Prevensjon

Menskopp + spiral= sant?

Et omdiskutert tema: Passer egentlig menskopp og spiral sammen? Noen kilder sier det går helt fint, mens andre sier de ikke burde brukes sammen. Les mer om dette.

31. mai 2021Skrevet av: Mariann Hæstad
Bilde av en lilla menskopp

Menskopp er et alternativ til bind og tampong som samler opp menstruasjonsblod og kan brukes helt opptil 12 timer om gangen avhengig av hvor stor blødning du opplever.

Menskoppen finnes i ulike størrelser og design og kan brukes flere ganger. Den kan faktisk holde opptil 10 år med riktig vedlikehold!

Bruk menskopp og spiral med forsiktighet

Dette har vært et omdiskutert tema. Noen kilder sier at det er helt trygt å kombinere spiral og menskopp, mens andre fraråder det. Per i dag finnes det ingen offisielle retningslinjer for dette.

Sex og Samfunn oppgir at det er overraskende mange kvinner som har opplevd utstøting av spiral etter å ha brukt menskopp, og nyere forskning viser at det er en liten risiko for at spiralen kan løsne. En studie fra april 2020 viste at kvinner som brukte menskopp hadde høyere sannsynlighet for at spiralen løsnet, enn kvinner som brukte tamponger.

La oss se på hvordan dette henger sammen.

En menskopp vil kunne lage et vakuum mot livmorhalsen som i noen tilfeller kan bidra til å trekke spiralen ut. Dersom man velger å bruke menskopp er det derfor viktig å utligne undertrykket i menskoppen før du drar den ut. Dette gjør du ved å klype sammen nederste del av menskoppen.

Det er også viktig å ha kontroll på spiral-trådene. I sjeldne tilfeller kan disse trådene fra spiralen sette seg fast mellom koppen og vagina og føre til at spiralen dras ut under kopp-fjerning.

På generell basis er det anbefalt å vente med å bruke menskopp til du har hatt spiralen i 3 måneder for å redusere risikoen for bivirkninger. Det er også viktig å ha gode rutiner for hvordan du skal bruke menskoppen.


Sjekkliste for bruk av menskopp med spiral

  • Pass på at spiral-trådene ikke sitter fast mellom koppen og vagina-veggen. Hvis dette skjer kan trådene dras ut når koppen fjernes.

  • Sjekk regelmessig at spiraltrådene er på plass. Lag din egen rutine på dette. Når du vet hvordan de vanligvis ligger er det lettere å merke endringer.

  • Det er viktig å utligne undertrykket i menskoppen før du drar den ut. Dette gjør du ved å klype sammen nederste del av menskoppen.

  • Spør legen om å få kortere spiral-tråder. De kan kuttes kortere slik at risikoen for at de setter seg fast mellom menskoppen og vagina er lavere.

  • Finn riktig menskopp-størrelse. Noen menskopper sitter lavere i vagina, mens noen sitter høyere og nærmere livmorhalstappen. Spør legen hvilken som er best for deg.Medisinsk godkjent av: Andrea Birketvedt


Lyst til å lære mer?

Prevensjon

En ny måte å ta prevensjon!

Visste du at du ikke trenger å ta pauser når du bruker p-piller, p-ring eller p-plaster? Forskning viser at såkalt kontinuerlig bruk er et like godt og trygt alternativ som den vanlige sykliske bruken, og i tillegg slipper du å ha menstruasjon!

Les merLesetid: 3 minutter