Vaksine

Derfor bør du ta vaksine mot stivkrampe, difteri, kikhoste og polio

Du har nok blitt vaksinert når du var liten, men visste du at du må ta påfyll av vaksinen hvert 10 år for å ha full beskyttelse? Eller at du burde ta vaksine mot stivkrampe hvis du blir bitt dypt av en katt eller hund?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Vaksinen mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge siden 1952. Disse sykdommene kan ha alvorlige konsekvenser.

For å opprettholde beskyttelsen mot disse sykdommene, anbefales det at voksne får en oppfriskningsdose av vaksinen hvert 10. år. I visse tilfeller kan det være nødvendig å ta vaksinen hyppigere, for eksempel ved kutt, dyrebitt eller andre typer sårskader.

Hva er disse sykdommene?

Difteri: Du har kanskje hørt om “falsk krupp”? En sykdom hvor barn får en akutt hevelse i halsen som gir bjeffende hoste og pustebesvær. Difteri, også kjent som "ekte krupp," forårsaker en alvorlig hevelse i halsen, noe som kan føre til pustevansker. I tillegg kan difteri skade hjerte, nyrer og nervebaner. Sykdommen var tidligere en ledende årsak til barne­dødsfall.

Stivkrampe (Tetanus) kan oppstå dersom bakterien Clostridium tetani (finnes i jord, hos enkelte friske mennesker og i magen til mange dyr) kommer i kontakt med sår. Bakterien angriper dermed nervesystemet med giftstoffer, som gir smertefulle kramper og muskelstivhet. Den er dødelig og mer utbredt i varme land. Dersom du blir bitt dypt av en hund eller katt, bør du sjekke om du har påfyll av vaksinen og er dekket. Hvis du er usikker: ta en ny dose. Det er anbefalt å ta vaksine innen 48 timer etter et bitt. Usikker på om du må ta vaksinen? Les retningslinjene her.

Kikhoste (Pertussis) er en betennelse i luftveiene forårsaket av bakterien bordetella pertussis. Sykdommen gir langvarig og kraftige hosteanfall. Kik­hoste er alvorlig hos babyer og små barn da de kan få for lite oksygen til hjernen pga. hosteanfallene. Dette kan føre til pustestans, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Kikhoste er svært smittsom, og før vaksineringen startet, ble nesten alle barn smittet.

Poliomyelitt er en sykdom forårsaket av virus som kan gi kroppsverk, forkjølelsessymptomer eller kvalme og oppkast. Viruset kan gi hjernehinnebetennelse, og i alvorlige tilfeller kan viruset angripe nerveceller som kan gi varige lammelser. Visste du at Europa ble erklært poliofritt i 2002 på grunn av god vaksinedekning? Uten vaksine kan personer fortsatt bli smittet på reiser, eller smitte andre etter hjemkomst fra reiser.

Vaksinen kan tas ut på valgfritt apotek, og prisen på vaksinen er omtrent 300 kroner. I tillegg til dette tar vanligvis vaksinatøren (apoteket) et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen.

Er du usikker på om du har vaksinen, eller hvor lenge det er siden du tok den? Det kan du finne på hjemmesidene til Helsenorge (lenke).

Kilder:
FHI.no
NEL.no
Lvh.no

Lyst til å lære mer?

Vaksine

Kort om influensa

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som smitter via luft, dråpe og kontaktsmitte. I gjennomsnitt vil ca. 5-10 % bli rammet av influensa årlig. Det finnes nye vaksiner for viruset hvert år.

Les merLesetid: 1 minutter