Allergi

Pollensesongen er her, hva gjør jeg?

Det er anbefalt å begynne med allergimedisiner 1-2 uker før pollensesongen starter, og ikke slutte med dem før sesongen er over. Les hvorfor!

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Foto: Maja.no

Hele 1 av 4 personer begynner for sent med medisiner mot pollenallergi!

Når vinteren er mild, vil ofte pollensesongen komme tidlig. Mens pollen blomstrer frem vil pollenallergikere merke at det kan begynne å klø i hals, munn, øyne og nese. Øynene kan bli røde og nesa renne. Dette skjer fordi allergenet (det du reagerer på) vil påvirke frigjørelsen av histamin fra cellene på steder i kroppen hvor pollenet sniker seg inn. Histaminet er det som gir oss en allergisk reaksjon.

Antihistaminer (allergimedisin) skal derfor blokkere denne frigjørelsen av histaminer, slik at de plagsomme pollensymptomene blir borte eller dempet.

Forebyggende behandling mot pollenallergi

Det er viktig å vite at de allergimedisinene som finnes virker forebyggende, og derfor må brukes jevnt gjennom hele sesongen, også på dager med lite pollen.

I tillegg bør du starte opp med medisinene minst en uke før sesongen starter. Dette er for at antihistaminene kan blokkere kroppens “mottakere” for histaminet du reagerer på (litt som å huske prevensjon i forkant av ubeskyttet samleie). For at det skal ha optimal effekt må derfor antihistamin komme i forkant av histamin.

Lurer du på når akkurat din pollensesong skyter i gang? Klikk deg inn og se en oversikt over pollenspredningen her.

Vær føre-var og ikke etter-snar

Vi har optimalisert vår tjeneste slik at du blir dekket gjennom hele pollensesongen. Med noen få tasteklikk mottar du behandlingsplan og kan hente ut resept på apoteket. Resepten varer hele pollensesongen og vi følger deg opp gratis hvis du trenger det. Ikke la tiden renne fra deg, bare fordi øynene gjør det.

https://www.nrk.no/trondelag/pollenallergi_-hogt-smittetrykk-og-pollensesong-_-1-av-4-startar-behandlinga-for-seint-1.15901959


www.NAAF.no

Lyst til å lære mer?