Generelt

Brystkreft og selvsjekk

Nå er vi inne i oktober - måneden hvor mange fester en liten rosa sløyfe på brystet. Denne skal representere diagnosen brystkreft og viktigheten av å jevnlig sjekke seg selv for forandringer.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og utgjør 22% av alle krefttilfellene. Det har vært en økende forekomst, men dette skyldes til en viss grad større screening blant kvinner.

Hva er årsaken til brystkreft?

Årsakene til at brystkreft utvikler seg er vanligvis ukjent, men 5-10% av tilfellene kommer av en arvelig genfeil. Likevel kan det virke forebyggende å drikke mindre alkohol, spise sunt og være fysisk aktiv. Store studier har vist at kvinner som føder flere barn, har født før fylte 25 og ammer, har betydelig lavere risiko for brystkreft enn andre kvinner.

Den aller viktigste forebyggende faktoren er å sjekke seg jevnlig og følge med på forandringer. Heldigvis er de fleste kuler eller forandringer som oppdages, ufarlige. Likevel bør de vurderes av en lege for å utelukke kreft.

Det er ulike symptomer og forandringer du skal se etter når du skal undersøke deg selv. Vi har derfor laget en huskeliste.

Hvordan sjekke seg for brystkreft

  • Se på deg selv med armene langs siden og over hodet. Ser du noen inndragninger eller søkk i huden på brystene?

  • Har brystvorten din en endret form, trekker seg innover eller peker i en annen retning enn normalt?

  • Se etter endringer i huden i form av rødhet, fargeendring, tykkelse og struktur.

  • Har du fått noe utslett eller sår på brystene som ikke gror?

  • Undersøk om vevet i bryst og armhule har noen nyoppstått kul eller hevelse ved å klemme og stryke over huden. 50-60% av alle svulster kjennes i øvre ytre del av brystet.

  • Blodig eller uklar væske fra brystvorten må sjekkes. Ammende kan i starten oppleve litt blod i melken, dette er ufarlig. 

  • Husk at menn enn sjelden gang også kan få brystkreft og må følge med på samme symptomer og forandringer.

Hvordan sjekker jeg brystene når jeg har silikon?

Ifølge kreftforeningen er det ikke utarbeidet noen standardisert måte å utøve selvsjekk når man har silikon fordi det er vanskelig å skille forandringene fra kapseldannelse, som ofte skjer ved implantater. Det lureste du kan gjøre er å dra til fastlegen for å eventuelt ta en ultralyd dersom du oppdager endringer.

I en forskningsartikkel ser vi heldigvis at kvinner som har operert inn implantat har 30% lavere risiko for brystkreft enn andre kvinner. Derimot har de som får påvist brystkreft ofte en mer aggressiv kreftform med større svulster. Husk at du fortsatt kan sjekke rundt bryst og i armhule. Det er også godt å vite at mammografi ikke kan skade implantatene. Blir du innkalt, burde du dra på undersøkelsen.

Vi anbefaler alle å ta en titt foran speilet på morgenen, kjenn etter og bli kjent med brystene dine. Ta mammografi dersom du er innenfor aldersgruppen. Gjør venner og familie oppmerksomme på symptomer. En jevnlig sjekk vil gjøre at du lettere oppdager forandringer som kan tyde på brystkreft.

Kilder:

https://legehandboka.no

https://www.helsenorge.no/sykdom/kreft/brystkreft#%E2%80%8B%C3%85rsaker-til-og-forebygging-av-brystkreft-

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter