Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om kjønnssykdommer

Hvor vanlig er disse infeksjonene, og er det egentlig farlig? Hva gjør man hvis man lurer på om man kan ha det? I denne artikkelen får du svar på hva en kjønnssykdom faktisk er, hvordan de smitter og hvordan du kan vite at du har en kjønnssykdom.

9. september 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt
Bilde av jente som ligger i en seng.

Så, hva er egentlig en kjønnssykdom?

Som navnet sier er det en sykdom eller infeksjon i kjønnsorganet. Dette kalles også seksuelt overførbar sykdom. En slik infeksjon kan forårsakes av små mikroorganismer, som for eksempel bakterier, virus, amøber og lus.

Hvordan smitter kjønnssykdommer?

Kjønnssykdommer smitter via seksuell kontakt, det vil si via slimhinnene til en person som er smittet, og en frisk person. Vi har slimhinner i munnen, vaginaen og rumpehullet. Du kan bli smittet når du har sex, altså penis i vagina eller som vi legene kaller det: vaginalt samleie, analsex og gjennom munnen. Noen infeksjoner kan også smitte via blod.

Hvordan kan man vite om man har en kjønnssykdom?

Når disse små mikroorganismene overføres, slår seg ned og vokser, gir de til slutt en infeksjon. Noen får symptomer på dette, men de aller fleste har ingen symptomer i det hele tatt. Og nettopp derfor er det så viktig å teste seg, det er den eneste måten å finne ut om man har blitt smittet eller ei.

Så, la oss få dette på det rene med en gang:

Har du hatt ubeskyttet samleie med en ny partner? Da er det altså lurt å teste for kjønnssykdom, uansett om du har symptomer eller ikke. Heller en gang for mye, enn en gang for lite.

Vi anbefaler test hvis:

  • Ubeskyttet samleie med ny partner, uansett symptomer eller ikke.
  • Dersom din partner er bekreftet smittet med seksuelt overførbar sykdom.
  • Symptomer på seksuelt overførbar sykdom. Les mer om symptomer her.
  • Hos gravide under 25 år
  • Kvinner som skal sette inn spiral eller før kirurgisk abort.

Hatt ubeskyttet samleie i det siste? Vi dømmer ingen!

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter egentlig?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter