Allergi

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi er en vanlig tilstand som forekommer hos omtrent 1 av 5 nordmenn, og kan gi betydelige plager i hverdagen.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Pollenallergi kalles på folkemunne «høysnue». Pollen er blomsterstøv som enkelte planter og trær slipper ut i luften. Allergi er en tilstand der kroppens immunforsvar overreagerer mot noe som i utgangspunktet er ufarlig. Ved pollenallergi vil kroppens immunforsvar reagere mot pollen, som egentlig ikke er farlig for oss mennesker. Konsentrasjonen av pollen i luften varierer med årstidene og pollenutslippet varierer også med hvor i landet man oppholder seg. Pollenkonsentrasjonene er ofte høyere på varme, tørre og vindfulle dager, og når gjerne et toppunkt på morgenen i 10-tiden. De ulike plantene frigjør pollen i ulike perioder på våren og sommeren.

Symptomer på pollenallergi

Vanlige symptomer på pollenallergi er bla. å nyse, rennende/kløende/tett nese, rennende/kløende/røde øyne, kløe i svelget, hoste. Pollenallergi skiller seg ut fra andre allergier (f.eks. middallergi og allergi mot dyrehår) ved at det inntreffer på samme tid hvert år. Det finnes tester som kan gi en fasit på hva du eventuelt er allergisk mot, men for de fleste er det ikke nødvendig å teste seg da symptomene på pollenallergi er svært karakteristiske. Allergi kan også utløse astma, og dersom man utvikler tungpust, hoste eller pipelyder bør man oppsøke lege.

Behandling mot pollenallergi

Heldigvis finnes det i dag mange effektive behandlinger for pollenallergi. De fleste legemidler mot allergi selges som tabletter eller spray, men kan også bruke øyedråper mot irriterte øyne. Enkelte av allergimedisinene fåes kjøpt reseptfritt på apoteket, mens andre må forskrives av lege. Det anbefales å starte med allergibehandling så tidlig, og aller helst før pollensesongen bryter ut.

Generelt er det et viktigste rådet å unngå eksponering for pollen i den grad man klarer. Værmeldingene har ofte pollenvarsel om våren og sommeren.

Les mer om pollenallergi her.

Lyst til å lære mer?