Kjønnssykdommer

Klammasjekken: hva er bakgrunnen for denne tjenesten?

Vi ønsker å gi våre pasienter økt forutsigbarhet ved bestilling og utvikler derfor flere og flere veiledende gratistjenester. Hvordan vurderer vi hvem som skal testes og hvilke analyser som skal rekvireres?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Forutsigbarhet

Ved å bruke “klammasjekken” får du vite akkurat hvilken analyse og hvilke type tester vi kommer til å rekvirere til deg. Hvis du ikke har noen indikasjoner får du også vite at du ikke behøver å teste deg basert på dine opplysninger.

Siden klamydia blir regnet som en allmennfarlig smittsom sykdom er den dekket av staten, det er derfor viktig å ikke teste unødvendig.

Vi følger nasjonale retningslinjer

Nasjonale retningslinjer for testing av kjønnssykdom er lagt frem av folkehelseinstituttet. De forklarer at testing for klamydia anbefales ved:

  • For personer under 25 år gjelder testing etter ny partner
  • Symptomer eller seksualpartner som har testet positiv for kjønnssykdom.
  • Ubeskyttet samleie med person fra eller bosatt utenfor Norden
  • Ubeskyttet samleie med person som har solgt seksuelle tjenester
  • Før provosert abort og før graviditet
  • Hvis kvinnens nyfødte barn får ørebetennelse 2-6 uker etter fødsel.
  • Hos menn som har sex med menn

Hvordan blir testene tatt?

Kvinner får tilsendt en vattpinne (ser ut som en lang q-tip) og tar prøven fra skjeden. Menn tar en urinprøve (urinprøve på kvinner anses ikke å gi et like sikkert resultat). Ved indikasjon for rektal eller halsprøve får du tilsendt én eller to ekstra vattpinner.

Se våre bruksanvisninger her📝

Har alder noe å si for om jeg får test?

Ja, alder har litt å si i forhold til at testing for kjønnssykdommer (og behandling for klamydia og gonoré) blir støttet av HELFO ved indikasjon.

I praksis behøver det ikke å bety noe, for det avhenger av flere faktorer slik som din seksuelle adferd. Retningslinjene er slik at alle under 25 år bør teste etter partnerbytter, men for de over 25 år er det ansett som en anbefaling (du er da altså ikke lenger inkludert i aldersgruppen som er i høyest risiko).

Det kan likevel være at du har risikoatferd (for eksempel hyppig partnerbytte eller ubeskyttet samleie med noen utenfor Norden) som gjør at du kvalifiserer for test.

Husk at legen alltid vil gjøre en individuell vurdering dersom du velger å sende inn skjema til bestilling 👩🏼‍⚕️

Lyst til å lære mer?