Vaksine

Skogflottencefalitt og TBE-vaksinen

De siste årene har det vært en økning av TBE-viruset på flåtten. Dersom du starter vaksinering allerede nå, er du beskyttet for neste års flåttsesong.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Dersom du blir bitt av en flått og smittet av TBE- viruset kan du få sykdommen som kalles skogflåttencefalitt. Dette er en sykdom som setter seg i sentralnervesystemet og fører til at mange blir så dårlige at de må innlegges. Til vanlig har rundt 10-15 personer blitt rammet årlig, men i fjor var det hele 71 smittetilfeller.

Hvordan smitter TBE- viruset?

TBE finnes på flått og kan transporteres over store avstander fordi den også suger blod fra fugler. Viruset kan smitte med én gang flåtten begynner å suge blod. Det vil si veldig kort tid etter et bitt.

Symptomer på skogflåttencefalitt

De fleste vil kanskje ikke merke at de har viruset, og det kan gå over av seg selv. Noen vil få symptomer lik influensa i startfasen som hodepine, muskelverk, høy feber og sløvhet. Symptomene kan komme og gå, men plutselig kan det gi mer alvorlige symptomer slik som kvalme, sløvhet, oppkast og nakkestivhet. Noen kan få lammelser og problemer med motorikk.

TBE-viruset kan gi alvorlige komplikasjoner slik som lammelse i ansiktet og hjernehinnebetennelse. Til forskjell for borreliose, kan ikke virusinfeksjonen behandles med antibiotika. Det finnes faktisk ingen behandling, så det viktigste forebyggende tiltaket er å ta vaksine og å unngå flåttbitt.


Hvorfor ta TBE-vaksinen

Det er lurt å starte med en gang dersom du skal bli fullvaksinert til flåttsesongen starter. Husk at vaksinen bare beskytter mot TBE-viruset og ikke mot borreliose.

TBE-vaksinen skal settes i tre omganger, og det må gå én måned mellom de første dosene. Den tredje dosen tas 5-12 måneder etter andre dosen. De som er over 60 år eller som har en immunsvikt er anbefalt å ta 4 doser. 

Etter bare to vaksiner er du beskyttet med hele 90%. Det er anbefalt å ta en boosterdose etter det er gått 3-5 år.

Hvem burde ta TBE-vaksinen?

Barn og voksne som oppholder seg mye i skog eller ved kysten, og som bor på steder med mange flått tilfeller, burde vaksinere seg. Fylker som er anbefalt å vaksinere seg er Agder, Telemark, Vestfold og tidligere Buskerud fylke.

Hva koster TBE-vaksinen?

Vaksinen kan settes hos fastlege, på vaksinasjonsklinikk eller hos et av apotekene vi samarbeider med. Du kan se en oversikt over noen av apotekene som kan sette vaksiner ved å trykke her. Pris for setting av vaksine koster fra 100-200kr, avhengig av apotek.

Estimert pris på vaksinen: 370,-


Oppdatert 15.06.22 av Mariann Hæstad

Kilder:
https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/anbefaler-a-starte-tbe-vaksinering-na_-for-a-vaere-beskyttet-til-neste-flattsesong-1.15754421
https://www.vitusapotek.no/sykdom-og-plager/bitt%2c-stikk-og-kloe/borreliose-%7c-symptomer-og-behandling/a/A795

https://www.lyme.no/gjesteskribenter/358-skogflattencefalitt-tbe-i-norge

Lyst til å lære mer?