Vaksine

Derfor bør du ta vaksine mot stivkrampe, difteri, kikhoste og polio

Du har nok blitt vaksinert når du var liten, men visste du at du må ta påfyll av vaksinen hvert 10 år for å ha full beskyttelse? Eller at du burde ta vaksine mot stivkrampe hvis du blir bitt dypt av en katt eller hund?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Vaksine mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 1952.

Vaksinen må friskes opp jevnlig gjennom hele livet, og det anbefales at voksne får en oppfriskningsdose hvert 10. år. Vaksinen skal noen tilfeller tas hyppigere enn hver 10. år, for eksempel ved kutt, dyrebitt og øvrige skader.

Men hva er egentlig disse sykdommene?

  • Difteri. Du har kanskje hørt om “falsk krupp”? En sykdom hvor barn får en akutt hevelse i halsen som gir bjeffende hoste og pustebesvær. Difteri kalles for “ekte krupp” og gir stor hevelse i hals, samtidig som den kan gi skade på hjerte-, nyre og nervebaner.
  • Stivkrampe (Tetanus) kan oppstå dersom bakterien Clostridium tetani (finnes i jord, hos enkelte friske mennesker og i magen til mange dyr) kommer i kontakt med sår. Bakterien angriper dermed nervesystemet med giftstoffer, som gir smertefulle kramper og muskelstivhet. Den er dødelig og mer utbredt i varme land. Dersom du blir bitt dypt av en hund eller katt, bør du sjekke om du har påfyll av vaksinen og er dekket. Hvis du er usikker: ta en ny dose. Det er anbefalt å ta vaksine innen 48 timer etter et bitt. Usikker på om du må ta vaksinen? Les retningslinjene her.
  • Kikhoste (Pertussis) er en betennelse i luftveiene forårsaket av bakterien bordetella pertussis. Sykdommen gir langvarig og kraftige hosteanfall. Kik­hoste er alvorlig hos babyer og små barn da de kan få for lite oksygen til hjernen pga. hosteanfallene. Dette kan føre til pustestans, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Sykdommen er veldig smittsom – faktisk kunne de garantere at 100% fikk sykdommen før vaksineringen satt i gang.
  • Poliomyelitt er en sykdom forårsaket av virus som kan gi kroppsverk, forkjølelsessymptomer eller kvalme og oppkast. Viruset kan gi hjernehinnebetennelse, og i alvorlige tilfeller kan viruset angripe nerveceller som kan gi varige lammelser. Visste du at Europa ble erklært poliofritt i 2002 på grunn av god vaksinedekning? Uten vaksine kan personer fortsatt bli smittet på reiser, eller smitte andre etter hjemkomst fra reiser.

Vaksinen kan tas ut på valgfritt apotek, og prisen på vaksinen er omtrent 300 kroner. I tillegg til dette tar vanligvis vaksinatøren (apoteket) et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen.
Trykk her for å se oversikt over apotek som kan sette den på deg.

Er du usikker på om du har vaksinen, eller hvor lenge det er siden du tok den? Det kan du finne på hjemmesidene til Helsenorge (lenke).

Kilder:
FHI.no
NEL.no
Lvh.no

Lyst til å lære mer?

Vaksine

Kort om influensa

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som smitter via luft, dråpe og kontaktsmitte. I gjennomsnitt vil ca. 5-10 % bli rammet av influensa årlig. Det finnes nye vaksiner for viruset hvert år.

Les merLesetid: 1 minutter