Generelt

Alkohol og antibiotika, er det farlig?

Klamydiabehandling eller øvrige antibiotikakurer kommer kanskje ikke helt beleilig, og mange lurer på om de kan drikke alkohol eller må avstå. Les årsakene til at alkohol og antibiotika ikke er en anbefalt kombinasjon.

Om du ikke har fått spørsmålet før, har du kanskje tenkt over at man ikke skal drikke alkohol under behandling med antibiotika. Og selv om det enkle svaret kanskje er «ja, du bør unngå å kombinere alkohol og antibiotika», så er det likevel ofte trygt å drikke mindre mengder alkohol selv når man står på en antibiotika-kur.

Dersom du er syk på grunn av en infeksjon, så gjelder generelle råd om at man skal man sørge for å få i seg nok væske og være i ro slik at kroppen har gode forutsetninger for å kjempe mot sykdommen. Og har man en infeksjon hvor man trenger behandling i form av antibiotika, vil ofte antibiotikaen fungere best i en kropp som er godt nok hydrert.

Fest og høyt alkoholkonsum reduserer kroppens evne til å motstå infeksjoner. Dette både gjennom at man gjerne har en høyere aktivitet enn ellers i tillegg til at mye alkohol kan medføre kvalme og oppkast som ofte vil redusere effekten av kuren man står på.

Kvalme er dessuten en vanlig bivirkning ved flere typer antibiotika. Dette er faktorer som medfører at kroppen holder dårligere på væske. I tillegg gjelder det at man bør holde seg hjemme for å unngå å smitte andre, om det er snakk om en smittbar infeksjon.

Det er imidlertid enkelte antibiotikum man ikke skal kombinere med alkohol, selv i små mengder. Dette gjelder blant annet Bactrim (trimetoprim-sulfonamid) og Linezolid. Av disse to er Bactrim vanligst, og skrives gjerne ut for infeksjoner slik som urinveisinfeksjoner og lungebetennelser.

Trimetoprim uten sulfa, som vi i Maja skriver ut ved enkelte urinveisinfeksjoner, er imidlertid ikke farlig å kombinere med alkohol selv om vi anbefaler at du ikke drikker mens du får behandling for urinveisinfeksjoner.

Så små til moderate mengder alkohol kan altså kombineres med de fleste typer antibiotika, men best effekt av medisinen og raskeste vei til å bli frisk igjen får man om man unngår å drikke alkohol.

Skrevet av Dr. Håkon Magne Vegrim

Kilder:
https://www.antibiotika.no/antibiotika-og-alkohol-2/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/antibiotics-and-alcohol/faq-20057946
https://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/alkohol/legemidler-og-alkohol/
https://relis.no/sporsmal_og_svar/relisdb/4-3834
https://www.nhs.uk/medicines/trimethoprim/

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter