Allergi

Er det en fordel å få allergimedisin på resept?

Mange løper til apoteket og kjøper allergimedisin når symptomene inntreffer. Husk at behandling bør starte tidlig for å unngå en sinnsykt plagsom og snufsete sesong. Men hva kan være fordelen med allergimedisin på resept?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

De hyppigste symptomene ved pollenallergi er nysing, kløe i munn og hals, rennende øyne og nese. Behandling mot sesongallergi går oftest på å dempe symptomene lokalt der de oppstår. For mange er det enkelt å stikke innom apoteket på vei til eller fra noe, og ta med seg en nesespray og et pillebrett. Hva er fordelen med å få legevurdering og behandling på resept?

Legevurdering sikrer korrekt behandling mot allergi

Mange vil velge reseptfrie legemidler da det er det som fremstår lettest tilgjengelig. En studie gjort i Australia viste at bare 17% valgte riktige medikamenter for sine plager, når de kjøpte medisiner over disken på apotek. Dette viser at det er et behov for en medisinsk vurdering før kjøp av medikamenter.

De vanligste nesesprayene som brukes ved pollenallergi er Nasonex, Livostin og Nasacort. Det er viktig at du vet at du ikke skal kjøpe vanlig nesespray når du går på apoteket, da disse ofte gjelder forkjølelse og ikke pollenallergi. Allergikere må bruke slimhinneavsvellende nesedråper eller kortikosteroidholdig nesespray.


Resept gir deg tilgang på et større utvalg medikamenter

Så godt som alle effektive legemidler mot pollenallergi krever resept. Mange kjøper nesespray som ikke inneholder den betennelsesdempende effekten som kreves ved pollenallergi. Dette må ofte fås over resept og kan ikke kjøpes direkte. I tillegg vil enkelte pakninger med allergitabletter inneholde få tabletter i motsetning til de som er på resept.

Det er ikke slik at alt vi anbefaler er reseptbelagt. Noen ganger er en kombinasjon av reseptfrie og reseptbelagte legemidler det beste for deg og dine symptomer.

Prisen for allergimedisinen vil være gunstigere med resept

Det er anbefalt å få resept fra en lege dersom du har behov for allergimedisiner over en lengre tidsperiode, slik som ved sesongallergi. Dersom du får resept på medisiner fra legen, vil dette være prismessig gunstigere enn å hente ut flere ganger på apoteket.


Mer tid til andre ting

Gjentatte turer til apoteket kan være en tidstyv i hverdagen. Ved å få medisinene du trenger over resept, kan du enkelt fylle ut skjema fra sofakroken og hente dem samme eller neste dag. Vil du ha et tips? Dersom du ikke har tid eller ork til å dra innom nærmeste apotek, finnes det faktisk apotek som sender medisinen din helt hjem til deg!

PS. Hvis du har forsøkt reseptfrie allergimedisiner uten optimal effekt, eller dersom du har langvarige allergiplager bør du kontakte lege. Vi i Maja følger deg gjennom hele sesongen og vårt mål er å sørge for at du skal ha en symptomfri vår og sommer!


https://www.healthline.com/health-news/most-people-pick-wrong-allergy-medications#Why-you-should-pick-the-right-medication

https://www.allergiguiden.no/nb-no/behandling-av-allergi/allergitabletter

https://www.vitusapotek.no/sykdom-og-plager/allergi/pollenallergi---informasjon-og-gode-rad/a/A387

Lyst til å lære mer?