Vaksine

Derfor bør du ta vaksine mot hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse kan forårsakes av meningokokkbakterier. Meningokokksykdom utvikler seg ofte svært raskt, og kan i noen tilfeller være livstruende.

17. november 2021Skrevet av: Mariann Hæstad

Hjernehinnebetennelse ses oftest hos ungdom som er tett oppi hverandre, for eksempel på festivaler. Ellers er det mest vanlig hos barn, unge voksne og hos eldre. FHI anbefaler alle ungdom i alderen 16-19 år å vaksinere seg. Husk å ta vaksinen i god tid før for eksempel russetiden begynner, da det tar omtrent 2 uker før vaksinen vil gi en beskyttelse.

Du trenger bare én dose for å være beskyttet.


Hvor lenge er jeg beskyttet etter vaksinering?

Det antas at Nimenrix beskytter mot hjernehinnebetennelse i ca. 10 år.


Må jeg betale vaksinen selv?

Noen fylker og kommuner tilbyr gratis vaksinasjon for ungdomsgrupper. Ellers er denne vaksinen utenom alle vaksinasjonsprogram og må dekkes selv. Vaksinen kan settes hos fastlege, på vaksinasjonsklinikk eller hos et av apotekene vi samarbeider med. Du kan se en oversikt over noen av apotekene som kan sette vaksiner ved å trykke her.


Hva koster vaksinen?

Når du henter ut resept på vaksinen må du betale for produktet, dette kan variere fra apotek til apotek. Felleskatalogen oppgir en pris på 380,- for Nimenrix. Mange apotek kan sette vaksinen på deg, men tar et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen.


Hvordan kan jeg ellers unngå hjernehinnebetennelse?

Du senker risikoen for å utvikle meningokokksykdom hvis du ikke deler drikke med andre, får god nok søvn, unngår å drikke for store mengder alkohol og unngår røyking.Lyst til å lære mer?

Vaksine

Derfor bør du ta HPV-vaksinen

HPV smitter ved seksuell kontakt og det antas at hele 70% av befolkningen vil få én eller flere HPV-infeksjoner over tid. En ny studie viser at tilfellene med livmorhalskreft er redusert med 87% etter vaksinering.

Les merLesetid: 2 minutter