Vaksine

Derfor bør du ta vaksine mot hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse kan forårsakes av meningokokkbakterier. Meningokokksykdom utvikler seg ofte svært raskt, og kan i noen tilfeller være livstruende.

17. november 2021Skrevet av: Mariann Hæstad

Hjernehinnebetennelse ses oftest hos ungdom som er tett oppi hverandre, for eksempel på festivaler. Ellers er det mest vanlig hos barn, unge voksne og hos eldre. FHI anbefaler alle ungdom i alderen 16-19 år å vaksinere seg. Husk å ta vaksinen i god tid før for eksempel russetiden begynner, da det tar omtrent 2 uker før vaksinen vil gi en beskyttelse.

Du trenger bare én dose for å være beskyttet.


Hvor lenge er jeg beskyttet mot hjernehinnebetennelse etter vaksinering?

Det antas at Nimenrix beskytter mot hjernehinnebetennelse i ca. 10 år.


Må jeg betale vaksinen for hjernehinnebetennelse selv?

Noen fylker og kommuner tilbyr gratis vaksinasjon for ungdomsgrupper. Ellers er denne vaksinen utenom alle vaksinasjonsprogram og må dekkes selv. Vaksinen kan settes hos fastlege, på vaksinasjonsklinikk eller hos et av apotekene vi samarbeider med. Du kan se en oversikt over noen av apotekene som kan sette vaksiner ved å trykke her.


Hva koster vaksinen mot hjernehinnebetennelse?

Hos Maja får du resept og informasjon om vaksinen. Når du henter ut resept på apoteket må du betale for produktet (ikke inkludert i resept). Felleskatalogen oppgir en pris på 390,- for Nimenrix. Mange apotek kan sette vaksinen på deg, men tar et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen.


Er det tiltak for å unngå hjernehinnebetennelse?

Du senker risikoen for å utvikle meningokokksykdom hvis du ikke deler drikke med andre, får god nok søvn, unngår å drikke for store mengder alkohol og unngår røyking.Lyst til å lære mer?