Vaksine

Derfor bør du ta vaksine mot hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse kan forårsakes av meningokokkbakterier. Hjernehinnebetennelse utvikler seg ofte svært raskt, og kan i noen tilfeller være livstruende.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvem bør vaksineres mot hjernehinnebetennelse?

Hjernehinnebetennelse ses oftest hos ungdom som er tett oppi hverandre, for eksempel på festivaler. Ellers er det mest vanlig hos barn, unge voksne og hos eldre. FHI anbefaler alle ungdom i alderen 16-19 år å vaksinere seg. Husk å ta vaksinen i god tid før for eksempel russetiden begynner, da det tar omtrent 2 uker før vaksinen vil gi en beskyttelse.

Du trenger bare én dose for å være beskyttet.

Hva er symptomene på hjernehinnebetennelse?

Det finnes ulike symptomer, og alle trenger ikke være tilstede på samme tid. Ubehandlet kan hjernehinnebetennelse potensielt være livstruende. Vær ekstra obs på denne sykdommen hos ungdom som er i store sosiale sammenkomster. Husk å ringe legevakt og eventuelt 113 ved mistanke om hjernehinnebetennelse.

  • Høy feber og nedsatt allmentilstand
  • Endret adferd eller manglende evne til å fokusere/reagere på omgivelsene
  • Stiv nakke (vanskeligheter for å legge hake ned mot bryst)
  • Hodepine og lysskyhet (vondt å se mot lyset)
  • Kvalme/brekninger og nedsatt matlyst
  • Utslett som ikke forsvinner med trykk (små røde hudblødninger)
  • Kramper

Hvor lenge er jeg beskyttet mot hjernehinnebetennelse etter vaksinering?

Det antas at Nimenrix beskytter mot hjernehinnebetennelse i ca. 10 år.

Må jeg betale vaksinen for hjernehinnebetennelse selv?

Noen fylker og kommuner tilbyr gratis vaksinasjon for ungdomsgrupper. Ellers er denne vaksinen utenom alle vaksinasjonsprogram og må dekkes selv. Vaksinen kan settes hos fastlege, på vaksinasjonsklinikk eller hos et av apotekene vi samarbeider med.

Hva koster vaksinen mot hjernehinnebetennelse?

Hos Maja får du resept og informasjon om vaksinen. Når du henter ut resept på apoteket må du betale for produktet (ikke inkludert i resept). Felleskatalogen oppgir en pris på 390,- for Nimenrix. Mange apotek kan sette vaksinen på deg, men tar et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen.

Hvordan unngå å få hjernehinnebetennelse?

Du senker risikoen for å utvikle meningokokksykdom hvis du ikke deler drikke med andre, får god nok søvn, unngår å drikke for store mengder alkohol og unngår røyking.

Oppdatert av sykepleier Mariann: 06.09.22

Lyst til å lære mer?

Vaksine

Kort om influensa

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som smitter via luft, dråpe og kontaktsmitte. I gjennomsnitt vil ca. 5-10 % bli rammet av influensa årlig. Det finnes nye vaksiner for viruset hvert år.

Les merLesetid: 1 minutter