Allergi

Korona eller pollenallergi? Her er forskjellene

Det er litt kjipt å være den på kontoret som snufser og nyser, når korona fortsatt forårsaker mange luftveisinfeksjoner. Hvordan kan man vite om man bør ta hurtigtest eller ei?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Nesten en million nordmenn har pollenallergi. Typiske symptomer på pollenallergi er kløende nese, munn og øyne, rennende eller tett nese, nysing (ofte flere ganger etter hverandre), trøtthet og røde, hovne øyne. I mars var det or og hassel som kicket i gang allergisesongen, før bjørk kom snikende etter i slutten av april! Her er noen punkter som kan skille pest fra kolera.

1. Pollenallergi er sesongbasert

En måte å skille pollenallergi fra andre sykdommer er å følge med på pollenvarsel og tidspunkt fra symptomene oppstår. Har du alltid fått kløende øyne og rennende nese i april, kan du slå deg til ro med at dette mest sannsynlig er allergisymptomer.

2. Pollenallergi gir ikke feber

Feber er et tegn på virus og bakterielle infeksjoner og vil sjelden være et symptom ved en normal sesongallergi.

3. Opplever du effekt av antihistaminer/ allergimedisin?

Dersom antihistaminer fungerer for å dempe symptomene, får du en bekreftelse på at det sannsynligvis er sesongallergi det dreier seg om og ikke forkjølelse eller korona.

4. Hoste er sjeldnere ved pollenallergi

Det som gjør at mange pollenallergikere klør og må nyse er at allergenene (det kroppen reagerer på av pollen) kommer inn i luftveiene og skaper lokal reaksjon. Dermed forsøker kroppen å rense de affiserte stedene med for eksempel nysing og rennende øyne. Hoste og tungpust kan for noen komme ved at man får en allergiutløst astma fordi man puster mye med munn og dermed ikke får varmet opp og renset luften før den går ned i lungene. En langvarig irritasjon i luftveiene øker risikoen for allergisk astma, og det kan derfor være gunstig å starte behandling tidlig (gjerne forebyggende).

5. Snørr og slim skyldes oftest pollenallergi

Snørr og slimproduksjon øker sjelden ved korona, utover at mange kan utvikle hoste med noe slimproduksjon. Snørr og slim er mer klassisk for pollenallergi. Dersom du bare har kløende og rennende nese og er kjent med pollenallergi, kan du antagelig slappe godt av med en dusj nesespray.

Men husk, er du i tvil: ta en rask hurtigtest for å utelukke korona. Better safe than sorry.

https://www.alk.no/allergi/hva-er-allergisk-astma
https://www.apotek.no/nyhetsarkiv/helsepolitikk/pollenallergi-eller-koronavirus
https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/?epieditmode=true


Lyst til å lære mer?