpass sjelden her, og vi inkluderer ikke denne i våre hjemmetester.

Hva er Syfilis?

Syfilis er forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Bakterien smitter ved ubeskyttet seksuell kontakt. Syfilis er vanligst blant menn som har sex med menn (75% av tilfellene), men er også økende blant heteroseksuelle. Smitten ses hyppigst i utviklingsland. Symptomer er: tretthet, utslett, hovne lymfekjertler og hårtap. Testes for med en blodprøve.

Hva er Hepatitt B?

Hepatitt betyr betennelse i leveren. Hepatitt B er et virus som kan smitte via slimhinner ved seksuell kontakt: både munnsex, vaginal- og analsex. Hepatitt kan også smitte via blod (deling av sprøyteutstyr) og i sjeldne tilfeller spytt. Smitten skjer hyppigere i utviklingsland hvor vaksinasjon av nyfødte ikke er innført i lik grad. Hepatitt trenger ikke gi symptomer men kan likne influensa med leddsmerter, slapphet, magesmerter og hudutslett. Testes for med en blodprøve. Kan vaksineres mot. Les mer om vaksinen her.

Hva er HIV?

Humant immunsvikt virus (HIV) er et virus som angriper immunsystemet ditt. Ubehandlet kan det utvikle seg til aids, som er en alvorlig følgessykdom. Hiv kan finnes i blod, sæd og i utflod. Viruset kan smitte ved vaginalt samleie, men vil kun smitte i 1 av 1000 samleier. Det er altså ikke veldig smittsomt. HIV smitter ikke gjennom spytt, tårer, svette, avføring eller urin. De som er ekstra utsatt for smitte kan starte på forebyggende behandling (for eksempel menn som har sex med menn eller sprøytenarkomane). Ved smitte ser man sjeldent noen symptomer. Dersom symptomer oppstår er de influensalignende med feber, hodepine, slapphet, diaré og kvalme. Disse symptomene kan forsvinne igjen etter noen uker og være fraværende i flere år. HIV testes for med en blodprøve omtrent 12 uker etter mulig smittetidspunkt.

Hva er Apekopper?

Apekopper er en virusinfeksjon som har vært mye omtalt i media den siste tiden. Infeksjonssykdommen ligner på vannkopper, derav navnet. Først vil man merke influensalignende symptomer, før røde og væskefylte blemmer utvikler seg i løpet av noen dager. Apekopper har vært påvist i Europa, men all smitten har stammet fra Afrika og forekommer hyppigst blant menn som har sex med menn. Smitte hos mennesker skjer ved dråpesmitte, via kroppsvæsker eller hudkontakt. Apekopper antas å være lite smittsomt. Tilstanden går over av seg selv, men en vaksine er under arbeid da man ikke ønsker at sykdommen sprer seg ytterligere.

Vi oppfordrer alle til å bruke beskyttelse i form av kondom ved samleie med ny partner - dette er den eneste prevensjonstypen som beskytter mot seksuelt overførbar sykdom.

Husk å pakke barrierebeskyttelse (kondom) med i kofferten <3


Kilder

https://sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/trikomonas/

https://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/virusinfeksjoner/apekopper/

https://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/kjonnssykdommer/syfilis/

https://nhi.no/livsstil/reise/sex-pa-turistreiser/

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter